Sienų tepliotojai peržengė ribą

Sienų tepliotojai peržengė ribą

Nors vadinamųjų grafitininkų, "tagerių" ar tiesiog vandalų sienų tepliotojų problema aktuali kone visiems Lietuvos miestams, bene garsiausiai ji įvardijama Klaipėdoje. Ne tik dėl nevaldomo viešojo ir privataus turto niokojimo, bet ir dėl konkrečių valdžios žygių bandant pažaboti anarchiją sėjantį siautėjimą. 

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistų, policijos pastangomis, ugdant visuomenės nepasitenkinimą, pavyko sučiupti ar nustatyti ne vieną sienų tepliotoją. Tačiau dabar ši problema peraugo į atvirą konfliktą.

Nepaisydami tūkstantinių baudų, viešos sulaikytų jaunuolių gėdos, grafitininkai nutarė kontratakuoti pačioje Klaipėdos širdyje, Martyno Mažvydo alėjoje. Ant ką tik nuvalytos gyvenamojo namo sienos jie paliko naują didžiulį ir įžūlų užrašą: „Nudažykit sekantį foną ružavai. Gims kiaulytė taupyklė, į kurią galėsit išmesti pinigėlius.“

Net visko matę valdininkai šokiruoti. Jie tokį akibrokštą vadina aiškiu signalu - tyčiodamiesi tepliotojai meta pirštinę. Niekuo dėtiems gyventojams vėl teks paploninti savo pinigines.

Pasiuntė žinutę

Klaipėda senokai kovoja su vandalais ir jau pasiekė šiokių tokių rezultatų. Kone garsiausiai nuskambėjo klaipėdiečio Gintaro Genčo teismų maratonas: jaunuoliui jau iškelta mažiausiai 14 administracinių bylų, ir jos dar nesibaigė. Visą uostamiesčio centrą savo užrašais išmarginęs vaikinas turės sumokėti tūkstantines baudas. Jam tenka dirbti viešuosius darbus, pačiam valyti subjaurotas sienas.

Į žygį prieš sienų terliones kilusi Klaipėdos merija ėmė griežtai reikalauti, kad pastatų šeimininkai jas nuvalytų. Esą vėliau žmonės gali kreiptis į teismą ir prašyti, jog patirtus nuostolius atlygintų tepliotojai. Klaipėda lengviau atsikvėpė, miesto centras kurį laiką buvo švaresnis.

Tačiau ir "tagerio" teismų maratonas, ir reikalavimai valyti pastatų fasadus tik trumpam nuslopino vandalų siautėjimą. Šią savaitę Martyno Mažvydo alėja į Skuptūrų parką einantys žmonės aikčioja matydami ant ką tik nuvalytos sienos rudais dažais, didžiulėmis raidėmis išmargintą užrašą. Jame atvirai tyčiojamasi iš bandymų kovoti su sienų tepliotojais, aiškinama, jog beprasmiška mėtyti pinigus į balą. Šis išpuolis sukėlė nuogąstavimų, kad ir kiti vandalai, įkvėpti bei padrąsinti, vėl ims masiškai bjauroti uostamiesčio pastatus.

„Kone kasdien su vaikeliu M. Mažvydo alėja važiuoju į Skulptūrų parką. Buvau šokiruota, kai ant ką tik nuvalytos sienos išvydau bjaurų užrašą - tokį didelį, kad iš tolo matyti. Galbūt valdžios kova su šiais tepliotojais tebuvo parodomoji, realiai tos priemonės nesuveikė. Dabar kiekvieno pastato centre savininkas vėl turi baimintis, kad jo siena bus subjaurota. Tas naujas užrašas yra cinizmo viršūnė“, - LŽ piktinosi jauna mama.

 

Vytautas Čepas: "Reikėtų pamąstyti ir apie griežtesnę atsakomybę, tokius "erelius" gal net uždaryti į areštinę."

Metas imtis griežtesnių priemonių

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė prisipažino, kad tokio atviro tyčiojimosi nebuvo regėjusi. „Daug matėme visokių teplionių. Dažniausiai vandalai pasirašo arba savo, arba grupuočių slapyvardžiais, kai kur yra ir šūkių, sentencijų. Tačiau šis užrašas - tai konkretus kvietimas skelbti karą, stoti į dvikovą“, - LŽ komentavo ji. Valdininkė apgailestavo, kad būtent toje vietoje nėra vaizdo kamerų.

„Namo gyventojai būtinai turi kreiptis į policiją. Matyti, jog tai padarė žmogus, sugalvojęs specialiai niokoti miestiečių turtą. Juk nuvalyti ir uždažyti vieną kvadratinį metrą ištepliotos sienos atsieina apie 45 litus. Tad M. Mažvydo alėjos gyventojams gali tekti pakloti per tūkstantį litų, nes užrašas – didžiulis“, - teigė I. Šakalienė. Jos skaičiavimais, merija ir pati šiemet išleido apie 5 tūkst. litų grafičiams ant savivaldybei priklausančių pastatų uždažyti.

Karą sienų tepliotojams prieš porą metų paskelbęs uostamiesčio vicemeras Vytautas Čepas žadėjo asmeniškai pasirūpinti, kad įžūlūs vandalai būtų surasti. „Ne pirmus metus juos gaudome, visi anksčiau ar vėliau prieina liepto galą. Štai G. Genčas dirba viešuosius darbus, jam skiriamos tūkstantinės baudos. Kai kurie šio jaunuolio „kolegos“ taip pat nubausti administracinėmis baudomis“, - kalbėjo politikas. Tačiau jis pripažino, kad atėjo metas pamąstyti apie griežtesnę atsakomybę, gal "net uždaryti į areštinę tokius "erelius".

Vicemeras priminė, jog už visuomenės turto niokojimą ir vandalizmą gresia iki 2 metų nelaisvės. „Vis dėlto teisėjai neretai pasigaili tų jaunuolių ir skiria vidutines bausmes, o paauglius tik įspėja. Bet šį užrašą vertinu kaip išpuolį prieš visuomenę, jos tvarką, taisykles, bandymą sėti anarchiją ir nepaklusnumą“, - svarstė V. Čepas.

Jo kolega vicemeras Artūras Šulcas sakė nemanantis, kad užrašas M. Mažvydo alėjoje yra nukreiptas prieš valdžią. „Anarchistų, kovojančių prieš nusistovėjusią tvarką, visada buvo. Tai nuolatinė gėrio ir blogio kova, tik grafičiai labiau krinta į akis“, - tikino jis. Vicemerui nemalonu, jog dėl to kenčia paprasti miestiečiai. Jiems vėl savo lėšomis teks valyti sienas ir tikėtis, kad nuostoliai bus išieškoti iš vandalų.

Vilniuje ir Kaune grafičių problema ne tokia aštri. Kauno merijos Viešosios tvarkos skyriaus atstovai mano, kad laikinąją sostinę galbūt gelbėja tokiems piešiniams ir užrašams skirtos vietos. Grafičius galima piešti ir Vilniuje. Anot sostinės merijos valdininkų, jau yra mažiausiai penkios tam pritaikytos vietos. Vilniečiai už tepliones, atsiradusias ant gyvenamųjų namų sienų, esą nebaudžiami, bet raginami pagal galimybes jas nuvalyti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder