Siekia atkurti senamiesčio architektūrą

Siekia atkurti senamiesčio architektūrą

Klaipėdoje, šalia senosios turgavietės, stovinčiame buvusios siuvyklos pastate ir greta jo ketinama įrengti gyvenamųjų bei svečių namų kompleksą, o Turgaus aikštėje esančioje dykvietėje, kur veikia parduotuvė "Žalia stotelė" - statyti mažaaukščius kotedžus su komercinės paskirties patalpomis.

VIZUALIZACIJA. Planuojama, jog šitaip galėtų atrodyti teritorija priešas senąją turgavietę, kur dabar stovi parduotuvė "Žalia stotelė". UAB "Andrijauskas ir partneriai" vizualizacija.

Tokius planus puoselėjančios kauniečių bendrovės "Vėjų energija" vadovas Vitalijus Kavaliauskas norėtų, kad šį projektą pavyktų įgyvendinti per artimiausius dvejus metus. Tačiau, kadangi Turgaus a. 14 adresu žymimo statinio projektas tebėra derinimo stadijoje, esą kol kas sunku prognozuoti, ar šį planą iš viso pavyks įgyvendinti.

PLANAI. Greta turgavietės stovinčio buvusios siuvyklos pastato ateitis - gyvenamasis namas, kurio vidiniame kiemelyje pastatyti trys nauji mažaukščiai statiniai skirti svečių namams įrengti. UAB "Andrijauskas ir partneriai" vizualizacija.

"Sklypai yra labai jautrioje vietoje. Tad jei projektą suderinsime - statysime, o jei ne - nestatysime", - lakoniškas buvo V. Kavaliauskas.

Projekto rengėjas architektas Edmundas Andrijauskas pasakojo, kad rengiant projektą stengiamasi atkurti istorinio senamiesčio architektūrą.

"Jokių naujadarų neketiname ten statyti, kaip tik stengsimės atgaivinti senamiesčiui būdingą architektūrą. Greta senosios turgavietės, kur dabar niūri dykvietė ir tarsi televizorius stovi stiklinis sėklų parduotuvės pastatas, iš ikonografinės medžiagos stengiamės atstatyti namelius su mansardomis. Jų paskirtis turėtų būti mišri - ir gyvenamoji, ir komercinė", - planais dalijosi E. Andrijauskas.

Naujam gyvenimui planuojama prikelti ir Turgaus a. 12 esantį buvusios siuvyklos pastatą. Pasak E. Andrijausko, planuojama namą remontuoti, o už jo statyti dar tris mažaaukščius statinius ir suformuoti vidinį kiemelį. Planuojama, kad patalpos būtų mišrios paskirties - dalis būtų skirta gyvenamajam būstui, dalis - svečių namams įrengti.

Archeologinius tyrimus minėtame sklype bendrovės "Vėjų energija" užsakymu atlikęs archeologas Edvinas Ubis pasakojo, kad šioje vietoje buvo rasti XIX-XX amžiaus pamatai.

"Dalį pamatų rekomenduojama išsaugoti. Ši teritorija buvo dosni. Radome 73 monetas, datuojamas nuo XVI amžiaus, taip pat 4 žiedus, auskarą - visi šie radiniai eksponuojami Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje", - archeologinių tyrimų rezultatus įvardijo E. Ubis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder