VMI primena: laikas deklaruoti pajamas

VMI primena: laikas deklaruoti pajamas

Antradienį Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) elektroninio deklaravimo sistemoje pateikė preliminarias gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas. Specialistai teigia: naujovių šiemet nėra daug, tačiau gyventojai pajamas deklaruoti galės daug greičiau.

Lietuvoje prasideda gyventojų pajamų deklaravimo vajus. Skelbiama, kad šiemet deklaracijas gyventojai galės pildyti net iki gegužės 4 dienos.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Audrius Morkūnas akcentavo, jog, kaip ir kasmet, VMI darbuotojai siekia, kad inspekcijos teikiamos paslaugos būtų kokybiškos, o gyventojai jomis galėtų naudotis greitai ir patogiai.

"Šiuo metu dar daugiau gyventojų vieno mygtuko paspaudimu galės pateikti deklaracijas, kadangi ras išsamesnę pajamų ir išlaidų informaciją", - šnekėjo A. Morkūnas.

Viršininkas akcentavo besitikintis, jog VMI klientai teigiamai įvertins ir aktyviai naudosis nauja nemokama programėle išmaniesiems telefonams "e. VMI".

Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė tvirtino, jog šiemet ypač daug deklaravimo naujovių nėra.

"Tikiuosi, kad dėl to gyventojams nebus sunku užpildyti deklaraciją, o tai - geriausia naujiena", - šypsojosi direktorė, pabrėžusi, kad deklaracijos už praėjusius metus pildomos sumas nurodant senąja valiuta - litu.

Gyventojai jau kelerius metus iš eilės įpratę, kad mokesčių mokėtojams VMI pažymose pateikiama daug duomenų. Šiemet jų turėtų būti įtraukiama dar daugiau.

Skelbiama, kad pirmą kartą VMI gaus duomenis apie gyventojų turimą turtą užsienyje iš kitų Europos Sąjungos mokesčių administratorių. Be duomenų apie pajamas, sumokėtus mokesčius, individualios veiklos duomenų, sistemoje turėtų atsirasti duomenys ir apie dovanas bei nuomotą turtą. Specialistai šią informaciją automatiškai gaus iš Nekilnojamojo turto registro.

"Jei gyventojai yra įregistravę sutartis, nuomoja žemę ar butą, VMI tuos duomenis turi, ir reikės deklaruoti pajamas", - tvirtino E. Cibienė, pridūrusi, jog nuo šiol daug paprasčiau bus nusistatyti papildomą metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį, kadangi jis taip pat automatiškai bus perkeliamas į deklaraciją.

Planuojama, kad permokos į gyventojų sąskaitas pradės plaukti balandžio mėnesio pirmojoje pusėje.

Specialistė gyventojus ragino aktyviai naudotis VMI teikiama galimybe duomenis deklaruoti elektroninėje sistemoje. Esą tai bus dar lengviau padaryti, kadangi šiemet buvo išleista speciali programėlė išmaniesiems telefonams "e. VMI".

Trumpai paslaugą pristatę specialistai pabrėžė, kad instaliavę "Android" ir "iOS" sistemose veikiančią programėlę vieno mygtuko paspaudimu galėsite peržvelgti ir pateikti gyventojų pajamų deklaraciją, skirti paramą, registruoti individualią veiklą, pasinaudoti mokesčių skaičiuoklėmis ir kitais patogiais įrankiais.

Vis dėlto žurnalistams, vieniems pirmųjų išbandžius naują programėlę, kilo bėdų: prie sistemos kurį laiką nepavyko prisijungti, o vėliau paaiškėjo, kad neturint mobiliojo parašo vis tiek teks sėsti prie kompiuterio bei susigeneruoti kodą prisijungimui.

Skaičiuojama, kad visoje Lietuvoje per 1,6 mln. gyventojų yra sudarę elektroninio deklaravimo sutartis, iš jų - daugiau nei 211 tūkst. Klaipėdos apskrities gyventojų. Gyventojams naudojantis el. deklaravimo sistema ne tik sutaupoma valstybės lėšų, bet ir padaroma mažiau klaidų bei sugaištama mažiau laiko.

Mokesčių mokėtojams, kurie privalėjo, bet nedeklaravo savo pajamų iki gegužės 4 d., gresia delspinigiai arba net baudos nuo 58 iki 145 eurų. Skaičiuojama, kad pernai per 16 proc. klaipėdiečių nepateikė arba nepatikslino deklaracijų, tad jiems buvo taikomos minėtos nuobaudos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder