„Tūkstantmečio odisėjos“ 10-metis bus minimas Klaipėdoje

„Tūkstantmečio odisėjos“ 10-metis bus minimas Klaipėdoje

Šiomis dienomis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas susitiko su Lietuvos buriuotojų sąjungos atstovais ir aptarė Klaipėdoje planuojamus renginius liepos 6 dieną. Į uostamiestį tądien turėtų atplaukti jachta "Ambersail II" ir bus minimas senosios jachtos "Ambersail" žygio aplink pasaulį dešimtmetis.

Priminsime, kad 2008 m. spalio 5 d. Lietuvos jachta "Ambersail" išplaukė į "Tūkstantmečio odisėją" aplink pasaulį. 2009 m. liepos 5 d. ji grįžo į Lietuvą, į Klaipėdą. Jos iškilmingos sutiktuvės vyko Kruizinių laivų terminale, susirinko minios žmonių. Buriuotojus sveikino tuometinis šalies premjeras Algirdas Brazauskas.

Ši odisėja buvo skirta Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti. Per devynis mėnesius jachta "Ambersail" nuplaukė 43 145 jūrmyles ir, apjuosusi Žemės rutulį, aplankė 26 lietuvių bendruomenes, išsidėsčiusias įvairiuose žemynuose. Su jomis liepos 6 d. lygiai 21 val. Lietuvos laiku vieningai buvo giedama tautiška giesmė.

Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, kai visoje šalyje minima pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnacija, didelė valstybinė šventė vyks ir Klaipėdoje.

Pasak V. Grubliausko, mūsų miestas gali tapti tautiškos giesmės giedojimo pasaulyje epicentru.

Bendrai giedoti himną "Tautiška giesmė" lietuviai buriasi jau kone dešimtmetį. Idėją liepos 6-ąją, švenčiant Valstybės (Mindaugo karaliaus) dieną, giedoti "Tautišką giesmę" visame pasaulyje vienu metu iškėlė Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo proga aplink pasaulį jachta "Ambersail" plaukusi lietuvių įgula.

Šiemet žygio dalyviai, jachtos "Ambersail" įgulų nariai, bus kviečiami rinktis Klaipėdoje, kurioje bus minimas odisėjos dešimtmetis.

Pasak mero, šiemet tą dieną uostamiestyje numatoma gana daug renginių: bus giedama tautiška giesmė, vyks teatrų festivalis "Šermukšnis", Kruiziniame laivų terminale vyks buriuotojų šventė pasitinkant "Tūkstantmečio odisėjos" dalyvius, aikštėje koncertuos grupė "Sel", Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras svarsto galimybę parodyti vieną iš savo spektaklių ir kt.

"Tokio didelio skaičiaus tokio kalibro renginių suderinimas nėra toks paprastas procesas. Tad balandžio 2 dieną ir pradėjome apie tai kalbėtis su buriuotojais. Jų idėjos įdomios ir inovatyvios. Jos itin aktualios Klaipėdai, kaip jūrinės valstybės sostinei. "Tūkstantmečio odisėjos" renginį kur nors kitur Lietuvoje aš sunkiai įsivaizduoju. Tad yra galimybė, kad liepos 6 d. tautiškos giesmės giedojimo epicentru taps Klaipėda", - sakė meras.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder