Ženklai senamiestyje - vizualinė tarša?

Ženklai senamiestyje - vizualinė tarša?

Klaipėdos senamiestyje naujai įrengiamas gatvių nuorodas kai kurie specialistai vadina vizualine tarša ir reikalauja pašalinti. Miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai tam pritarė ir nurodė Savivaldybės administracijos specialistams inventorizuoti miesto vizualinę informaciją, suderinti jos pateikimą su dizaineriais, suvienodinti gatvių numeraciją.

Vakar vykusio minėto komiteto posėdžio metu kilo karšta diskusija tarp politikų, dizainerių bei Savivadybės administracijos atstovų. Ją sukėlė šiuo metu už Europos Sąjungos (ES) pinigus įgyvendinti pradėtas 10 metų senumo projektas - įrengiami gatvių nuorodų stovai ar rodyklės sankryžose, informaciniai stendai, siekiama suvienodinti gatvių pavadinimų ir namų numeraciją.

2007 m. projektą, kaip turėtų atrodyti miesto informaciniai ženklai, parengė Klaipėdos dizaino centras, tačiau projektas nebuvo įgyvendintas dėl lėšų trūkumo. Tik prieš metus buvo gautos lėšos ir projektas ištrauktas iš stalčiaus. Jį įgyvendinti ėmėsi mažiausią kainą viešųjų pirkimų konkurse pasiūliusi UAB "Sankryža".

Dizaineris Kęstutis Mickevičius posėdyje pristatė fotografijomis iš Klaipėdos senamiesčio iliustruotą pranešimą, atskeidžiantį kuriamos informacinės sistemos bei kelių ženklinimo absurdus.

"Akivaizdu, kad ženklai Klaipėdos senamiestyje statomi be jokio projekto. Labai daug perteklinės ir klaidinančios informacijos. Viename nedideliame plote galime suskaičiuoti 7 ir daugiau įvairių ženklų. Pavyzdžiui, vienas greta kito pastatyti ženklai su nuoroda į tą pačią pusę, tik vienas teigia, jog čia bus Vežėjų gatvė, o kitas - jog Šaltkalvių gatvė. Senamiestyje pristatyta gausybė stulpelių su gatvių pavadinimais šalia namų, ant kurių sienos taip pat yra ženklas su gatvės pavadinimu. Liepų gatvėje nufotografavau visų namų numerius. Nežinia kodėl numerio nėra ant Laikrodžių muziejaus, o kitų namų numeriai - kone visi skirtingo dizaino", - pateikė pavyzdžius dizaineris.

Jam pritarė ir Savivaldybės administracijos Architektūros poskyrio vyriausiasis specialistas Mindaugas Petrulis.

"Akivaizdu, kad informaciniai elementai mieste atsiranda chaotiškai, kai įgyvendinamas vienas ar kitas projektas. Klaipėdos senamiestis - labai mažas, todėl šiame procese turėtų dalyvauti dizaineris. Taip buvo nuspręsta Klaipėdos miesto reklamos komisijoje", - sakė M. Petrulis.

Už informacinių ženklų mieste įrengimą atsakingo Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Nachčiunova tikino, jog ženklai nestatomi chaotiškai.

"Kelio ženklų atsiradimas derinamas su Saugaus eismo komisija ir Kelių policija. Pagal projektą statomi ir informaciniai ženklai", - aiškino I. Nachčiunova.

Komiteto narys Vygantas Vareikis suabejojo įgyvendinamo projekto skaidrumu.

"Atrodo, kad projektą įgyvendinančiai įmonei naudinga pastatyti kuo daugiau stulpelių. Savivaldybei gi svarbu panaudoti europinius pinigus, bet nebuvo pagalvota, kaip projektas bus įgyvendintas, koks bus rezultatas", - teigė politikas ir pasiūlė vizualinę taršą valyti drastiškai - išrauti visus stulpelius ir pastatyti pagal konkretų projektą, suderintą su dizaineriais.

Klaipėdos dizaino centro vadovas Alvydas Klimas pažymėjo, jog nesidžiaugia matydamas, kaip įgyvendinamas projektas, kurio idėja prieš dešimtmetį buvo pateikta Savivaldybei.

"Mes rekomendavome stulpelius su gatvių pavadinimais statyti tik tose sankryžose, kur nėra pastatų. Tokie stulpeliai turėjo būti, regis, keturi visame senamiestyje. O dabar daromas jovalas. Turėjo būti planas, suskaičiuota, kiek reikės stulpelių, kiek jie kainuos, ir tada skirtos lėšos. O dabar skirta suma naudojama be jokio plano", - sakė A. Klimas.

I. Nachčiunova, reziumuodama diskusiją, pažymėjo, jog projektas tik pradėtas įgyvendinti ir galimos jo korekcijos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder