Skaitmenizuos Klaipėdos archyvus

Skaitmenizuos Klaipėdos archyvus

Klaipėdos universitete vakar pasirašyta sutartis dėl trijų Klaipėdos krašto gubernatūros ir Klaipėdos krašto direktorijos fondų dokumentacijos, saugomos Lietuvos centriniame valstybiniame archyve Vilniuje, skaitmeninimo.

Sutartį pasirašė Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktorius Dalius Žižys, Klaipėdos universiteto rektorius prof. Eimutis Juzeliūnas ir Klaipėdos apskrities archyvo direktorius Edmundas Bareiša.

E. Juzeliūnas pažymėjo, jog Klaipėdos universitetas yra klasikinio tipo, tad ir istorijos bei archeologijos studijos su išskirtine povandeninės archeologijos studijų pakraipa yra viena iš svarbiausių universiteto krypčių, aukštai vertinama ekspertų.

"Prieš metus Klaipėdos universiteto mokslininkai universiteto išteklius pratutino suskaitmenintu Antrojo pasaulinio karo metu vokiečių darytų aeronuotraukų archyvu, o dabar universitetas gaus dar vieną reikšmingą įrankį moksliniams istorijos tyrimams", - sakė rektorius.

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto darbuotojai iki kitų metų gruodžio Lietuvos centriniame valstybės archyve atliks Klaipėdos krašto gubernatūros 414 ir 1 493 fondų bei Klaipėdos krašto direktorijos 1636 fondo skaitmeninimą. Skaitmeniniu pavidalu dokumentai sugrįš į Klaipėdą, kur ir atsirado.

Instituto docentas dr. Vacys Vaivada pasidžiaugė, kad suskaitmeninus archyvus palengvėja istorikų darbas, nes nereikia dėl kiekvieno dokumento važinėti į Vilnių.

"Nėra tikslo fiziškai perkelti fondus į Klaipėdą, nes Valstybės archyve jiems saugoti sudarytos puikios sąlygos, tačiau suskaitmeninus jie taps prieinami tiek Klaipėdos apskrities archyve, tiek Klaipėdos universitete ir atvers daugiau galimybių mokslininkams, kurie nagrinėja Klaipėdos istoriją nuo 1923 iki 1939 metų", - sakė istorikas.

Archyvų fondų skaitmeninimo projektas pradėtas dar 2014 m. Klaipėdos universteto Lietuvos valstybės istorijos archyve jau nuskenavo Klaipėdos krašto ipotekos knygų kolekciją (1 417 fondą).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder