Su gelbėtojais pliaže budės ir pareigūnai

Su gelbėtojais pliaže budės ir pareigūnai

Pajūrio gelbėtojai su didžiuliu džiaugsmu pasitiko žinią, kad drausminti įsismarkavusius poilsiautojus paplūdimiuose nuo šiol jiems padės policininkai. Į priekaištus apie drastiškai augantį įvairių draudimų skaičių jie atkerta be užuolankų - tik taip pliažuose pavyks įvesti tvarką.

Kelerius metus, kiekvieną vasaros sezoną, pajūrio gelbėtojų kalbamos maldos pagaliau pasiekė šalies valdžios ausis. Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas patvirtino, jog drausminti paplūdimiuose nederamai besielgiančius ar viešąją tvarką pažeidinėjančius poilsiautojus Palangos gelbėtojams padės policininkai.

Pareigūnų pagalbos prireikė, nes įvairūs pažeidėjai puikiausiai žino, jog į gelbėtojų perspėjimus gali nekreipti dėmesio, nes šie neturi teisės skirti administracinės baudos.

„Susitarėme su policininkais, kad kiekvieną dieną, nuo rytinių valandų iki pavakarių, gelbėtojų stotyje budės pareigūnas. Jis važiuos su gelbėtojais ir jei bus pažeistos tam tikros taisyklės, surašys protokolus“, - vakar Žinių radijui sakė E.Misiūnas.

Ministro teigimu, už įvairių taisyklių pažeidimus, tarp jų ir alkoholio vartojimą viešojoje vietoje, poilsiautojams gali būti skiriamos 200-300 eurų baudos.

Nors pastarosios dienos Palangos gelbėtojams buvo karštos tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme, vakar policininkų kurorto paplūdimiuose nebuvo matyti. Kaip ir masės poilsiautojų.

„Šiandien kalbėjau su Palangos policijos komisaru ir pasakiau, kad kol kas pareigūnų pagalbos mums nereikia. Pliaže yra tik apie dvidešimt žmonių. Šalta, vėjas, labai didelis bangavimas. Jei kas ir braido, tai tik atsiraitoję kelnes. Žiūrėsime į situaciją. Matysime, kad reikia pagalbos, kviesime.

Kai žmonių paplūdimiuose bus daug, jos tikrai mums reikės“, - vakar „Vakaro žinioms“ sakė Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Jo teigimu, šis sprendimas turėjo būti priimtas jau gerokai anksčiau.

„Paplūdimyje budintis policininkas yra būtinybė. Gelbėtojai nėra pareigūnai ir jiems kartais būna labai sunku. Matome, kad žmogus akivaizdžiai apsvaigęs nuo alkoholio, o jis mus siunčia kuo toliau.

Kai šalia yra uniformuotas policininkas, visai kitaip reaguoja. Netenka tiek vargti išprašant tokius asmenis iš pliažų.

Su mumis budės komandiruoti Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai. Dirbsime kartu. Mes gelbėsime, o jie užtikrins viešąją tvarką, kovos su nelegalia prekyba“, - tikino J.Pirožnikas.

Į visus priekaištus, kad paplūdimiuose pastaruoju metu draudimų tik daugėja ir greitai nebus galima į jūrą net įbristi, gelbėtojai turi kategorišką atsakymą. Nieko panašaus neprireiktų, jei visi žmonės būtų protingi ir mąstantys.

„Mes puikiai suprantame, kad žmogus atvažiavo prie jūros pailsėti, sumokėjo pinigus už viešbutį. Leidžiame jam ir pabraidyti, ir prie kranto atsigulti į vandenį, kur yra tos pačios bangos. Iki metro gylio.

Nes jei eis giliau, jį pagaus srovė ir ims nešti. Net eksperimentus darome. Duodame poilsiautojui gelbėjimosi liemenę, nes su ja dar niekas pasaulyje nenuskendo. Kada žmogus pajaučia srovės jėgą, į vandenį pats nebenori bristi.

Didžiausias problemas kelia apsvaigę nuo alkoholio, kuriems jūra „iki kelių“. Jie brenda iki kaklo ir dar bando plaukti. Būna, jog nutolsta nuo kranto ir 200 metrų. Mes juos vos matome, todėl kuo greičiau traukiame į krantą. Įspėjame, o jei pažeidimas pasikartoja, policija surašo administracinių teisių pažeidimo protokolą ir skiria nuo 300 iki 500 eurų baudą.

Nors paplūdimys yra vieša vieta, nesibodima net atvirai gerti atsineštą degtinę. O kur alkoholis, ten keiksmai, nederamas elgesys. Piktinamės ne tik mes, bet ir kiti poilsiautojai. Su dalimi neblaivių asmenų galima susitarti gražiuoju. Paprašyti, jie iš paplūdimio išeina. Kiti puola „plėšyti marškinius“ ir visus atleidinėti iš darbo. Tokiems ir reikia policininko.

Gali gelbėtojams dėl draudimų priekaištauti kiek tik nori. Tačiau tvarka privalo būti. Niekada neleisime, kad kam nors kiltų pavojus. Aišku, viskas turi būti proto ribose, neperlenkiant lazdos. Tam mes nuolat ir bendraujame su poilsiautojais“, - sakė J.Pirožnikas.

Klaipėdos paplūdimiuose policija su gelbėtojais nuolat nebudės. Pasak „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojo Aleksandro Siakki, sutarta, jog pareigūnai į pagalbą bus kviečiami tik esant poreikiui.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder