Turas po Klaipėdos alaus daryklą: 5 įdomybės, kurių negalima praleisti

Turas po Klaipėdos alaus daryklą: 5 įdomybės, kurių negalima praleisti

Vasarą Klaipėdos senamiestyje atidarytam naujam lankytinam objektui – „Švyturys Brewery“alaus daryklai – iki šiol netrūksta smalsuolių dėmesio ir lankytojų. Ši aludarystės amato meka, atvira tiek uostamiesčio gyventojams, tiek iš toliau atvykusiems lankytojams, siūlo turiningai praleisti laiką ir yra paslėpusi kelias įdomybes, kurių iš pirmo karto galima ir nepastebėti.

Alaus daryklos koncepcija – ilgai kurta ir kruopščiai išdirbta. Čia po vienu stogu surinkta tiek naujausios gamybos technologijos, tiek nematytos istorinės nuotrupos, tiek išradingų patiekalų sprendimai ir kultūrinių renginių planai.

Tačiau erdviose patalpose paslėpta ne viena staigmena, kurią verta pamatyti. Taigi, ko čia apsilankius negalima praleisti?

1. Alui brandinti naudojamos statinės po stiklinėmis grindimis

    Seniau alui gaminti, laikyti ir transportuoti naudotos medinės statinės šiais laikais naudojamos tik specialioms ar riboto leidimo alaus rūšims brandinti. Tačau tokios medinės statinės laikomos ir „Švyturys Brewery“ alaus darykloje, paprasčiausiai po svečių kojomis. Nepasididžiavus ir pažvelgus žemyn pro stiklines grindis pagrindinėje šio industrinio pastato patalpoje, šiuo metu pamatysite net iš Švedijos atkeliavusias medines viskio statines, suteikiančias alui ypatingą skonį.

    2. Stalčiuose paslėptos istorinės aludarystės relikvijos

      Pajūrio regione alus verdamas dar nuo viduramžių, kai seniausias šio krašto alaus bravoras įsikūrė Klaipėdos pilyje. Taigi nuo pat gamybos pradžios iki šių laikų, aludarystės istorijos Klaipėdos krašte raidą bei alaus kultūros vystymąsi atspindintys artefaktai – tvarkingai sudėlioti į daryklos antrame aukšte esančioje ekspozicijoje stovinčios spintos stalčius. Juos padarinėjus atrasite istorinės šios daryklos simbolikos paaiškinimus, drąsiais išsireiškimais dėmesį patraukiančias tarpukario laikų reklamas, alaus vartojimo keistenybių sovietmečiu įrodymus ir daug daugiau. Įdomiausia dalis – šiuos eksponatus surinkti padėjo Lietuvos gyventojai.

      3. Vaizdas į muzikantų sceną iš penkiolikos metrų aukščio

        Aukštos „Švyturys Brewery“ alaus daryklos lubos atsiperka ne tik didingais arkiniais langais ar Niujorko stiliaus industrinių patalpų pojūčiu, bet ir galimybe atmosferą kuriančius muzikantus ir jais besidžiaugiančius žmones stebėti vos ne iš padebesių. Na, gal ir ne padebesių, bet iš antrame daryklos aukšte įrengtų balkonų. Tiesa, bijantiems aukščio nerekomenduotina ilgai žiūrėti žemyn.

        4. Gamybos proceso erdves atverianti stiklinė siena

          Už tos pačios scenos nepastebimai gamybines erdves atskiria siena. Atrodytų lyg nieko ypatingo, tik kad ši siena – stiklinė, o pro ją galima ne tik pasižiūrėti, bet ir už jos atsidurti. Todėl užkandžiaudami gastrobare ar stebėdami koncertą, užmatysite ne tik šios daryklos užkulisių virtuozus darbo įkarštyje, bet ir ekskursijoje vaikštinėjančiuslankytojus. Išbandykite, vaizdas iš kitos barikadų pusės vertas tiek pat dėmesio.

          5. Idiliška lauko apžvalgos aikštelė iš bokšto

            Retas gali pasigirti pabuvojęs Klaipėdos švyturio bokšte, kadangi į jį lankytojai įleidžiami labai retai. Tačiau norintiems pasijusti kaip tikro švyturio prižiūrėtojams ar pažvelgti į uostamiestį iš naujos perspektyvos pro tam specialiai įrengtus žiūronus, nedidelė apžvalgos aikštelė jau beveik įrengta iš lauko matomame simboliniame šios alaus daryklos švyturio bokštelyje. Čia užlipti jau ateinantį pavasarį bus galima kad ir kasdien, įveikus tris aukštus laiptų bei sekant sienomis skraidančias žuvėdras.

            Šiuo metu skaitomiausi

            Skaitomiausi portalai

            Šiuo metu skaitomiausi

            Raktažodžiai

            Šiuo metu skaitomiausi

            Rašyti komentarą

            Plain text

            • HTML žymės neleidžiamos.
            • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
            • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
            Sidebar placeholder