Socialiniai būstai: eilė vis dar netrumpa

Socialiniai būstai: eilė vis dar netrumpa

Artimiausiomis dienomis Irklų g. pastatytame daugiabutyje apsigyvens beveik 80 socialinio būsto laukusių žmonių. Vis dėlto laukiančiųjų būsto dar yra per 600.

Daugiabučio statybas buvo planuota baigti 2018 metų birželį ar liepą, o apgyvendinti žmones planuota iki pernai metų pabaigos. Vis dėlto procesai užstrigo ir įkurtuvės pavėlavo.

Taip nutiko dėl to, kad pasikeitė teisės aktai ir buvo nurodyta, kad statinys gali būti įregistruojamas tik tada, kai patikslinami suformuoto žemės sklypo duomenys.

2,8 tūkst. kv. metrų ploto name yra 36 butai: 16 vieno kambario, 8 dviejų kambarių ir 12 trijų kambarių butų. Visi pirmame aukšte esantys 9 butai pritaikyti žmonėms su judėjimo negalia.

Šiandien namą perims administratorius VšĮ "Klaipėdos butai". Iš viso naujuose socialiniuose būstuose apsigyvens 79 asmenys. Jie įsikraustyti turėtų per artimiausias dvi savaites.

TUŠTI. Naujieji butai yra be baldų - nuomininkai atsikraustys su savo turtu.

Visos naujo daugiabučio gyvenamųjų patalpų bei inžinerinės infrastruktūros objektų registravimo procedūros jau baigtos. Šiuo metu name vyksta paskutiniai pasirengimo apgyvendinimui darbai, kuriais nuomininkams turi būti užtikrintas visų name esančių komunalinių paslaugų teikimas.

Visi socialiniuose būstuose gyvenantys asmenys moka nustatytą nuomos mokestį ir komunalinius mokesčius. Pavyzdžiui, dviejų kambarių bute šiame name gyvensiantys žmonės už nuomą mokės 80 eurų per mėnesį. Tai šiek tiek brangiau nei senos statybos namuose esančio socialinio būsto nuoma.

Naujieji butai yra be baldų - nuomininkai atsikraustys su savo turtu. Jeigu nuomininkai turto neturi, gali Savivaldybei pateikti prašymą dėl paramos būtiniausiems baldams ir technikai įsigyti.

"Norisi gyventi"

"Čia norisi gyventi", - apžiūrėjęs statinį reziumavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak jo, tai jau antrasis socialinis būstas, pastatytas Klaipėdoje per nepriklausomybės laikotarpį - pirmasis iškilo prieš 12 metų. Šiuo metu statomas dar vienas namas Rambyno gatvėje, kur bus 40 socialinių būstų.

NEĮGALIESIEMS. Visi pirmame aukšte esantys 9 butai pritaikyti žmonėms su judėjimo negalia, įrengtos nuovažos ir specialios automobilių statymo vietos. Virginijos KESMINĖS nuotr.

"Kiekvienas miestas socialinio būsto problemą sprendžia pagal savo poreikį, bet bent jau didžiųjų miestų kontekste tas poreikis yra ir sprendžiama įvairiais būdais. Kai kur pritaikomas senos statybos būstas, kai kur, kaip ir Klaipėdoje, statomas naujas būstas. Galbūt laike tai trunka ilgiau ir tuo metu kainuoja daugiau, bet, kalbant apie ilgalaikę investiciją ir infrastruktūros sukūrimą, pirmenybę atiduočiau naujos statybos namams", - kalbėjo V. Grubliauskas.

Eilėje - per 600

Iš viso Klaipėdos miesto savivaldybė turi 552 socialinius būstus, tačiau paklausa išlieka didelė.

Pasak Socialinio būsto skyriaus vedėjos Danguolės Netikšienės, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti sąraše yra 602 asmenys ir šeimos, kuriems socialinis būstas yra nuomojamas eilės sąraše tvarka. Dar 43 asmenys ir šeimos turi teisę į socialinio būsto nuomą išimties tvarka.

"Didžiausia problema dėl žmonių, kurie laukia būsto išimties tvarka, yra tai, kad daugumai jų reikalingas neįgaliesiems pritaikytas būstas, kurio mes rinkoje laisvai nenuperkame. O ir nupirkto buto pritaikymas yra brangus ir sudėtingas procesas, nes reikalingi bendraturčių pritarimai norint daryti laiptinėje pertvarkas, o kaimynai dažnai sutikimų neduoda", - pasakojo D. Netikšienė.

Tad, pasak pašnekovės, vienintelis būdas apgyvendinti neįgaliuosius, yra nauja statyba.

PARAMA. Jei nuomininkai turto neturi, gali Savivaldybei pateikti prašymą dėl paramos būtiniausiems baldams ir technikai įsigyti.

Socialinių reikalų departamento direktorius Deividas Petrolevičius, anksčiau dirbęs Šiauliuose, sakė, kad jų Savivaldybė perka butus, kurie tampa socialiniu būstu. Vis dėlto, jo teigimu, paklausa yra didesnė už pasiūlą ir nepavyksta aprūpinti visų būsto laukiančių asmenų.

"Žinau pavyzdžių ir kituose miestuose, kur yra statomi daugiabučiai namai. Sunkiau besiverčiantys žmonės naujoje, švarioje, gražioje aplinkoje jaučiasi tarsi įpareigoti jos negadinti. Nenorėčiau vertinti, kuris variantas yra geresnis. Aš manau, kad pats geriausias dalykas yra tai, kad socialinio būsto fondas plečiasi ir laukimas eilėje pamažu trumpėja. Galų gale, gerėja ir būstų kokybė", - komentavo D. Petrolevičius.

Naujojo socialinio daugiabučio statyba kainavo 2,055 mln. eurų. 85 proc. sumos buvo skirta iš ES struktūrinių fondų, likusi dalis - Klaipėdos savivaldybės biudžeto lėšos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder