Turgus tampa politinių žaidimų lauku?

Turgus tampa politinių žaidimų lauku?

Smulkiųjų verslininkų atstovų sujudimas stebina Naujojo turgaus vadovus - kažkodėl prieš pat Seimo rinkimus prasidėjo kova už prekybininkų teises ir gerovę. O galiausiai miesto vadovai išgirdo siūlymą šį turgų apskritai privatizuoti. Tada ir problemų neva neliks.

Kita pusė atmeta tokius kaltinimus: esą pati turgaus valdžia nenori bendrauti, todėl ir nematoma kito pasirinkimo, kaip tik pasitelkti politikus, kad šie kartu su miesto ir turgaus administracija išgirstų smulkiųjų verslininkų skundus.

Priešrinkiminiai žaidimai?

"Vakarų ekspresas" rugpjūčio pradžioje rašė apie Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) atstovų susitikimą su meru. Tada miesto galvai šie perdavė kai kurių turgaus prekeivių nusiskundimus ir reikalavo pokyčių turguje. Visgi tiek turgaus vadovai, tiek miesto valdžia daugelį išsakytų teiginių atrėmė statistika, o meras dar prieš susitikdamas su verslo atstovais be palydos pats lankėsi turguje ir išklausė pardavėjų lūkesčius.

"Dalis tąsyk išgirstos informacijos sutapo su pono Botyriaus ir ponios Sorokienės (LSVPA atstovų. - Autor. past.) teiginiais. Tai gali būti geros gairės Naujajam turgui tobulinti. Tačiau nuskambėję teiginiai, kad prekiautojai masiškai bėga iš turgaus ir jis kone skęsta, visiškai neatitinka statistikos. Pasiūliau, jog būtų bendraujama be išankstinių nuostatų, abstrakčių ir anoniminių kaltinimų, kad kažkas ignoruojama ir nedaroma", - tuomet sakė meras Vytautas Grubliauskas.

Tačiau nepraėjus net mėnesiui Naujojo turgaus vadovui Viačeslavui Karmanovui, turgavietės valdybos pirmininkui, merui ir net vienam Seimo nariui vėl atkeliavo prašymas surengti susitikimą. Prie jo buvo pridėti 8 punktai su įvairiausiais nusiskundimais (dėl prekybos vietų kainos, neveikiančių kondicionierių, administracijos nenoro bendrauti ir pan.).

"Nuo 2014-ųjų esu turgaus direktorius, prieš tai buvo valdybos pirmininkas. Puikiai žinau, kad prieš rinkimus staiga pasirodo ta pati grupelė politikų, kurie esą ateina ginti smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų teisių", - sakė V. Karmanovas.

Pasak direktoriaus, turgavietė yra ne valstybės ar savivaldybės įmonė, o tokia pat komercinio sektoriaus bendrovė, kaip ir kiti šalies UAB'ai. Todėl jį stebina, kai Seimo politikai ar politikoje aktyviai dalyvaujantys visuomenininkai ima jam nurodinėti, ką ir kaip daryti turgavietėje. V. Karmanovas užtikrino, jog jokiu būdu nėra prieš diskusijas ir susitikimą, tačiau paprašius susitikimą su prekiautojais nukelti po rinkimų, kad nebūtų politikuojama, esą iš LSVPA atstovų sulaukta pikto atsakymo, jog toks laikas jų netenkina.

Parašai surinkti klasta?

Apie tai, kad smulkieji verslininkai nori susitikimo su Naujojo turgaus administracija, pastaroji buvo informuota raštu su prekiautojų parašais. Anot V. Karmanovo, ir anksčiau tekdavo sulaukti įvairių raštų, tačiau juose niekas iš prekybininkų nepasirašydavo, o šįkart parašų buvo per 70. Pradėjus klausti ilgamečių ir niekad niekuo nesiskundusių prekybininkų, kodėl šie staiga pasijuto nemylimi, jie esą paaiškino, jog parašų rinkėjai nerodė pirmojo lapo, kuriame išvardyti minėti 8 punktai, o sakė, kad parašas reikalingas, kad būtų surengtas susitikimas su turgaus administracija, miesto valdžia ir asociacijos atstovais.

Beje, parašus rinko ir minėtą raštą išsiuntė LSVPA Klaipėdos skyriaus vadovas Donatas Botyrius, priklausantis vienai partijai ir dirbantis bendrovėje "Tilžės turgus".

Iš per 70 prekeivių, pasirašiusių po minėtu reikalavimu, daugiau nei pusė pakeitė savo nuomonę ir parašus atsiėmė. Kai kurie net tvirtino, jog juos apgavo.

Kad parašų rinkimo procesas buvo ganėtinai keistas, patvirtino ir "Vakarų ekspreso" kalbinti turgaus prekeiviai.

"Atėjo ir pasakė, kad darys susirinkimą ir reikia pasirašyti. Pasirašiau ir viskas - pirmojo lapo nei rodė, nei kažką apie tą sakė. Aš visai nesutinku su tais teiginiais. Čia mus sukiršinti nori. Anksčiau niekas neidavo ir neklausdavo, o dabar artėja rinkimai ir prasidėjo", - rėžė lauko prekybininkas Jonas Grabis.

"Nelabai aš laiko turėjau skaityti, kas ten surašyta. Bet net nebuvo to pirmojo lapo, tik antras, trumpas, kur apie susirinkimą parašyta. Paklausiau, kas per reikalas, pasakė, kad planuojamas susirinkimas dėl tų statybų. Mes pagalvojom, kad bus susirinkimas, o čia pasirodo visai kitaip", - sakė Jono kaimynė Marija Lamsodytė.

Mėsos skyriaus prekeivis Artūras Girdenis prieš pasirašydamas lapus punktus išstudijavo ir, kadangi vienam pritarė, parašą padėjo.

"Bet vėliau pagalvojau, nuėjau paklausti administracijos ir, kai pasakė, kad pasirašiau po visais punktais, pasakiau, jog tokiuose susirinkimuose išvis nedalyvausiu", - net pyktelėjo vyras.

Pradėjus bruzdėti galimai apgautiems turgaus prekeiviams turgaus administracija sakė sulaukusi skambučių iš kai kurių politikų - esą buvo liepta nustoti bendrauti su prekybininkais, arba bus susisiekta su meru ir "viskas sutvarkyta".

Kreipsis į teisėsaugininkus

Apie keistą situaciją buvo informuota ir miesto valdžia. Vicemeras Artūras Šulcas patvirtino, jog meras išties buvo sulaukęs vieno socialdemokrato skambučio, kuris turgų pasiūlė parduoti.

"Savivaldybė akivaizdžiai turi gerą prekę - švarią ir tvarkingą įmonę, kuri ruošiasi rekonstrukcijai ir turi geras perspektyvas. Natūralu, kad konkurentams tai rūpi, o galų gale pasiūlė privatizuoti, kad viskas būtų gerai, - sakė A. Šulcas ir pridūrė, kad ne pirmą kartą susiduria su tokiu spaudimu. - Tokia situacija buvo ir su Savivaldybės įmone "Gatvių apšvietimas" - per mėnesį į mane po 3-4 skirtingas įmones kreipdavosi ir bet kokiais būdais stengėsi įsiūlyti parduoti įmonę."

Vicemeras sakė neatmetantis galimybės, jog jei spaudimas tęsis toliau, bus kreiptasi į specialiąsias tarnybas su prašymu tirti tokią veiklą.

A. Šulcas nesiėmė svarstyti, kam būtų naudingas turgaus privatizavimas. Visgi jis priminė, kad po Naujojo turgaus rekonstrukcijos žadama sukurti gerokai geresnes sąlygas, o prekybos vietų kainos ir toliau, ko gero, liks mažesnės nei kituose privačiuose turguose.

Tiks ir po rinkimų?

LSVPA Klaipėdos skyriaus vadovas D. Botyrius "Vakarų ekspresui" tvirtino, jog parašų rinkimą ir reikalavimą organizuoti prekybininkų susitikimą su turgaus ir miesto valdžia inicijavo dėl to, jog per dvejus V. Karmanovo vadovavimo turgui metus "niekas taip ir nepasikeitė į gerąją pusę, o per tą laiką vadovas taip ir nesuorganizavo susitikimo bei neišklausė nuolatinių prekybininkų skundų ir pasiūlymų, kaip pagerinti situaciją".

"Žmonės viešai nešneka, nes jiems yra pasakoma, kad jei kažkas nepatinka, išvis nedirbk. Jie bijo. Tas raštas sujungia visus prekeivius ir jų visų bėdas, nes visi nori žinoti, dėl ko auga prekybos vietų kainos ir kada pagerės sąlygos", - tikino D. Botyrius.

Paklaustas, ar žmonėms buvo tinkamai paaiškinama, už ką jie pasirašo ir ar buvo rodomas pirmasis lapas, jis tvirtino, jog dalį pirmojo lapo turinio pasirašantieji matė ir antrajame, todėl bėdų čia neturėjo kilti.

"Gal ne visi žmonės įsiskaitė. Bet problemos yra ir jas reikia spręsti", - pridėjo jis ir tęsė, jog jau 18 metų atstovauja, gina, informuoja prekybininkus ir politikavimu neužsiima. Esą ir kada - prieš ar po rinkimų - minėtas susitikimas turėtų įvykti, nėra svarbu.

"Bet jei politikai randa laiko, tegul atvažiuoja ir šnekasi. Taip, bendraujame su politikais - o kaip be jų? Į ką daugiau kreiptis?" - klausė D. Botyrius.

Jis patvirtino esantis "Tilžės turgaus" darbuotojas, tačiau neigė painiojantis savo ir viešuosius interesus - visų teises jis esą gina vienodai, o tokia veikla kone kenkia ir savo darbovietei. Vyras taip pat pripažino esantis minėto socdemo, kuris merui siūlė parduoti turgų, padėjėjas.

LSVPA pirmininkė Zita Sorokienė apie situaciją atsiliepė dar griežčiau. Ji tvirtino, jog viskas išsirutuliojo po susitikimo su meru, kuris neva labiau tikėjo turgaus administracijos, o ne verslininkų atstovų teiginiais.

"Problemos buvo neigiamos ir dangstomasi tuo, kad įmonė dirba pelningai. Buvo pasakyta - problemų nėra ir viskas gerai", - tikino pirmininkė.

Ji tvirtino, kad minėtame rašte išdėstyti teiginiai yra "100 procentų teisybė", ir pabrėžė esanti nusivylusi miesto valdžia, kad taip ir nedrįso kartu su prekybininkais susėsti ir pasišnekėti.

"Buvome informuoti, kad turgaus direktorius tokiais sovietiniais metodais pradėjo kiekvieną prekybininką išsikviesti ir daryti jiems spaudimą. Tokie metodai negalimi", - sakė ji ir pridūrė, kad, ko gero, kiekvienas bijantis dėl savo darbo vietos pajutęs spaudimą atsiimtų savo parašą.

Ji piktinosi, kad viską bandoma suvesti į politikavimą - esą kreiptasi jau ne kartą, o pirmąsyk rugpjūčio pradžioje susitikti su prekybininkais važiuota be politikų, tačiau tuomet "niekas nepatikėjo".

Paklausta, ar jai nekeista, jog šioje situacijoje kyšo ir tam tikrų politikų ausys, Z. Sorokienė atmetė tokius kaltinimus. Esą minėtas socialdemokratas yra jos atstovaujamos organizacijos garbės pirmininkas, kuris daugelį metų rūpinasi šia sritimi ir su turgaus prekeiviais bendrauja - ne tik prieš rinkimus.

"Kuo čia dėti rinkimai? Mes to jau du mėnesius prašome. Be abejo, jei nenori, negalima priversti. Tiks ir po rinkimų", - sakė trečiadienį kalbinta Z. Sorokienė.

Tačiau vakar turguje visgi lankėsi ir D. Botyrius, ir socialdemokratų partijos atstovai.

ĮŽVALGA. Naujasis turgus yra įsikūręs patogioje miesto vietoje, tad gali būti, jog startuojanti jo rekonstrukcija pradėjo kelti povandenines bangas. Martyno VAINORIAUS nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder