Socialinės paramos centre - ankšta

Socialinės paramos centre - ankšta

Trūksta erdvės. Tai - pagrindinė problema, kurią vakar į svečius užsukusiems miesto Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams įvardino Klaipėdos socialinės paramos centro vadovė Diana Stankaitienė.

Šis centras teikia daug paslaugų - pagalbą į namus, dienos socialinę globą namuose, paramą būtiniausiais drabužiais, avalyne ir kitais daiktais, skiria techninės pagalbos priemones (specialias lovas, neįgaliojo vežimėlius, vaikštynes ir t. t.), padeda rengti dokumentus dėl būtinos rūpybos įteisinimo, teikia konsultavimo, palydėjimo, tarpininkavimo ir atstovavimo, transporto paslaugas. Centras turi 4 automobilius, kurių 3 yra pritaikyti neįgaliesiems, vieno naujo automobilio bus prašoma kitais metais.

Pasak D. Stankaitienės, nuo 2000 m. veikiantis centras 2008-aisiais, kai įsikėlė į dabartines patalpas Taikos pr. 76, turėjo 70 pareigybių ir 84 darbuotojus, dabar - 126 pareigybes ir 139 darbuotojus. Taigi, dabartinėse patalpose jau ankšta, esą net tenka daryti darbo grafikus, nes netelpama.

Centrui buvo skirtos ir patalpos antrame pastato aukšte, bet jas laikinai iki 2018 m. naudoja Klaipėdos sveikatos priežiūros centras, ten įkūręs stomatologijos kabinetus. D. Stankaitienė svarstė, kad galbūt Savivaldybėje būtų galima kalbėti ir apie naujo pastato, kuriame tilptų visi centro darbuotojai, statybas.

Kalbėdama apie pagalbą į namus, D. Stankaitienė sakė, kad vienam socialiniam darbuotojui šiuo metu tenka 56 šeimos. Dienos socialinės globos namuose paslaugos teikiamos 60 asmenų, su kuriais dirba visa komanda - socialinis darbuotojas, slaugytojas, jų padėjėjai, kineziterapeutai, masažistai, terapeutai. Per metus centras aptarnauja apie 700 klientų.

Skaudi tema ir techninės pagalbos priemonės. Jų vis dar laukiama eilėje.

"Jų poreikis nepatenkinamas jau daug metų, nors keletą metų prisideda ir Savivaldybė. Praėjusių metų pabaigoje surinkti duomenys parodė, kad daugiau nei 27 procentai poreikio dar nepatenkinta", - skaičiavo D. Stankaitienė.

Priemonių pritrūksta iš dalies dėl to, kai nenaudojamos ar nebereikalingos priemonės centrui negrąžinamos. Praėjusiais metais tokių užlaikytų priemonių iš gyventojų buvo susigrąžinta per 820, iš kurių beveik 520 atiduota tiems, kam jų reikia.

"Tai skaudi situacija, paliečianti daugelį Klaipėdos neįgalių žmonių. Poreikis yra, o nacionaliniu lygmeniu dėl priemonių reikia derėtis, nes Klaipėdos regionui skiriama 20 procentų nuo visos Lietuvos, iš kurių 11 - Klaipėdai", - pasakojo D. Stankaitienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder