Vandens ekstremalai gąsdina kapitonus

Vandens ekstremalai gąsdina kapitonus

Šią vasarą poilsiautojai Klaipėdoje turi retą progą vandens dviračiais pasiplaukioti Danės upe. Tačiau ši nauja pramoga jau kelia galvos skausmą laivų kapitonams.

Išsinuomoję lengvutį kojomis minamą katamaraną žmonės juo plaukia ir už remontuojamo, uždaryto Pilies tilto upės žiočių link bei kelia grėsmę sau ir kitiems. Danės ruožas nuo Jono kalnelio iki Kuršių marių yra laikomas vandens keliu, kuriame pirmenybė teikiama laivams, tad vandens dviračiais besimėgaujantys asmenys gali prisišaukti nelaimę.

Lietuvos saugios laivybos administracijos (LSLA) Pramoginės laivybos skyriaus specialistai pabrėžė, kad vandens dviračiais apskritai Klaipėdoje reikėtų plaukioti saugesnėje vietoje.

Nepaiso draudimo

Daugelio klaipėdiečių ir svečių džiaugsmui, uostamiesčio verslininkai šįmet ėmė nuomoti keturviečius vandens dviračius tiesiog senamiestyje, prie Biržos tilto. Už tam tikrą mokestį galima plaukioti Dane, grožėtis vaizdais nuo upės. Tokia galimybe suskubo naudotis daugybė žmonių, tad upe nuolat pirmyn ir atgal zuja vandens dviračiai.

LŽ pasiteiravus, kokios yra tokio pasiplaukiojimo taisyklės, vandens dviračius prie Biržos tilto nuomojančios samdytos darbuotojos paaiškino, kad leidžiama plaukti tik iki Pilies tilto į vieną pusę ir iki Jono kalnelio – į kitą. Taip pat – aplink senąjį, dar prūsų įrengtą kanalą palei kalnelį.

Tačiau aštrių pojūčių ištroškusieji nepaiso šios rekomendacijos ir plaukia gerokai toliau nei leidžiama. Neseniai ir LŽ žurnalistas nufotografavo tokius "drąsuolius", sugebėjusius praplaukti net pro pontonais dalinai užtvertą Pilies tiltą. Linksmai nusiteikę pramogautojai sukiojosi Danės upėje, kur vyksta intensyvi laivyba: tarp Pilies tilto ir upės žiočių nuolat plaukioja pramoginiai laivai, jachtos, žvejybiniai botai, prie vienos iš krantinių švartuojasi ir greitaeigis katamaranas „Smiltynė“, plukdantis žmones į Juodkrantę ir Nidą. Tad viduryje upės besitaškantys pramogautojai kelia grėsmę ne tik sau, bet ir aplink zujantiems laivams. Šie negali netrukdomi plaukti, švartuotis, blaškomas kapitonų dėmesys.

Beje, vandens dviračiais plaukiojama be gelbėjimosi liemenių, tad dėl netikėtai sukeltų bangų ar kitų priežasčių iškritus iš katamarano gelbėtis būtų keblu

Trukdo laivams

LSLA Pramoginės laivybos skyriaus vedėjas Povilas Pauparas, pripažindamas, kad formaliai vandens dviračiai Danės upe miesto teritorijoje gali plaukioti, LŽ pabrėžė, jog apie kilometro Danės ruožas nuo Jono kalnelio iki žiočių juridiškai yra ne upė, o vietinės reikšmės vandens kelias. "Vandens kelias skirtas laivybai, bet ne pramogautojams. Tiesa, tarp Biržos ir Pilies tiltų praplaukia nedaug laivų, o nuo Pilies tilto žiočių link yra labai intensyvios laivybos ruožas“, - perspėjo jis.

Kad upe už Pilies tilto žemyn plaukiantys vandens dviračiai trukdo normaliai laivybai, LŽ patvirtino ir keli jachtų kapitonai. Jie skundėsi negalėję saugiai išplaukti iš Pilies uostelio būtent dėl Danėje besisukiojančių kojomis minamų katamaranų. „Vandens kelias skirtas ne pramogoms. Ir nors aplinkos ministro patvirtintose taisyklėse neparašyta, kad vandens keliu vandens dviračiais plaukioti draudžiama, tačiau intensyvios laivybos vietose tie vandens dviračiai labai trukdo. Žmonės patys turėtų būti sąmoningesni, nesivaikyti adrenalino. Vien praplaukti pro remontuojamą, išardytą Pilies tiltą reikia drąsos, o dar upėje sukiotis šalia jachtų, laivų..." – stebėjosi LSLA Pramoginės laivybos skyriaus vedėjas. P. Pauparas primygtinai rekomendavo neplaukti už Pilies tilto. "Juk ten galima ir sau nelaimę prisišaukti, ir laivų kapitonams trukdoma“, - perspėjo jis.

Atsako patys ekstremalai

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė LŽ teigė, kad paslaugos teikėjas (vandens dviračius nuomojantys verslininkai) atsako už saugaus elgesio informacijos pateikimą. „O ar laikomasi tų taisyklių - jau paslaugos gavėjo atsakomybė“, - teigė ji. Uostamiesčio merijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių skyriaus vedėja Asta Šnepetienė LŽ informavo, kad jos vadovaujamas padalinys neišdavė jokio leidimo verstis vandens dviračių nuoma, nes "Danės krantinė išnuomota tokiai veiklai.“

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder