Smarvės tyrėjai pritrūko mėginių?

Smarvės tyrėjai pritrūko mėginių?

Vitės bendruomenės asociacijos valdybos pirmininkas Ruslanas Schneiderat vakar paskambinęs pareiškė, kad, nepaisant to, kad jo mieste tvyrojo smarvė, kvapus matuojanti bendrovė "Estonian, Latvian and Lithuanian Environment" pritrūko mėginių ir daugiau kvapų matavimų nebeatliks.

Pasak R. Schneiderat, šiemet jis kvietė imti kvapų mėginius gal 5-6 kartus, o Savivaldybė moka tai bendrovei 190 tūkst. eurų.

UAB "Estonian, Latvian and Lithuanian Environment" atstovė Rūta Kurienė paaiškino susidariusią situaciją. Pasirodo, bendrovės ir Savivaldybės sudarytoje sutartyje yra nurodyta, kiek bendrovės specialistai turi išanalizuoti kvapų atvejų, numatytas mėginių šiai užduočiai atlikti skaičius. Planuota 30 atvejų.

"Siekiant, kad visi atvejai nebūtų išnaudoti per vieną mėnesį, mėginių skaičius buvo padalintas tam tikriems laikotarpiams. Daugiau jų skirta vasarai, kai kvapų sklaida yra intensyvesnė, ir šiek tiek mažiau numatyta kitiems mėnesiams. Taip pat kad tų kvietimų neišnaudotų vienas rajonas, viena pranešėjas, buvo paskirstyti iškvietimų skaičiai ir rajonams, ir vienam gyventojų atstovui", - aiškino R. Kurienė.

Taigi, kiekvienam mėnesiui yra numatytas ribotas pranešimų skaičius, kuriuos bendrovės atstovai yra įsipareigoję ištirti. Rudens ir žiemos laikotarpiu numatyta per mėnesį atlikti dviejų iškvietimų tyrimus. R. Kurienės teigimu, lapkritį tie du iškvietimai jau buvo išnaudoti. Šiuo metu sorbentai jau yra užsakyti kitam mėnesiui. Pasak jos, jeigu jie bus gauti anksčiau nei gruodį, bendrovė, suderinusi tai su Savivaldybe, sudarys gyventojams galimybę teikti tuos pranešimus ir anksčiau.

Paprasčiau pasakius, yra sudarytas grafikas, kaip atliekama mėginių analizė. Pagal sutartį reaguoti į iškvietimus bendrovė yra įsipareigojusi visus metus nuo šių metų balandžio iki kitų metų gegužės, balandis - paskutinis mėnuo.

R. Kurienė atkreipia dėmesį, kad į minėtą sutartį įeina ne tik kvapų tyrimai, kurie sudaro tik mažą dalį. Sutartis skirta miesto oro kokybės valdymo programai parengti ir veiksmų planui paruošti. Bendrovės specialistai atlieka pagrindinių oro teršalų, pvz., kietųjų dalelių, azoto oksidų ir kt. tyrimus, lakių organinių junginių tyrimus 80 taškų visame mieste. Paskui bus atliekamas modeliavimas ir vertinamas taršos pasiskirstymas visoje miesto teritorijoje.

"Suprantu gyventojus, nes žmogui svarbiausia tai, ką jis gali pačiupinėti ar užuosti. Tačiau daugelis teršalų mieste, kurie iš tikrųjų turėtų kelti susirūpinimą, pavyzdžiui, kietosios dalelės, nei matomi, nei užuodžiami. Ne viskas, kas smirda, yra pavojinga sveikatai. Mes viską darome taip, kaip suplanuota, ką esame įsipareigoję, niekas nepasikeitė", - sakė R. Kurienė.

Sutartis bus baigta vykdyti kitų metų spalį. Galutinė matavimų ataskaita bus teikiama gegužę, birželį bus pristatyti Savivaldybei modeliavimo rezultatai, liepą - parengta oro kokybės valdymo programa ir priemonių planas. Visi dokumentai miesto Tarybai bus pristatyti spalį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder