Socialinės paramos centro link - kritikos strėlės

Savaitgalį Klaipėdos miesto socialinės paramos centras sulaukė pranešimų bangos apie gatvėje nualpusią moterį. Pareigingų klaipėdiečių teigimu, centro darbuotojai atsisakė padėti, neva pagalba nedarbo valandomis nesuteikiama.

Žiniasklaida jau anksčiau rašė apie garbaus amžiaus moterį Stefaniją, kuri sulaukė neabejingų klaipėdiečių pagalbos po gaisro bute.

Susmuko gatvėje

Tačiau tai, kas nutiko savaitgalį, neprasprūdo pro kelių klaipėdiečių akiratį. Pasak moterimi besirūpinančio savanorio Michailo Andrijanovo, neseniai po gydymo ligoninėje išleista Stefanija susmuko prie parduotuvės ir neturėjo jėgų atsistoti. Moteriai padėjusi viena iš savanorių skubėjo kviesti greitąją pagalbą.

"Viena iš savanorių, kuri nuolatos ateina Stefanijos maitinti, susijaudinusi paskambino man ir pasakė, kad Stefanija susmuko netoli parduotuvės. Moteris galimai buvo išsekusi. Buvo iškviesta greitoji pagalba, informuota socialinė darbuotoja.

Tačiau ši pasakė, kad jai laisva diena ir ji nieko nedarys.

Medikai pamatavo spaudimą, paklausė, kokius vaistus vartoja. Socialinė darbuotoja tokią informaciją turi, bet atsakyti negalėjome, nes ji bendrauti atsisakė. Tą pačią dieną su savanore, kiek galėjome, moterį pamainomis prižiūrėjome, davėme jai šilto maisto", - sakė M. Andrijanovas.

Priekaištų nesupranta

Komentuodama savaitgalio įvykius Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė tikino, kad moteris buvo aplankyta dar sekmadienį - ji jautėsi gerai, bendravo. Ji apgailestavo, kad pagal teisės aktus socialiniai darbuotojai savaitgaliais nedirba.

"Močiutė prižiūrima, teikiame paslaugas. Ji pati vaikšto. <...> Dirbame nuo pirmadienio iki penktadienio: nuo 8 iki 17 valandos. Sekmadienį darbuotoja aplankė močiutę - ji turėjo maisto, buvo gana guvi. Būna, kad kartais ji apskritai nesikalba, arba tik keikiasi, bet sekmadienį buvo geros nuotaikos ir gerai jautėsi. Darbuotoja geranoriškai nuvyko, savanoriavo savo asmeninio laiko sąskaita", - sakė D. Stankaitienė.

Ji priminė, kad greitosios pagalbos teikimas nėra Socialinės paramos centro kompetencija.

"Kalbėjausi su darbuotojomis, pažadėjo viską sužiūrėti. Pagalba į namus šeštadienį ir sekmadienį neteikiama, to nenumato teisės aktai. Mes jai sutvarkėme vienkartinę pašalpą, dokumentus, po gaisro remontą apmokėjome. Dirbame savo darbą. Suprantu, kad yra norinčių, jog dirbtume 24 valandas per parą", - teigė D. Stankaitienė.

Kilo diskusija

Po incidento socialiniame tinkle kilo diskusija. Visuomenė susiskaldė į dvi stovyklas - vieni kritikavo socialinių darbuotojų abejingumą, kiti juos gynė.

Klaipėdos savivaldybės tarybos narės Vaidos Žvikienės manymu, Socialinės paramos centro darbuotoja privalėjo bent jau žodžiu suteikti reikiamą informaciją. Galbūt taip nebūtų prireikę diskusijos.

"Ar teisės aktų aiškinimasis, ar žmogus dabar svarbiau? Atsisakius suteikti pagalbą, nes ne darbo valandos, būtina nukreipti, kas tą pagalbą galėtų žmogui suteikti. O po to galima aiškintis, kas ko nesupranta", - feisbuke situaciją komentavo V. Žvikienė.

Buvęs Tarybos narys Saulius Liekis teigė, kad Socialinės paramos centro lankomosios priežiūros darbuotoja moterį prižiūri nuolatos, tad blogai kalbėti apie ją būtų mažų mažiausiai keista.

D. Stankatienė pridėjo, kad darbo dienomis Socialinės paramos centro pagalbos į namus paslaugos gali būti suteikiamos ne daugiau nei 10 valandų per savaitę.

Kas padėjo?

Pirmadienį socialiniame tinkle dramos netrūko. Diena prasidėjo nuo Socialinės paramos centro pranešimo savo oficialioje feisbuko paskyroje.

Teigiama, kad būtent Socialinės paramos centro darbuotojų iniciatyva, bendradarbiaujant su "Laukininkų valdomis", buvo išvalytas moters butas, skirta vienkartinė pašalpa.

Pašalpos lėšomis neva sutvarkytas butas - padarytas remontas, surasti ir sumontuoti baldai. Centro teigimu, Stefanijai skirta aprūpinimo rūbais, avalyne ir kitais daiktais paslauga.

Pranešime taip pat buvo rašoma, kad pastaruoju metu moteriai pagalbą į namus teikia lankomosios priežiūros darbuotoja: atnešama maisto, lydima pas šeimos gydytoją, kitus sveikatos priežiūros specialistus ir į įvairias įstaigas, teikiamos transporto paslaugos.

Kalbėdamas apie visapusišką Socialinės paramos centro pagalbą moteriai M. Andrijanovas tokius teiginius vadino melu. Jo teigimu, miestiečiai patys moterį nuprausė ir aprūpino būtinais reikmenimis.

Dar įdomiau tai, kad po kelių valandų Socialinės paramos centro pranešimas buvo ištrintas.

"Neturiu jokių pretenzijų socialiniams darbuotojams. Bet dėl baldų - absurdas. Patys krovėme, statėme, dažėme, valėme... Išnešėme 50 šiukšlių maišų su tarakonais. Mums garbės nereikia, bet meluoti negalima", - tikino M. Andrijanovas.

Vyriškio teigimu, galvą reikėtų nulenkti prieš neabejingus klaipėdiečius, kurie aukojo savo laiką, daiktus, pinigus ir kantrybę siekiant suteikti pagalbą Stefanijai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder