Tualetų per šventes užtenka, kasdien - ne

Tualetų per šventes užtenka, kasdien - ne

Surasti Klaipėdos mieste tualetą ne švenčių dienomis nebūtų lengva net klaipėdiečiui, jau nekalbant apie turistą. Žinoma, per Jūros šventę, kai į uostamiestį suvažiuoja vos ne pusė Lietuvos, miesto valdžia pristato daug išnuomotų biotualetų, tad tragedijos nebūna. Kai kurie uostamiesčio gyventojai svarsto, ar nereikėtų įrengti daugiau stacionarių tualetų, tada nereikėtų tiek daug pinigų išmesti jų nuomai.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sako, kad biotualetų nuoma ne taip jau brangiai kainuoja. Jie nuomojami pagal patvirtintus įkainius. Tą patį tvirtina ir Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Šiemet per Jūros šventę planuota pastatyti 207 tualetus ir 34 vandens talpas, šiek tiek mažiau nei pernai. 2017 metais buvo naudoti 246 tualetai. Šiemet keitėsi Jūros šventės teritorija - nebeliko Jono kalnelio. Pernai tualetų nuomai vien tik per Jūros šventę išleisti 22 tūkst. eurų.


PILIAVIETĖJE ne švenčių dienomis žmonės turi pasitenkinti štai tokiais tualetais. Kurtinoje įrengtose patalpose, kur yra Konferencijų salė, yra ir tualetai, tačiau, kai ten renginiai nevyksta, jie užrakinti.

Šventėms vis tiek reikės biotualetų

I. Šakalienės teigimu, stacionarių tualetų mieste atsiranda vis daugiau. Šiemet pastatytas ir įrengtas naujas tualetas, vadinamoji reklaminė kolona, Liepų, Herkaus Manto g. Tai automatinis, labai kokybiškas vienvietis tualetas. Toks pat tualetas dar šiemet bus įrengtas Žvejų g. ir Teatro g. sankirtoje, netoli Klaipėdos dramos teatro. Taigi jau turime ir automatinių, ir konteinerinių tualetų. Pasak Savivaldybės atstovės, labai kokybiški tualetai yra Žvejų gatvėje ir Skulptūrų parke. Miesto tvarkymo skyriaus vedėja neneigia, kad pagal tualetų išdėstymo schemą jų turėtų atsirasti daugiau, tačiau situacija šiandien yra tokia. Anot jos, vis tiek stacionarių tualetų ir ateityje neatsiras tiek, kad per šventes nereikėtų papildomų biotualetų. Švenčių metu, kai vyksta masiniai renginiai, nebus įmanoma išsiversti be nuomojamų tualetų. Tokios pačios nuomonės yra ir L. Dūda. "Stacionarus tualetas nėra kilnojamas, jis turi būti prie tinklų. O renginių zonos būna įvairios - ir aikštės, ir skverai, ir naujamiestis. Tiek stacionarių tualetų tikrai nepastatysi. Manau, klausimas keliamas neteisingai", - sakė I. Šakalienė ir pridūrė, kad ir kituose Europos miestuose per šventes tualetai yra nuomojami.

Norvegai nuomoja mažiau

Pasak I. Šakalienės, mūsų akimis žiūrint, norvegai per renginius nuomoja neįsivaizduojamai mažai tualetų. Šioje šalyje šiek tiek kitaip elgiamasi. Galimas daiktas, kavinių savininkai ne itin prieštarauja, kad jų tualetais naudotųsi žmonės. Kitas dalykas, pas norvegus tuo metu, kai lankėsi Klaipėdos miesto savivaldybės atstovė, tokių masinių renginių, didelių koncertų, kurie vyksta mūsų uostamiestyje per Jūros šventę, nevyko - buvo tik kameriniai renginukai.

"Dideliems renginiams biotualetai yra vienintelė labai gera išeitis. Juo labiau kad dabar pastatome ir vandens talpas, turime ir tualetų, pritaikytų žmonėms, turintiems negalią. Jeigu kas nors mato kitą išeitį, tegu ją pasiūlo, uždirbs labai daug pinigų", - juokavo I. Šakalienė.

MOKAMAS. Tualetas prie buvusios senosios perkėlos yra mokamas.

Tualetų problema ne tik Klaipėdoje

Ir klaipėdietį neretai reikalas prispiria ieškoti mieste tualeto. Tačiau, VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovės Romenos Savickienės manymu, jam gal kiek ir lengviau jį surasti, nes neturi kalbos barjero, gali greičiau įsiprašyti į kavinę. Iš užsienio atvykusiam svečiui tai kur kas sunkiau padaryti.

R. Savickienė mano, kad tualetų stygiaus problema uostamiestyje yra vis dar labai aktuali visiems. Tačiau ji sako, kad tualetų klausimas išlieka aktualus ne tik Klaipėdoje, bet ir visame pasaulyje. "Visame pasaulyje egzistuoja tokia problema - visada tualetų būna per mažai. Norėtųsi, kad Klaipėda būtų tarp tų miestų, kuriuose ši problema išspręsta", - sakė ji.

Beje, turizmo agentūrų atstovai, prieš veždami kruizinių laivų turistų grupes į Kuršių neriją, skambina atsakingų įstaigų darbuotojams ir prašo atidaryti tualetus. Ten ši problema labai aktuali.

Susiduriama su pačiomis įvairiausiomis situacijomis. Pavyzdžiui, Nidoje yra tualetas, kuris energiją generuoja iš saulės. Kai kartais jame negalima nuleisti vandens, išgirstamas atsakymas, kad oras dar tiek neprišilo.

Kavinės - ne viešieji tualetai

"Tualetų Klaipėdoje tikrai trūksta ir ypač turistams. Pati mačiau, kaip "Ikiuko" parduotuvėje susijaudinusi amerikietė teiravosi pardavėjos, kur jai rasti tualetą. Nebūna dienos, kad mes iš turistų nesulauktume tokio klausimo. Mūsų verslininkai, turintys kavines, nenori, kad turistai landžiotų į tualetus nieko nepirkdami. Įleisti įleidžia, bet burnoja, kad jų kavinės verčiamos viešaisiais tualetais. Kad ir kaip būtų, noriu pasidžiaugti tais verslininkais, kurie priima turistus į tualetus, nepaisant to, kad paskui mes labai dažnai girdime priekaištų, esą jie nieko nepirko, pasisiojo ir išėjo. Kad tokių dalykų nebūtų, turi atsirasti daugiau viešųjų tualetų", - sako R. Savickienė.

Jos manymu, mūsų uostamiestyje bandoma spręsti šią problemą, atsiranda viešieji mokami tualetai, bet jų tikrai dar nėra tiek, kad patenkintų visų poreikius ir lūkesčius. Tualetų visą laiką trūksta ir turbūt trūks visada", - mano Turizmo centro vadovė.

Reikėtų daugiau mokamų tualetų

Turizmo verslo atstovai supranta, kad miestas nėra pajėgus įrengti daug nemokamų tualetų. "Jeigu atsirastų daugiau mokamų tualetų, būtų gerai. Žmogus tikrai yra pasirengęs susimokėti tam, kad tuo momentu palengvintų sau gyvenimą. Nekyla klausimo, ar reikėtų mokėti 50 euro centų, ar eurą, ar net du eurus. Reikia įrengti tvarkingus ir gerus tualetus ir žmonės už juos tikrai mokės", - mano R. Savickienė.

Dabar yra vienas mokamas tualetas prie senosios perkėlos, kitas - Liepų g., ta reklaminė kolona. Piliavietėje yra viešasis tualetas, bet juo nepasinaudosi. Jis yra kurtinoje įrengtose patalpose, kuriose yra Konferencijų salė. Kai joje nevyksta renginiai, tie tualetai užrakinti. "Daugiau net nežinau, kur būtų galima žmogų nusiųsti - nebent pas privatų verslą. Esame sulaukę priekaištų, kad ir kitoje Smiltynės pusėje laukiantiems keltų žmonėms nėra kur nueiti atlikti svarbius gamtinius reikalus", - kalbėjo Turizmo centro vadovė.

Ji sako, kad švenčių metu biotualetai yra gerai, o ne švenčių metu nepaskutinėje vietoje yra ir jų priežiūra. Ne paslaptis, kad ir prie jūros iš tualetų sklinda toks kvapas, kad žmogus ir labai norėdamas neina ten. "Taigi reikia ne tik daugiau tualetų, bet ir jau turimų geresnės priežiūros", - mano ji.

GRAŽUSIS. Nežinančiam, kad čia yra tualetas, surasti jį labai sunku.

Trūksta nuorodų į tualetus

Kitas dalykas, trūksta nuorodų į tualetus. Pabandykite atsistoję Teatro aikštėje surasti nors mažytę nuorodą, kur yra tualetas, nerasite. Žmonės priversti to klausinėti.

Turi tiesiog žinoti, kad tualetas yra prie Senosios perkėlos, prie automobilių stovėjimo aikštelės. "Neprisimenu nei kurioje šalyje, nei kuriame mieste, bet įsiminė toks dalykas, kad autobusų stotelėse buvo nuoroda, kur yra artimiausias tualetas. Man būnant svečioje šalyje tai pasirodė gana patrauklu. Kad ir kaip būtų, žmonės visada ieško tokių ženklų", - sakė R. Savickienė.

Ji pritaria tokiems tualetams kaip reklaminė kolona ir tualetas. Tačiau, vienas dalykas, pagyvenę žmonės bijo eiti į jį, kitas - jeigu tu nežinai, kad tai tualetas, ir ateini nuo Biržos tilto pusės, niekada nepagalvosi, kad čia tualetas, nes jis ir atrodo kaip reklaminis stulpas. "Pati esu parodžiusi žmonėms, kur yra tas tualetas. Prieinu, jie vaikšto apie tą stulpą ir klausia: "Šitas?" Suprantu, kad tokie ženklai nepuošia miesto ir nedžiugina, bet, manau, kai prispiria reikalas, geresnio ženklo žmonės nemato", - juokavo Turizmo centro vadovė.

Dėl tualetų derasi su aplinkosaugininkais

Miesto ūkio departamento direktorius L. Dūda teigė, kad šiuo metu pliažuose keičiami tualetai - ir Smiltynėje, ir žemyninėje dalyje pastatyti konteineriniai. Šiemet dar vienas toks tualetas bus statomas prie moterų pliažo.

"Smiltynėje norime pakeisti tuos stacionarius mūrinius tualetus konteineriniais su vandeniu, kanalizacija ir elektra. Tačiau miškų urėdija ir Kuršių nerijos nacionalinis parkas labai atsargiai vertina šį klausimą ir mums neleidžia tualetų prijungti prie tinklų, negalime iki jų nutesti kabelio. Jie mano, kad miško žemėje tokių dalykų negali atsirasti. Vadinasi, žmonės miško žemėje gali eiti už krūmo ir daryti ką nori, o mums gražiai iškasti tranšėją ir pakloti tinklus neleidžiama. Šį klausimą mes bandome spręsti su Aplinkos ministerija, ji žada tam tikrų pokyčių, tačiau kol kas jų nėra, tad mūsų reikalai Smiltynėje sustojo", - sakė L. Dūda.

"Tualetų kompleksų nepastatysime"

Rimantas Taraškevičius, Klaipėdos miesto tarybos narys

Ar žmonės įsivaizduoja, kokio dydžio turėtų būti tie stacionarūs tualetai, kad patenkintų visų poreikius, pavyzdžiui, per Jūros šventę. Laikinų tualetų statymas yra gera priemonė. Ne mes ją išgalvojome. Nemanau, kad būtų protinga diskutuoti, ar galima pastatyti tokius stacionarius tualetus, kurie galėtų patenkinti poreikius ir švenčių metu. Tualetus reikia statyti tinkamoje vietoje, tinkamu laiku. Ir vietos turi būti parinktos tokios, kur yra didžiausi žmonių susibūrimai būtent tuo metu. Juk negalime pristatyti tokių tualetinių kompleksų, kurių užtektų visiems.
Su manančiais, kad mieste trūksta stacionarių tualetų, iš esmės sutinku.

"Dirbame pagal specialų tualetų įrengimo planą"

Liudvikas DŪDA, Miesto ūkio departamento direktorius

Būdamas užsienyje aš taip pat nerandu tualeto ant kiekvieno kampo. Specialus tualetų įrengimo Klaipėdoje planas buvo parengtas prieš 10 ar net daugiau metų. Įgyvendinamos tik tam tikros jo dalys. Miesto Taryba nepriėmė sprendimo vystyti uostamiestyje stacionarių tualetų statybos. Mes siūlėme keliose vietose įrengti konteinerinius ar stacionarius lengvo tipo tualetus, deja, pritarimo Taryboje negavome.

Mes dirbame pagal tą specialų tualetų įrengimo planą. Negalima susigalvojus statyti stacionaraus tualeto bet kur. Taip galima elgtis tik su laikinais tualetais.

Turistams yra konteinerinių tualetų. Toks yra Kruizinių laivų terminale, prie Skulptūrų parko ir kitur. Po truputį planas yra įgyvendinamas ir problema sprendžiama. Pastaruoju metu naują stacionarų tualetą įrengėme Poilsio parke. Kai rengsime po Atgimimo aikšte požemines automobilių stovėjimo aikšteles, ten irgi bus tualetai. Dar dvi reklamines kolonas-tualetus statysime. Dabar tiksliname vietas. Viena galbūt atsiras kažkur prie burlaivio "Meridianas", kita - Žvejų g. prie Dramos teatro. Iš viso bus trys tokie tualetai.

Visose kavinėse, kuriose lankosi turistai, yra tualetai. Nė viena įstaiga neatsisako įleisti juos į tualetą. Vienu metu įstaigoms, įleidžiančioms turistus į tualetus, buvo mažinamas žemės mokestis. Ir dabar kai kurios kavinės yra įsipareigojusios priimti turistus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder