Senus medžius aukoja dėl naujų takų

Senus medžius aukoja dėl naujų takų

Nors valdininkai ir turi paaiškinimą, kodėl Klaipėdoje įvairiose vietose pjaunami didžiuliai medžiai, ne vienas klaipėdietis piktinasi tokiais darbais. Pasak žmonių, nė vienas projektas nėra vertas to, kad būtų aukojami seni didžiuliai medžiai.

Pastaruoju metu daugiausia diskusijų kyla dėl Debreceno kvartale šalinamų didžiulių medžių. Netyla aistros ir dėl planų Danės gatvėje išpjauti 83 didelius medžius, nors specialistai ir pripažino, kad iš jų prastos būklės yra tik 8.

Pjauna legaliai

Pastarosiomis savaitėmis ne vienas klaipėdietis skaudančia širdimi stebėjo, kaip Debreceno kvartale virto didžiuliai medžiai.

"Kai pamatai griūvantį šimtametį medį, širdį tikrai suspaudžia. Svarbiausia, kad jie atrodo visiškai sveiki. Ir pats puoliau skambinti Savivaldybės darbuotojams. Pasirodo, viskas legalu, vykdomas kažkoks projektas, tad piktinkis nesipiktinęs, sako, kad taip reikia", - situacija stebėjosi žinomas uostamiesčio fotomenininkas Vytas Karaciejus.

"Man keista, kad užkliuvo ir Debreceno g. 12 namo kieme augęs didžiulis medis. Labai gražus buvo, džiugino visais metų laikais, bet vieną dieną tiesiog ėmė ir nupjovė", - vykdomi medžių pjovimo darbai nemaloniai nuteikė ir klaipėdietę Rasą.

Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė patvirtino, kad medžiai Debreceno kvartale pjaunami legaliai. Didžioji dalis jų aukojama dėl vykdomos pėsčiųjų ir dviračių tako rekonstrukcijos.

"Tiesiog bus tiesiamos naujos dviračių takų trasos, platės šaligatviai, tad dalį medžių reikia pašalinti. Buvo atlikta medžių inventorizacija, kai kuriuos medžius buvo numatyta kirsti, kai kuriuos genėti.

Leidimas buvo išduotas tuomet, kai aš atostogavau, bet, regis, tarp šalinamų medžių yra ir geros būklės. Dalis šalinamų medžių yra nepageidaujamos rūšies, už kuriuos atlyginti nereikia. Turiu omenyje tuopas. Akacijos taip pat laikomos invazine rūšimi. Buvo ir tokių medžių, kuriuos reikėjo šalinti, nes augo per arti pastatų", - pasakojo R. Jievaitienė.

Jos žiniomis, Debreceno kvartale iš viso bus nupjauti 52 seni medžiai: 14 liepų, 12 tuopų, 10 akacijų, beržas, 3 klevai, 4 eglės, guoba, 2 drebulės, 2 kaštonai, 2 uosiai ir viena tuja.

Preliminariais duomenimis, vietoje senų medžių ketinama pasodinti maždaug 40 sakurų.

Nuomonių įvairovė

Dar daugiau medžių išpjauti, o mažiau atsodinti planuojama Danės gatvėje. Vietoje planuojamų pjauti 83 prie gatvės augančių senų medžių žadama pasodinti vos 32.

"Nemažai draugų, kolegų ir pažįstamų skundžiasi, o ir pati matau, kad kertami dideli, nepatrešę medžiai, bet miestiečių niekas nuomonės neklausia, nesitaria. Mes, seni klaipėdiečiai, ne prieš miesto plėtrą, jo vystymąsi, bet prieš beatodairišką medžių kirtimą. Kitose šalyse puoselėjamas kiekvienas medis ir stengiamasi jį išsaugoti", - "Vakarų ekspresui" rašė ponia Halina.

83-32. Danės gatvėje vietoje 83 pjauti suplanuotų didelių medžių numatoma atsodinti tik 32 mažalapes liepas, užaugančias iki 12 metrų aukščio. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Moteris stebėjosi, kodėl planuojama nupjauti visus palei Danės gatvę augančius medžius, nors tik 10 proc. iš jų yra pažeisti.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad panašios nuotaikos tvyrojo ir liepos pabaigoje Klaipėdos miesto savivaldybėje vykusiame viešame Danės gatvės rekonstrukcijos projektinių pasiūlymų svarstyme. Tuomet taip pat daugiausiai diskusijų kilo būtent dėl medžių likimo. Didžioji dalis susirinkusiųjų tuomet akcentavo, kad visuomenei reikia ramaus poilsio zonos, tokios, kokia dabar yra Danės skvere: upė, ramybė, paukščiai, brandūs medžiai. Tačiau buvo ir kitokių nuomonių.

"Nebūkime valstietiškos prigimties, kad būtinai prie namo turi augti medis. Nepamirškime, kad Klaipėda yra didmiestis. Tai ir reikia parodyti. Kodėl norite Danės gatvėje esančių puikių namų fasadus paslėpti už medžių šešėlių? Nepadarykite tų medžių šventa karve", - priešingos nuomonės nei dauguma susirinkusiųjų laikėsi vienas senolis.

Jo nuomone, po gatvės rekonstrukcijos Muzikinio teatro pusėje galėtų nelikti nė vieno medžio, esą jų visiškai pakanka kitoje gatvės pusėje esančiame skvere. Juolab kad vykdant minėto skvero rekonstrukciją medžių žadama neliesti.

Laikysis pirminio plano

Priminsime, kad yra numatyta Danės gatvės atkarpą nuo Atgimimo aikštės iki Laivų skersgatvio platinti iki 9,75 m, kad joje būtų galima įrengti tris eismo juostas. Danės skvero pusėje numatyta įrengti 2,5 m pločio pėsčiųjų ir dviračių taką.

Dėl to, kad gatvė bus platinama, yra numatyta išpjauti visus 83 prie gatvės augančius senus medžius, vietoje jų planuojama atsodinti vos 32, mat skvero pusėje, kur drieksis dviračių takas, medžiai nebebus atsodinami.

Želdinių vertinimą atlikusio Klaipėdos botanikos sodo darbuotoja Rita Nekrošienė pristatymo metu minėjo, kad prastos būklės yra tik 8 medžiai. Visi jie auga toje gatvės pusėje, kur stovi Muzikinis teatras.

Tačiau, pasak specialistės, jei būtų nuspręsta pašalinti tik kelis prastos būklės medžius, vietoj jų atsodinant jaunus medelius, būtų iškreipta kraštotvarkinė koncepcija ir gatvė neatrodytų patraukliai.

"Reikia ne tik visuomenės intereso paisyti, bet ir galvoti apie tai, kad miestas atrodytų tvarkingai", - pristatyme minėjo R. Nekrošienė.

Panašu, kad šio plano ir ketinama laikytis. Klaipėdos savivaldybės Projektų įgyvendinimo priežiūros poskyrio vedėjas Romualdas Stasiulis vakar patvirtino, kad bent kol kas jokių projektinių sprendinių neketinama keisti.

"Kadangi pristatyme dalyvavusių žmonių pasiūlymai buvo labai prieštaringi, vieni sakė, kad nereikia pjauti medžių, kiti atvirkščiai, kad prie gatvės jiems ne vieta, mes vadovausimės atliktu želdinių vertinimu ir rekomendacijomis pašalinti visus toje atkarpoje palei gatvę augančius medžius", - sakė R. Stasiulis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder