Savanoriai jau įsikūrė kareivinėse

Savanoriai jau įsikūrė kareivinėse

Klaipėdoje vakar prasidėjo atnaujinta nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba. Į Liepojos gatvėje įsikūrusį Butigeidžio dragūnų batalioną nuo pat ryto važiavę autobusai čia atvežė beveik pusę tūkstančio karo tarnybą pasiryžusių atlikti savanorių.

Iš į teritoriją atvažiuojančių autobusų pabirę jaunuoliai kariškių buvo greit išrikiuojami, suskaičiuojami ir pasiunčiami ruoštis tarnybai. Nė vienas jaunuolis nesiblaškė, visi buvo greit suskirstyti ir pasiųsti ruoštis: kas tikrintis, kas valgyti, kas rengtis uniformą.

Nori kariškos rutinos

Iš viso į Dragūnų batalioną iki pirmadienio popietės atvyko 494 savanoriai. Tik vienas savanoris neatvyko iš anksto apie tai pranešęs. Tarp išrikiuotų jaunuolių buvo galima pastebėti ir merginų, neramių veidų, tačiau daugelis atvykusiųjų buvo linksmai nusiteikę.

Kariškas gyvenimas prasidėjo nuo pirmos minutės. Nors dalis jaunuolių dar nebuvo spėję gauti uniformų, tačiau jau kūrėsi savo pasirinktose vietose. Čia vyresnieji karininkai laiko veltui gaišti neleido: buvo mokoma kariškai pasikloti lovą, tvarkingai vilkėti uniformą.

Aštuoniolikos metų klaipėdietis Paulius Puidokas pirmą dieną kariuomenėje jautėsi ramiai. Tikino, jog atėjo įgyti patirties ir pajusti kariško gyvenimo rutinos.

"Specialiai nesiruošiau, sportuoju, buvau Šaulių sąjungoje. Jaučiuosi ramiai", - sakė naujokas, tikinęs, jog į kariuomenę norėjęs pats, tai daryti skatino ir tėvai.

Jaunuolis pasakojo, jog tik šiemet baigė mokyklą, tad ir stoti nebandė, nes pasitaikė proga paragauti kario duonos.

23 metų mažeikiškis Darius Grigužauskas pirmąją tarnybos dieną buvo nusiteikęs itin patriotiškai.

"Man atrodo, kad kiekvienam lietuviui tai turėtų būti įgimta. Tarnauti savo tėvynei yra garbė", - mintimis dalijosi D. Grigužauskas.

Jis pripažino, kad Mažeikiuose paliko šaltkalvio darbą, dėl jo pasirinkimo nerimavo ir mama. Tad jis čia atėjo ir dėl to, jog nori savo artimiesiems įrodyti, kad šiuolaikinė kariuomenė yra visai kitokia nei tėvų atmintyje išlikę atsiminimai apie baisumus sovietinėje armijoje.

Šiaulietė Viktorija Kivilienė atskleidė, jog augina 8 metų sūnų, o tarnaudama Lietuvai nori, kad ne tik ji, bet ir jos sūnus drąsiai žengtų į priekį ir mokėtų apginti savo šalį. Trisdešimtmetė pasakojo, jog Šiauliuose teko dirbti žvejybinių tinklų mezgimo įmonėje.

"Darbas buvo fizinis, tik tiek, kad ten nebuvo bėgiojimo, bet reikėjo būti fiziškai stipriai", - be baimės apie 9 mėnesių tarnybą šnekėjo moteris.

Džiaugėsi savanoryste

Šauktinių pasveikinti atvyko ne tik kariuomenės vadai, bet ir prezidentė Dalia Grybauskaitė bei krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Jie kartu apžiūrėjo atnaujintą bataliono infrastruktūrą, bendravo su savanoriais, o prezidentė su jaunuoliai pasidarė asmenukę.

Šalies vadovė užsuko ir į valgyklą, kur pasidžiaugė organizuotumu ir puikiai atrodančiu maistu. Savo pirmuosius pietus kariuomenėje valgę jaunuoliai taip pat pritariamai linksėjo - jie skanavo kiaulienos kepsnį su ryžiais, and padėklų savo eilės laukė sriuba, bananas, sultys.

"Pirmiausia noriu pasidžiaugti šauktiniais. Matau jaunus visiškai motyvuotus žmones, kurie žino, dėl ko čia nori būti, ir nori parodyti, kad yra pasirengę ginti valstybę", - po pažinties su batalionu sakė D. Grybauskaitė.

Anot prezidentės, jaunimas pasikeitęs ir nė iš tolo neprimena ankstesnės šauktinių kariuomenės. Šalies vadovė džiaugėsi, kad pirmą kartą Lietuvos istorijoje kariuomenė kuriama savanorystės pagrindais.

"Jaunimas ir karininkai draugiški, jie įgis ir daug draugų. Gyvenime tai taps tam tikru klubu. Kažkada tarnavę kaip savanoriai, vienas kitam gyvenime taip pat padės", - tikėjosi prezidentė.

Krašto apsaugos ministras tikėjosi, jog ir kiti batalionai bus užpildyti savanoriais.

"Savanorystė yra didelis stimulas, kad kariuomenė būtų gerai pasirengusi, o kariai įsisavintų naujas technologijas. Dėsime pastangas, kad šiemet ir kitąmet būtų savanorių", - šnekėjo ministras.

Anot jo, kariuomenės naujokai gyvens neblogomis sąlygomis. Esą tai nėra 5 žvaigždučių viešbutis, tačiau sukurtos sąlygos atitinka NATO ir demokratinių valstybių standartus.

Ministras tvirtino, kad savanorių atvykimas į batalioną buvo itin sklandus.

Įdomu ir tai, kad tarp savanorių yra 19 merginų, meksikietis ir iš Rusijos atvykęs jaunuolis.

Informacija

Priimti beveik pusę tūkstančio savanorių Butigeidžio dragūnų batalione buvo ruošiamasi kelis mėnesius. Nelikus privalomosios karinės tarnybos jis virto į mokomąjį batalioną, tad vėl sugrąžinus šauktinius į bataliono atnaujinimą teko investuoti apie 90 tūkst. eurų. Buvo sutvarkytos gyvenamosios patalpos, įrengtos mokymo klasės, laisvalaikio zonos. Be visa to, buvo sukomplektuotas bataliono karių ir civilių darbuotojų personalas. Skaičiuojama, jog 495 jaunuolių "ganys" 200 profesionalių karo tarnybos karių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder