Siūlo mokėti mažiau, bet smirdėti daugiau

Siūlo mokėti mažiau, bet smirdėti daugiau

Nuo Naujųjų metų Klaipėdos rajone įsigalios nauja apmokėjimo už atliekų išvežimą tvarka - mokestis gyventojams bus sudaromas iš dviejų dalių. Vieniems gyventojams atliekų išvežimas brangs, kitiems pigs, o jų tvarkytojai aiškina, jog gyventojai, susimažinę mišrių atliekų vežimo dažnį, bus suinteresuoti daugiau rūšiuoti ir taip sutaupyti. Tačiau ne visiems rajono gyventojams nauja tvarka atrodo sąžininga.

Klaipėdos rajono žiniasklaidoje jau pasirodė straipsniai apie tai, kaip esą gyventojai galės sutaupyti - "Gargždų švaros" atstovai pasiūlė miesto ribose esančių individualių namų gyventojams atliekas vežti 2 kartus per mėnesį ir taip mokėti mažiau. Tačiau tokie pasiūlymai kai kuriems rajono gyventojams skamba kaip pasityčiojimas: kas 2 savaites vežamos atliekos smirdi, o vežant jas dar rečiau jie bus verčiami gyventi nehigieniškomis sąlygomis.

Vieniems brangs, kitiems pigs

Klaipėdos rajone esantiems miesto ir kaimo objektams bus taikomi skirtingi įkainiai, o kintamoji rinkliavos dalis skaičiuojama pagal išvežtų konteinerių kiekį. Pagal naujas taisykles nuo kitų metų miesto daugiabučiuose už 1,1 kub. m konteinerio ištuštinimą pastoviosios rinkliavos dydis per metus bus 37 Eur, kintamosios - 4,8 Eur, kaime - pastovioji - 35 Eur, kintamoji - 4,4 Eur.

Mieste esančių individualių namų savininkams už 0,24 kub. m konteinerio ištuštinimą pastovioji dalis sieks 45 Eur, kintamoji - 0,8 Eur, o kaimo individualių namų gyventojams pastovioji dalis sieks 34 Eur, kintamoji - 0,8 Eur.

Tačiau ne visiems nauja tvarka suteiks džiaugsmo. Pavyzdžiui, mieste esančių individualių namų gyventojai šiuo metu už atliekų išvežimą moka 78 eurus. Įvedus dvinarę sistemą ir toliau norint, kad atliekos būtų vežamos 4 kartus per mėnesį, nuo kitų metų teks atseikėti 83,4 euro.

Tačiau kaimo gyventojams, jei atliekos bus vežamos 2 kartus per mėnesį, vietoj dabar esančių 55 tektų mokėti 53,2 euro.

Kiek įdomiau su apmokėjimo tvarka daugiabučių gyventojams. Naujoje tvarkoje nurodoma, kad kintamoji dalis išdalijama lygiomis dalimis "daugiabučio namo butams priskirtiems prie konkrečios konteinerių aikštelės". Tai reiškia, jog, nežinant planuojamų priskirti butų skaičiaus, neįmanoma nustatyti, kiek tiksliai teks mokėti tokių namų gyventojams.

Rajono Savivaldybės Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Bakaitienė paaiškino, jog net ir įvedus dvinarę sistemą butai, kaip ir anksčiau, liks "pririšti prie konteinerių". Esą nebus taip, kad skirtingose vietose esančių daugiabučių gyventojai mokės skirtingus mokesčius.

"Kainos bus paskaičiuotos stabilios ir vienodai išskirstytos. Nebus taip, kad vienas butas moka daugiau, o kitas mažiau. Visi gyventojai mokės vienodai. Nebent prisikaups papildomi atliekų kiekiai ir reikės daugiau vežti - tada atitinkamai bus priskaičiuojama", - tikino R. Bakaitienė.

Ji tvirtino, jog šiuo metu numatoma, kad vienu atliekų konteineriu naudosis 26 butai. Tai reikštų, jog butų miestuose gyventojams per metus reikėtų mokėti 54,72 euro mokestį (šiuo metu jis siekia 59 eurus). Kaimuose esančių daugiabučių gyventojams kaina kristų nuo 55 iki 51,24 euro. Tačiau R. Bakaitienė pažymėjo, jog kaimiškose vietovėse butų prie konteinerio gali būti priskirta ir mažiau. Tai turbūt reiškia, jog ten įsikūrusiems žmonėms kainos gali kilti.

Nuolaidų nebus

Tačiau ne visi rajono gyventojai liko sužavėti tokia tvarka. Girkalių gyventojas Arūnas tvirtino, jog rajono šiukšlių tvarkytojų siūlymai patiems gyventojams susimažinti atliekų išvežimo dažnį vers gyventi nehigieniškomis sąlygomis.

"Mūsų šeima susideda iš 5 asmenų ir gyvename individualiame name. Dabar esančių 2 vežimų per mėnesį, ypač vasarą, yra per maža - konteineriai dvokia, būna perpildyti, nepaisant rūšiavimo. Popieriaus ir plastiko atliekų išvežimas 1 kartą per mėnesį yra mažai - prikauptume ir 2 konteinerius, bet kai netelpa - metam į bendrą", - tvirtino Arūnas.

Vyriausybės nutarimu dvinarė apmokėjimo už atliekų išvežimąo sistema turės įsigalioti visoje Lietuvoje. Kaip vieną pagrindinių šios naujovės tikslų valdininkai įvardijo tai, kad žmonės bus skatinami labiau rūšiuoti. Šį užmojį rajono valdininkai žada įgyvendinti dažniau išveždami išrūšiuotas atliekas - nuo Naujųjų metų plastikas ir popierius bus vežami 2 kartus per mėnesį, o stiklas - kartą per mėnesį. Tačiau žmonėms net daugiau rūšiuojant jokių nuolaidų vežant mišrias komunalines atliekas nežadama.

"Norėtume, kad išvežtų iš Girkalių komunalines šiukšles 4 kartus per mėnesį, bet kiek man tai kainuos? Nes dabar komunalines šiukšles veža 2 kartus, ir tai yra nehigieniška. Kas būtų, jei bandyčiau sutaupyti - jei išvežtų 1 kartą per mėnesį?" - klausimus apie naująją sistemą žėrė rajono gyventojas ir klausė, ar turi galimybių gauti papildomų rūšiavimo konteinerių ir už tai atitinkamai mažiau mokėti už mišrių atliekų vežimą.

Jei Arūnas norėtų, kad atliekos būtų vežamos 4 kartus per mėnesį, jam tektų pakloti 72,4 euro per metus. Tai yra brangiau, negu jis moka dabar. R. Bakaitienė paaiškino, jog net jei gyventojas gautų papildomą rūšiavimo konteinerį, kaina už mišrių komunalinių atliekų vežimą vis tiek nesikeistų ir liktų galioti pagal vadinamąjį pakėlimų skaičių.

"Papildomų rūšiavimo konteinerių skirti negalėtume, nes mums jų trūksta. Esame vienas sparčiausiai besiplečiančių rajonų, tad ir dabar ne visi abonentai yra jais aprūpinti", - sakė ji ir pridūrė, jog ši problema sprendžiama ir gyventojai jais bus aprūpinti.

"Yra rizika, kad prasidės "atliekų turizmas"

Artūras ŠULCAS, Klaipėdos vicemeras
Mes Klaipėdoje neleidome vežėjams komunalinių atliekų iš individualių valdų vežti rečiau negu 4 kartus per mėnesį. Pagrindinė priežastis - kad nepablogintume paslaugos kokybės žmonėms, o antroji - higienos normos. Nelabai suprantu, kaip retesnis komunalinių atliekų išvežimas gali skatinti rūšiavimą. Jei būtų dažnesnis antrinių žaliavų surinkimas ir mokestis būtų susijęs su išrūšiuojamų atliekų kiekiais, tuomet galima suprasti, kad rūšiavimas skatinamas. O šiuo atveju yra rizika, kad prasidės "atliekų turizmas". Priminsiu, kad kol Klaipėdos rajono gyventojai visuotinai nemokėjo rinkliavos už atliekas, prie visų Klaipėdos miesto įvažiavimų - Dragūnų kvartalo, Baltijos, Jūrininkų prospektų daugiabučių - konteineriai ir jų prieigos būdavo perpildytos į miestą atvažiuojančių rajono gyventojų šiukšlių. Jeigu rajone sudaromos galimybės mažiau mokėti, kai mažiau išmeti į savo konteinerį, ar neatsitiks taip, kad konteineriai liks tušti, o pamiškės ir pakelės bus nusėtos šiukšlių maišais.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder