Senieji komposteriai perduoti muziejui

Senieji komposteriai perduoti muziejui

Mechaniniai metaliniai ir pirmieji elektroniniai Klaipėdos viešojo transporto komposteriai jau tapo istorija. Vakar po vieną šių įrenginių egzempliorių VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" perdavė Mažosios Lietuvos istorijos muziejui.

Dovaną priėmęs muziejaus direktorius Jonas Genys pasidžiaugė transportininkų sąmoningumu ir apgailestavo, kad anksčiau tokie daiktai nebuvo renkami, nors autobusai uostamiesčio gatvėmis rieda nuo 1934-ųjų metų.

"Manau, kad ateities kartoms komposteriai tikrai bus įdomūs ir egzotiški", - sakė direktorius.

Dovanos įteikimo ceremonijoje dalyvavęs meras Vytautas Grubliauskas prisiminė, kad jo vaikystėje net mechaninių komposterių dar nebuvo.

"Mano tėtis vairavo miesto autobusą ir aš su juo važinėdavau. Tais laikais bilietus keleiviams parduodavo konduktorė", - pasakojo meras.

Prie savitarnos, anot autobusų parko veterano Gintauto Jono Mockevičiaus, pereita apie 1969 metus. Buvo sumontuoti aparatai, kurie, įmetus monetas, iškišdavo nuplėšiamą bilietą. Tačiau keleiviai ėmė "maitinti" juos ne monetomis, o sukalibruotų parametrų poveržlėmis. 1972-aisiais autobusuose atsiradę mechaniniai komposteriai, pavadinti "krokodilais", turėjo ugdyti keleivių moralę, tačiau ir vienkartinius bilietus kai kas sugebėdavo išlyginti ir naudoti daug kartų.

2007-aisiais Klaipėda tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, įdiegusiu viešajame transporte elektroninius terminuotuosius bilietus.

Pasak VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" laikinai direktoriaus pareigas einančio Andriaus Samuilovo, pirmieji elektroniniai komposteriai uostamiestyje buvo naudojami lygiai 3000 dienų. Išjungti jie buvo praeitų metų lapkritį.

Buvęs įstaigos vadovas, o dabar Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis pažymėjo, kad tokio tipo elektroniniai komposteriai, kurie Klaipėdoje jau tapo istorija, vis dar veikia Vilniuje.

A. Samuilovas sakė, kad įstaiga dar saugo pusę jūrinio konteinerio senųjų elektroninių komposterių ir galvoja, kam juos parduoti ar utilizuoti, o dėl metalinių "krokodilų", kurių liko vos 100 vnt., į eilę stoja menininkai, siūlantys, kaip išradingiau juos panaudoti.

Klaipėdoje viešojo transporto autobusuose vienkartiniai popieriniai ir elektroniniai bilietai žymimi naudojant naujus oranžinius komposterius, kurie nuskaito QR kodą.

Informacija. Nepanaudotus seno pavyzdžio bilietus dar galima iki metų pabaigos grąžinti ir atsiimti pinigus VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" Klientų aptarnavimo centre (S. Daukanto g. 13A).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder