Žuvininkystės laboratorija - ir mokslui, ir verslui

Žuvininkystės laboratorija - ir mokslui, ir verslui

Vakar Kopgalyje iškilmingai atidaryta Jūrinės žuvininkystės laboratorija. Ji kol kas yra vienintelė rytinėje Baltijos jūros pakrantėje, turinti tokią modernią įrangą.

Pasak žemės ūkio viceministrės Linos Kujalytės, ši laboratorija "pakels Lietuvos žuvininkystės verslą ant aukšto laipto".

Visame pasaulyje žuvų ištekliai mažėja. Lietuvoje 40 įmonių bando auginti gėlavandenes žuvis uždarosiose sistemose. Naujojoje laboratorijoje bus užsiimama ir dirbtiniu jūrinių žuvų neršinimu bei auginimu. Žadama, kad laboratorija bus atvira tiek mokslininkams, tiek studentams, tiek verslui.

Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos įgyvendintas projektas kartu su Europos Sąjungos lėšomis atsiėjo 2,2 mln. eurų.

Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas pažymėjo, kad ši laboratorija ir jo vadovaujamai įstaigai atveria naujas galimybes.

"Klaipėdos universitetas siekia tapti jūriniu universitetu, o be žuvininkystės tai neįsivaizduojama", - sakė E. Juzeliūnas.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas pasidžiaugė, kad laboratorija bendradarbiaus ir su Aleksandro Stulginskio universitetu.

Laboratorijos patalpas pašventino kunigas Romualdas Ramašauskas, Dievo prašęs suteikti išminties čia dirbsiantiems žmonėms. Iš viso laboratorijoje, skaičiuojant ir mokslinio laivo "Darius" įgulą, dirba 20 žmonių.

Laboratorijoje yra 12 mezokosmų, kuriuose sudaromos gamtinės sąlygos. O viename iš baseinų laikomi jūrų tarakonai, sulaukę didelio svečių susidomėjimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder