Stiprios audros padariniai Klaipėdoje: tūkstančiai vis dar be elektros

Stiprios audros padariniai Klaipėdoje: tūkstančiai vis dar be elektros

Po ketvirtadienio popietę prasidėjusios ir penktadienio naktį pasibaigusios audros "Laura" uostamiestis skaičiuoja nuostolius.

Specialiųjų tarnybų atstovai penktadienį Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje informavo, kad didelių incidentų mieste nebuvo.

Ugniagesiai 30 kartų Klaipėdos mieste vyko šalinti virtusių medžių, apgadinti 9 automobiliai. Klaipėdos regione 200 kartų vykta šalinti medžių, ugniagesiai dirbo be perstojo.

Policija iki paryčių gavo 162 pranešimus iš visos apskrities. Daugiausia jų buvo dėl eismo trikdžių, kai transportas negalėjo pravažiuoti dėl ant kelio nuvirtusių medžių, jų šakų. Pavyzdžiui, Kretingos g. negalėjo pravažiuoti viešasis transportas. Vėjas ryškiau apgadino Klaipėdos apygardos teismo sieną, Tomo g. buvo išversta tvora.

Laimei, išvengta vandens apgadinto turto, nes stipriai pakilęs Danės vanduo dar vėlai vakare ėmė slūgti. Vienam automobiliui senamiestyje buvo kilęs pavojus, kad jis bus apsemtas, bet buvo pranešta savininkui, kad patrauktų savo turtą. Daugiausia žalos automobiliams padarė medžių šakos, stogų čerpės ar skardos, vėjo stumdomi šiukšlių konteineriai.

Uoste, nepaisant to, kad buvo labai didelis vėjo greitis, incidentų išvengta, nes buvo apribota laivyba. Laivyba atnaujinta penktadienį 9 val.

Stipri audra

Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė portalui VE.lt teigė, kad Klaipėdos skyriuje, priimančio pagalbos skambučius iš Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Telšių ir Tauragės apskričių, buvo registruota 4445 skambučių.

"Parengta ir perduota pagalbos prašymų tarnyboms – 3103. Įvairūs įvykiai, susiję su nuvirtusiais medžiais, nutrauktais laidais – 1137. Priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos reagavo į 734 įvykius", - skaičiavo ji.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Generalinio direktoriaus padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Ringis sakė, kad vakar vakare pajūryje siautėjusi audra buvo viena stipriausių audrų per pastarąjį dešimtmetį.

Naujojoje Sodo gatvėje vėjas nuvertė medį, o šis užvirto ant tvoros.

"Didžiausias fiksuotas vėjo greitis – 37,9 m/s. Uoste esanti įranga užfiksavo, kad bangų aukštis buvo 5–6 metrai. Įsismarkavęs vėjas gerokai pakėlė ir vandens lygį – uosto akvatorijoje jis siekė maždaug 130 cm", - pranešime pažymėjo ji.

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna aiškino, kad audrai uostas atsakingai ruošėsi.

"Kaip ir įprasta, apie stiprų vėją buvo įspėti visi uosto naudotojai, kad pasirūpintų krovos įranga ir kitu turtu, įspėjimus gavo ir kapitonai, kurie privalėjo pasirūpinti, kad laivai saugiai stovėtų prie krantinių. Laimei, nors vėjas buvo itin stiprus, rimtų incidentų išvengta. Vieno laivo kapitonas paprašė vilkikų pagalbos, kad jie padėtų saugiai stovėti prie krantinės, kito laivo, laukusio įplaukti į uostą, kapitonas priėmė sprendimą audrą pralaukti jūroje, išmetus inkarus ties Karkle", – pasakojo jis.

Šalina virtusius medžius

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Vida Šmigelskienė BNS sakė, kad per praėjusią parą ugniagesiai 471 kartą vyko šalinti vėjo išverstų medžių, darbai penktadienio rytą tebėra tęsiami.

BNS skaičiuoja, kad daugiausia – 93 – kartus vykta į įvykius Klaipėdos apskrityje, Vilniaus apskrityje – 66, Kauno ir Panevėžio – po 58, Šiaulių ir Utenos – po 47, Tauragės – 32, Telšių – 31, Marijampolės – 22, Alytaus – 17 kartų.

Taip pat gauta 13 pranešimų apie ant automobilių užvirtusius medžius, daugiau nei pusė, septyni pranešimai, buvo iš Klaipėdos.

Nuostoliai - milžiniški

Išaušus rytui klaipėdiečiai išvydo, kad po audros buvo nusiaubti ir paplūdimiai. Čia vėjas nulaužė Melnragėje pastatyta pakylą, anot kurios sustatyti suoleliai.

Dar ketvirtadienio vakare klaipėdiečiai socialiniuose tinkluose aktyviai dalijosi nuotraukomis, kuriose matyti audros padaryta žala. Vienoje nuotraukoje užfiksuota, kad nuo stovo nuvirto krantinėje šalia uostamiesčio piliavietės pastatyta jachta.

Tomo Meškinio nuotr.

Viename vaido įrašų matyti netoli J. Janonio ir Sportininkų gatvių stovintis automobilis, ant kurio užfirto vėjo nuverstas medis.

 

Tuo metu senamiesčio gatvėmis plaukė vanduo, kurį laiką kilo Dangės upės lygis. Tiesa, po kiek laiko dar tą patį vakarą jis ėmė slūgti.

"Kadangi vėjas buvo tos krypties, kada į Danę varė iš marių vandenį, buvo užpilta dalis senamiesčio – Žvejų gatvė buvo paskendusi 10–20 centimetrų, bet paskui gavau pranešimą, kad prieš antrą valandą nakties vanduo jau pradėjo sugrįžinėti į lietaus nuotekų šulinius ir tas potvynis senamiestyje baigėsi", – BNS penktadienio rytą sakė meras.

Šalina elektros gedimus

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas sakė, 8 val. penktadienio ryte visoje Lietuvoje be elektros buvo iki 100 tūkst. namų ūkių.

"Sudėtingiausia padėtis Klaipėdos regione, čia bene du trečdaliai visų gedimų (Plungės, Telšių, Mažeikių, Tauragės, Kelmės, Raseinių ir kituose rajonuose). Kita zona, kuriai didelę žalą padarė uraganinis vėjas – Šiaurės Lietuva (Kupiškis, Pasvalys, Rokiškis, Biržai, Anykščiai, Zarasai ir kiti rajonai)", - žiniasklaidai teigė jis.

Anot jo, pagrindiniai gedimai fiksuojami dėl masiškai lūžusių elektros oro linijų atramų, nutrauktų laidų, tiek žemosios, tiek vidutinės, tiek aukštos įtampos tinkle.

"Skaičiuojame tūkstančius išsijungusių transformatorinių", - teigė T. Kavaliauskas.

Jis aiškino, kad elektros tiekimo atkūrimas visiems tikrai užtruks "tą turime padaryti per 24 val. , bet nepaisant dedamų visų ESO operatyviųjų brigadų darbo, tai tikrai užtruks. Atsiprašome visų vartotojų dėl galimai patiriamų nepatogumų", - aiškino T. Kavaliauskas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder