Uostamiesčio darželyje - salmoneliozės protrūkis

Uostamiesčio darželyje - salmoneliozės protrūkis

Uostamiesčio lopšelyje-darželyje "Vėrinėlis" užfiksuotas salmoneliozės protrūkis. Šiuo metu vyksta tyrimas, nuo ko švietimo įstaigoje galėjo užsikrėsti net vienuolika mažamečių. Paskutinįjį kartą šios užkrečiamos ligos protrūkis užfiksuotas 2013 metais darželyje "Putinėlis".

Praėjusios savaitės pabaigoje į redakciją kreipėsi vieno mažamečio, lankančio darželį "Vėrinėlis", mama. Vardo išduoti nenorėjusi moteris skundėsi, kad įstaigos nelanko daugelis vaikų, grupėse - vos po porą mažamečių. Esą sklando gandai, jog tai salmoneliozė, tačiau darželio vadovybė su tėvais nekontaktuoja, neteikia jokios informacijos. "Tėvai sutrikę, nežinome, ką daryti: ar vesti vaikus į įstaigą, ar ne", - teigė susirūpinusi mama.

"Situacija kontroliuojama"

Darželio direktorė Laura Šeske patvirtino, kad darželyje - salmoneliozės protrūkis, tačiau apie šią problemą esą buvo skelbiama nuo pat pradžių, vos tik ji buvo užfiksuota. Nemalonią naujieną darželis šeštadienį paviešino savo interneto puslapyje.

"Praėjusį pirmadienį Visuomenės sveikatos centras pranešė apie vieną salmoneliozės atvejį, apie kurį tądien papasakojau tėvams per susirinkimą. Trečiadienį iš centro gavome informaciją, kad užfiksuotas dar vienas atvejis, apie kurį vėlgi pasakiau tėvams. Ir tik penktadienį po pietų mums pranešė dėl dar šešių atvejų", - pasakojo direktorė.

Kadangi tapo aišku, kad tai - salmoneliozės protrūkis, susisiekta su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba ir darželiui buvo nurodyta uždaryti įstaigos virtuvę.

Kasdien nuo praėjusio antradienio, pasak L. Šeske, pasamdyta valymo įmonė dezinfekavo virtuvę, grupių patalpas, žaislus. Sekmadienį tas pats padaryta su visomis darželio patalpomis.

Iš viso darželį lanko 113 vaikų, tačiau, paskelbus apie ligą, įstaiga akimirksniu ištuštėjo. Šį pirmadienį pasirodė 24 vaikai, o vakar - vos 14. Šiuo metu maistą mažamečiams tiekia UAB "Naudava", kuri aptarnauja ir kitus privačius darželius. Direktorė džiaugėsi, kad tarp vaikų, kurie nusprendė toliau lankyti darželį, naujų susirgimų neužfiksuota.

"Situacija kontroliuojama. Tėveliai gali vesti vaikus į darželį, tačiau, kol virtuvė neveikia, mums paprasčiau suktis su mažiau darželinukų", - teigė pašnekovė.

"Vėrinėlyje" - tai pirmasis šios ligos atvejis.

Susirgimų skaičius išaugo

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto produktų inspektorė Rita Viskantienė "Vakarų ekspresą" informavo, kad susirgusiųjų skaičius išaugo iki dešimties.

Nauji atvejai esą buvo nustatyti ištyrus tuos vaikus, kurie, įtariama, valgė rugsėjo 13 dieną. "Šiuo metu ieškome produktų, kurie buvo patiekti rugsėjo 12-13 d., mėginių. Tomis dienomis kartu su daržovėmis ir kitu garnyru vaikai valgė vištienos filė ir virtus kalakutienos kukulius. Kadangi paukštiena - rizikingas maisto produktas, dėmesį į jį labiausiai ir kreipiame", - teigė R. Viskantienė.

UŽKRATAS. Visuomenės sveikatos centras informuoja, kad salmonelės užkratas dažniausiai perduodamas per netinkamai termiškai apruoštą gyvulių bei paukščių mėsą, infekuotus kiaušinius, nesveikų karvių pieną. "Scanpix" asociatyvi nuotr.

Maisto likučių Tarnybai rasti nepavyko, taigi teko kreiptis į paukštynus, iš kurių buvo tiekiama paukštiena, - galbūt jiems pavyks sandėliuose rasti minėtų dienų produkto "partijos" likučių. Deja, vištienos likučių nerasta, kol kas laukiama atsakymo dėl kalakutienos.

"Patikrinimų darželyje metu vizualių pažeidimų neradome, tačiau higiena nebuvo pakankama. Paėmę mėginius nuo inventoriaus, darbuotojų rankų, aptikome stafilokoko bakteriją", - teigė inspektorė.

Netrukus darželio darbuotojams teks išklausyti higienos įgūdžių kursą bei išsitirti, ar nėra salmonelės nešiotojai. Taip pat teks atlikti dar vieną virtuvės ir kitų patalpų bei inventoriaus valymą, paimti plovinių mėginius ir pateikti jų rezultatus Maisto ir veterinarijos tarnybai. Jei tyrimų rezultatai bus geri, darželis grįš į normalias vėžes.

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė vakar popiet redakciją informavo, kad šiuo metu iš šios vaikų ugdymo įstaigos užregistruota 11 susirgusių vaikų. "Visiems šiems vaikams nustatytas ligos sukėlėjas - salmonella spp. Protrūkio epidemiologinė diagnostika tęsiama, todėl ligos šaltinis dar neaiškus", - teigė ji.

V. Pečkauskienė informavo, kad 2011 m. Klaipėdoje buvo užregistruoti 2 salmoneliozės protrūkiai dėl maisto tvarkymo įmonės kaltės, iš jų vienas - vaikų ugdymo įstaigoje. 2013 m. užregistruotas vienas salmoneliozės protrūkis vaikų ugdymo įstaigoje. 2014 m. vienas toks protrūkis užfiksuotas dėl maisto tvarkymo įmonės kaltės.

Apie salmoneliozę

Visuomenės sveikatos centras informuoja, kad tipiškai liga pasireiškia ūmiu pykinimu, vėmimu, skausmu duobutėje, viduriavimu, karščiavimu, kaulų ir raumenų skausmu, šaltkrėčiu, vargina šleikštulys ir troškulys.

Šie ligos simptomai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4-7 dienas. Pagrindinės prevencinės priemonės yra:

* nevartoti žalio ar nepakankamai termiškai apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno;

* vengti kryžminio maisto užteršimo;

* laikytis asmens higienos reikalavimų.

* Užkratas dažniausiai perduodamas per netinkamai termiškai paruoštą gyvulių bei paukščių mėsą, infekuotus kiaušinius, nesveikų karvių pieną.

* Salmoneles galima pernešti į mėsą per įrankius, indus, pjaustymo lenteles, stalus ir kt.

* Sergamumas salmonelioze Lietuvoje yra gana didelis - apie 66 atvejai 100 000 gyventojų. Dažniausiai serga vaikai.

* Kūdikiai ir vyresni nei 60 metų asmenys dažniau serga sunkesne šios ligos forma.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder