Teisinis sprendimas - iki vasaros

Teisinis sprendimas - iki vasaros

Pasak susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus, uostamiesčio Nemuno gatvės 113 ir 133 namų, esančių šalia geležinkelio bėgių, gyventojus turi iškeldinti Klaipėdos savivaldybė. Jos patirtos sąnaudos turėtų būti kompensuojamos investuojant į miesto infrastruktūrą. Tikimasi, kad prie vieno stato susėdę visų institucijų teisininkai parengs sutartį, kuri bus pasirašyta dar iki vasaros.

"Po Velykų nedelsdami prie bendro stalo turės sėsti trijų institucijų - Susisiekimo ministerijos, uosto ir miesto teisininkai ir ieškoti galimo sprendimo būdo.

Esminis dalykas - gyventojų iškeldinimas iš tų namų. Manau, kompromisams turi būti pasiruošusios visos pusės, Savivaldybė taip pat. Be jos dalyvavimo tą sprendimą įgyvendinti būtų ne taip lengva. Vien tik uostas ar vien tik ministerija, kad ir kaip mums to norėtųsi, šito klausimo, ko gero, neišspręs", - sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, reziumuodamas paskutinį savo pokalbį su susisiekimo ministru.

Pasak V. Grubliausko, kad ir kaip keista, gyventojų iškeldinimo iš tų namų finansavimo klausimas tarp šių trijų institucijų būtų suderinamas, ko gero, lengviausiai. Sunkiausias dalykas - proceso įgyvendinimas. Kyla klausimas, kas kokiu būdu išpirks turtą, iškeldins gyventojus etc.

"Aišku tik tiek, kad tai, kas buvo planuota iki šiol dėl minėtų namų gyventojų problemos sprendimo, poveikio nepadarė.

Žinoma, būtų galima eiti paprastu keliu, kas buvo daroma iki šiol - palikti gyventojus vienus kalbėtis su ministerija ir uostu bei galiausiai ieškoti teisybės teisme. Miestas ir toliau gali žiūrėti į uostą ir į ministerija, nes savo namų darbus tarsi atliko ir perdavė estafetę jiems. Tačiau tokiu atveju sprendimas gali arba labai ilgai užtrukti, arba jo perspektyva tampa apskritai neaiški.

Nesinorėtų pasakyti - tegu teismas viską išsprendžia. Teismų procesai gali, švelniai tariant, ir užtrukti, be to, sunku pasakyti, koks būtų jų verdiktas. Pastarasis variantas įmanomas, nors, nemanau, kad jis perspektyviausias. Turime padėti pasiekti rezultato anksčiau. Negalima pamiršti, kad gyventojams dar prisidėtų daugybė dienų gyventi tomis sąlygomis, kuriomis jie gyvena šiandien. Tai yra tikrai neabejotinai dabar taisoma situacija. Šis klausimas bus vienas karščiausių Savivaldybės administracijos vadovybės rūpesčių ir artimiausių darbų", - tikino V. Grubliauskas.


Pasiteiravus, ar Savivaldybė negalėtų iškeldinti gyventojų iš jai priklausančių butų, meras atsakė, jog tai, ko gero, lengviausiai sprendžiamas klausimas.

"Jeigu problema būtų buvusi tik tokia, mes jau seniai ją būtume išsprendę. Tikrai ne šioje vietoje yra jos sprendimo slenkstis. Kalbame apie gyventojus, kurie gyvena privačiuose butuose. Čia yra daug povandeninių rifų. Būtina išsiaiškinti, kiek juose gyvena, kiek ten ko kam priklauso - ir tai nemenkas darbas. Aišku, vienai Savivaldybei imtis tai spręsti, ko gero, būtų labai sunkiai pakeliamas dalykas", - kalbėjo V. Grubliauskas.

"Mes su meru aptarėme principus. Juos reikės teisiškai tvarkingai sudėstyti. Mes manome, kad Savivaldybė turi imtis iškeldinti gyventojus ir perduoti tą jų nekilnojamąjį turtą Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai. Ji, Susisiekimo ministerija, galbūt ir Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija turėtų kompensuoti Savivaldybei patirtas sąnaudas investuodama į miesto infrastruktūrą. Pavyzdžiui, nutiesti gatvę ar padaryti ką nors tokio, ką leidžia įstatymai.

Uostas negali išasfaltuoti visų miesto gatvių, nes jo paskirtis kita, bet tam tikrą jų dalį, kurios pagerintų susisiekimą su uostu, gali. Reikia surasti teisinį pagrindą ir pabandyti šią`problemą spręsti. Pavesime teisininkams viską gražiai išdėstyti rengiant tokį susitarimą", - sakė R. Sinkevičius.

Paklaustas, ar yra numatytas koks nors terminas, ar teisininkai problemą svarstys vėl kokius metus, ministras atsakė: "Mes apie terminus labai smarkiai nediskutavome, bet tiek meras, tiek aš turėjome mintyse, kad bent jau iki vasaros toks susitarimas turi būti pasirašytas."

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder