Savivaldybėje - prietaisas, gelbėjantis gyvybes

Savivaldybėje - prietaisas, gelbėjantis gyvybes

(1)

Klaipėdos miesto savivaldybėje nuo šiol bus galima rasti ir automatinį širdies defibriliatorių, kurį trečiadienį miesto merui Vytautui Grubliauskui perdavė Rotary klubo "Karalienė Luizė" atstovai.

Defibriliatorių dažnas matęs tik televizoriaus ekrane, o panaudoti jį ekstremalioje situacijoje taip pat bijo. Šis prietaisas išskiria elektros impulsą, kuris nutraukia širdies ritmo sutrikimą, atnaujina normalų širdies darbą.

Klaipėdos miesto savivaldybės darbuotojai mokėsi, kaip juo naudotis, tačiau pristatyme ne kartą pabrėžta, kad šis defibriliatorius - saugus naudoti net nesimokiusiam, mat prietaisas, priglaustas prie žmogaus, pats nustato, kada išties reikalingas elektros impulsas.

Lietuvos Rotary apygardos District-1462 valdytojo asistentė Raimonda Čejauskienė defibriliatoriaus įteikimo ceremonijoje kalbėjo, kad Klaipėdos Rotary klubai glaudžiai bendradarbiauja su miestu ir defibriliatorių pavadino didele dovana miestiečiams.

ŽENKLAS. Apie tai, kad Savivaldybėje atsirado defibriliatorius, informuoja ženklas - jei netoliese įvyktų nelaimė, žmonės gali prietaisą paimti. Klaipėdos miesto savivaldybės nuotr.

Rotary klubo "Karalienė Luizė" narė Jolanta Girdvainė sakė, kad idėja dovanoti defibriliatorius įvairioms įstaigoms kilo prieš 1-erius metus. "Žmogaus gyvybė negali konkuruoti su niekuo daugiau prasmės atžvilgiu. Kiekvienas Rotary klubas įsipareigoja padovanoti šį širdies masažuoklį vis kitai įstaigai. Tai yra visuomenės telkimo projektas dėl žmogaus gyvybės. Ne veltui jį pavadinome "Žadink širdį". Šiandien jau žinome, kad 10 Rotary klubų padovanos defibriliatorių miestuose nuo Plungės iki Šilutės", - kalbėjo ji.

7 minutės - tiek laiko lemia žmogaus, kurio širdis staiga nustoja plakusi, gyvybę. Būtent šiuo laiku suteikta pagalba gali ją išgelbėti. Tad šalia esantis defibriliatorius praverčia ekstremaliais atvejais.

"Šis aparatas be žmogaus yra tik daiktas. Todėl raginu būti drąsiais žmonėmis", - sakė J. Girdvainė.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, dėkodamas už įteiktą defibriliatorių, vylėsi, kad jo panaudoti niekada neprireiks, tačiau kartu ir džiaugėsi, kad jei įvyktų nelaimė, darbuotojai būtų pasiruošę.

"Pavyzdžių, kai liga smogia netikėtai, nesirinkdama nei vietos, nei laiko, turime ne vieną. Jei ši moderni įranga padės išgelbėti nors vieną gyvybę, tai bus neįkainojama vertybė mums visiems", - sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Skaičiuojama, kad Savivaldybės pastate dirba daugiau nei 260 žmonių, per mėnesį apsilanko apie 1400-1800 lankytojų. Šiuo metu uostamiestyje įmonėse ir įstaigose yra įrengta 16 defibriliatorių. Vienoje iš įmonių jis buvo sėkmingai panaudotas - prieš kelerius metus vienoje baldų gamykloje 42 metų vyrą atgaivino kolegos darbininkai.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder