"Sukilimą" garsina pėsčiųjų žygiai

"Sukilimą" garsina pėsčiųjų žygiai

Keturioliktus metus organizuojamas pėsčiųjų žygis "Klaipėdos sukilėlių keliais", skirtas 1923-iųjų metų Klaipėdos "sukilimui" atminti, mūsų krašte tampa masiniu renginiu, o šiais metais graži tradicija persikėlė ir už Atlanto - pirmą kartą suorganizuotas žygis Čikagoje.

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Klaipėdos skyriaus ir Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių 3-iosios rinktinės organizuojamas nakties žygis šiemet vyks sausio 16-17 d. Žygio dalyviai, atkartodami 1923 m. savanorių judėjimo maršrutus ir laiką, įveiks 26 km atstumą pėsčiomis iš Palangos į Klaipėdą. Šiais metais žygis skirtas 1923-iųjų operacijos kariniam vadui Jonui Budriui atminti.

Planuojama, jog žygis prasidės 22 val. Palangos universalioje sporto arenoje, o finišuos 6 val. ryto Klaipėdoje, Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono teritorijoje. Žygeiviai keliaus pajūriu, plentu, dviračių taku ir miško takeliais, įveiks Cypos upelį, stabtelės prie istorijos bei gamtos paminklų.

Pasak organizacinio komiteto vadovo, Vakarų (jūros) šaulių 3-iosios rinktinės vado Arvydo Daukanto, vakar ryte į žygį buvo užsiregistravę 1 300 dalyvių iš visos Lietuvos, tačiau į žygį paprastai atvyksta ir iš anksto neužsiregistravę žmonės. Tad planuojama, jog, kaip ir keletą pastarųjų metų, žygiuos apie pusantro tūkstančio dalyvių. Anot vado, praktiškai visi dalyviai nesunkiai įveikia numatytus 25-26 žygio kilometrus, nesvarbu, kokiu maršrutu keliaujama. Per keturiolikos metų istoriją žygeiviai ėjo iš Gargždų, Palangos, Priekulės. Planuojama, jog kitąmet jubiliejinis, penkioliktasis, žygis galėtų būti didesnis - iš Šilutės į Klaipėdą.

"Prieš keturiolika metų, kai tik pradėjome organizuoti šį žygį, susirinkdavo trys-penki šimtai dalyvių, tačiau kasmet žygeivių skaičius augo", - priminė A. Daukantas.

1923-iųjų "sukilimas" prisimenamas ir toli už mūsų šalies ribų. Lietuvos šaulių sąjunga išeivijoje sausio 11 d. Čikagoje, Mičigano ežero pakrantėje, pirmą kartą organizavo žygį 1923-iųjų įvykiams ir Sausio 13-ajai atminti. Šiame 10 km žygyje dalyvavo įvairaus amžiaus lietuviai. Jie sutarė, jog tai taps nauja gražia tradicija Čikagoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder