Socialinis būstas: pirkti ar statyti?

Socialinis būstas: pirkti ar statyti?

Praėjusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje politikai nepritarė siekiui nupirkti kelis butus už, kaip teigta, aukštesnę nei rinkos kainą. Šį mėnesį nuomonė pasikeitė ir butus pirkti leista.

Rugsėjo mėnesį Klaipėdos miesto tarybos buvo prašoma leisti iš biudžeto lėšų pirkti butą socialinio būsto fondui plėsti. Vieno kambario 38,2 kv. m ploto butas buvo įkainotas 41,9 tūkst. eurų. Turto vertintojai buvo nustatę, kad jo rinkos kaina - 38,3 tūkst. eurų.

Tada politikai diskutavo, kad reikėtų ieškoti butų rinkos kainomis, o galbūt net statyti naują socialinį daugiabutį.

Ketvirtadienį Tarybai buvo pateiktas prašymas leisti pirkti skirtingose miesto vietose esančius tris butus, kurių bendra kaina - 118 tūkst. eurų. Vertintojai nustatė, kad jų vertė - 40,1 tūkst., 37,5 tūkst. ir 37,9 tūkst. eurų, t. y. bendra suma yra 115,5 tūkst. eurų.

Šį klausimą svarstant komitetuose kilo idėja, kad Savivaldybės administracija būtų įpareigota butus socialinio būsto fondui pirkti už tokią kainą, kokią nustato vertintojai, o ne didesnę.

Tokį pasiūlymą Tarybai pateikė politikė Vaida Žvikienė.

"Diskutuojame kaskart - pigu ar brangu. Kaina visada neviršija leidžiamų 10 procentų nuo turto vertintojų įvertinimo. Kadangi visą laiką sakome, kad yra brangiau pateikiama, siūlau apsispręsti ir pasakyti, kad perkame nekilnojamąjį turtą ne už didesnę kainą, nei turto vertintojų įvertinta. Tada būtų aiškus argumentas", - komentavo V. Žvikienė.

Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis sakė, kad yra buvę įvairių situacijų - ir pigiau, ir brangiau už vertintojų nustatytą kainą.

"Galima padaryti bandomąjį pirkimą ir bus galima įvertinti, ar sutinka savininkai parduoti tokiomis sąlygomis", - idėjos neatmetė E. Simokaitis.

Tačiau, jo teigimu, jeigu šį sąlyga ribos galimybę gauti pasiūlymų, būtų naudojamasi Vyriausybės leidžiama galimybe pirkti būstus už 10 proc. didesnę kainą.

Vis dėlto butų pirkimui pritarę kolegos politikai V. Žvikienės siūlymo nepalaikė. Jie teigė, kad vertintojai dažnai vertina tik plikas sienas, o į tuščią butą žmogaus įkelti negalima.

Išsakyta idėja Savivaldybei toliau orientuotis į naujų socialinių būstų statybą.

Irklų g. pastatytame socialiniame daugiabutyje šių metų rugpjūtį apsigyveno beveik 80 socialinio būsto laukusių žmonių, tačiau eilė netrumpa. Laukiančiųjų socialinio būsto Klaipėdoje dar yra per 600.

Atidarius naująjį socialinį daugiabutį skaičiuota, kad iš viso Klaipėdos miesto savivaldybė turi per 550 socialinių būstų, tačiau turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti sąraše yra daugiau nei 600 asmenys ir šeimos, kuriems socialinis būstas yra nuomojamas eilės sąraše tvarka. Dar per 40 asmenų ir šeimų turi teisę į socialinio būsto nuomą išimties tvarka.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder