Tvarkys apleistą pastatą piliavietėje

Tvarkys apleistą pastatą piliavietėje

Vakar Klaipėdos savivaldybės darbo grupė lankėsi piliavietės teritorijoje esančiame apleistame pastate, kuriame anksčiau buvo irklavimo bazė "Neptūnas", o sovietmečiu - bendrovės "Klaipėdos laivų remontas" (KLR) laisvalaikio klubas. Kol kas jame karaliauja balandžių gaišenos, du Vladimiro Lenino biustai, sovietinis bareljefas ir kitokie užmiršti dalykai.

Pastatas priklauso Savivaldybei, patikėjimo teise jį valdo Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Vieną iš pirmo aukšto patalpų jis naudoja kaip garažą. Po pastatu yra rūsys, bet jo durys užkaltos.

Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos teigimu, vertybė yra tik šis pastato aukštas, pastatytas XX a. pirmoje pusėje. Jis stovi nukastos kurtinos vietoje. Antras aukštas pristatytas apie 1950 m.

Kai čia buvo įsikūrusi irklavimo bazė "Neptūnas", pastatas buvo vieno aukšto ir turėjo terasą, kurioje buvo galima stebėti akvatorijoje vykstančias varžymas. Tose patalpose, kurios dabar naudojamos kaip garažas, buvo laikomas irklavimo inventorius.

 SUSTINGO. Pastato viduje - sustingęs sovietmetis. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Manau, reikėtų išsaugoti pirmo aukšto autentiką. Kažin ar turėtume dėl pilies naikinti XX amžiaus pradžios objektą. Manau, reikia saugoti abu istorinius sluoksnius - tiek piliavietę, tiek tą pastatą, nes jis turi istorinės vertės. Jis yra jūrinio paveldo dalis ir jį galima puikiai integruoti šioje teritorijoje, o viršutinį aukštą, manyčiau, galima nugriauti. Tai, ko gero, būtų teisingiausias istoriniu požiūriu ir, ko gero, pigiausias variantas", - sakė V. Juška.

Pasak Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, Savivaldybės veiklos plane numatyta tą pastatą rekonstruoti. Tam jau gautas miesto Tarybos pritarimas. Todėl jis apžiūrėtas norint įsitikinti, kokia jo techninė būklė ir kokia turi būti rengiama techninė užduotis.

Manoma, kad pastato rekonstrukcija kainuotų apie milijoną eurų. Savivaldybė svarsto galimybę pritraukti lėšų iš išorės - arba Europos Sąjungos paramos, arba pritraukti privatų sektorių.

"Sprendimų, kas čia galėtų atsirasti, dar neturime. Projektavimo metu bus apsispręsta, kas valdys tą pastatą ir kokiu turiniu jis bus užpildytas", - sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder