Sausis Klaipėdoje - minėjimų mėnuo

Sausis Klaipėdoje - minėjimų mėnuo

Trims svarbioms Lietuvos valstybės datoms - Sausio 13-ajai ir Sausio 15-ajai bei Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti miesto ir Klaipėdos krašto bendruomenes sutelks dešimtys išskirtinių renginių.

Laisvės gynėjų dienai

Sausio 12 d. 14 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose įvyks Vytauto V. Landsbergio filmo "Trispalvis" premjera uostamiestyje. Vos prieš kelis mėnesius sukurtas filmas jaunajai kartai primins tragiškus Sausio 13-osios nakties įvykius.

Kaip visada, prie Sąjūdžio būstinės 16 val. bus pagerbti žuvusieji už laisvę. Tuo pat metu prasidės tradicinis bėgimas "Laisvės gynėjų kelias" nuo Girulių televizijos bokšto iki savivaldybės.

17 val., prie savivaldybės įkūrus Atminimo laužą, įvyks visuomenės pasibuvimas su dainomis.

[CITATA]

18 ir 19 val. Laisvės gynėjų dienos minėjimas įvyks Klaipėdos įgulos karininkų ramovėje ir Klaipėdos valstybinės kolegijos Socialinių mokslų fakultete.

Sausio 13 d. 14 val. buvusiuose KGB rūmuose, dabar - Klaipėdos teritorinės muitinės patalpose (S. Nėries g. 4) įvyks Rezistencijos ir tremties ekspozicijos, kuri nuo šiol veiks nuolat, pristatymas. Ekspozicijoje - autentiški dokumentai, fotografijos, daiktai, identifikuotas ištremtųjų iš Klaipėdos sąrašas. Taip pat atkurtas KGB tardytojo kambarys ir kalinių kamera.

18 val. į Šv mišias Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje žmonės rinksis paklausyti brolio pranciškono Benedikto minčių ir kompozitoriaus Alvido Remesos vargonų kūrinių. Jis atliks ir improvizacijas su saksofonistu Sigitu Stalmoku.

Beje, trys stulpeliai, paženklinti vainikėliais ar gėlėmis, primins laisvės kovų gynėjų budėjimą sunkiuoju transportu užbarikaduotoje Liepų gatvėje prie savivaldybės, prie Girulių televizijos bokšto ir Vilties gatvėje - prokuratūros, kur anksčiau buvo miesto Taryba.

Prijungimui paminėti

Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 91-ųjų metinių proga daugybė žmonių ruošiasi tradiciniam 25 kilometrų naktiniam žygiui Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais: Kretinga-Bajorai-Klaipėda. Registracija - sausio 10 d. nuo 18 val. Kretingos pranciškonų gimnazijoje (J. pabrėžos g. 4), žygio pradžia - 22 val.

Sausio 15 d. 10.30 val. istorinės atminties puoselėtojai padės gėlių ant Erdmono Simonaičio kapo Lėbartų kapinėse. Pusvalandžiu vėliau - ant kito visuomenės ir politikos veikėjo Jurgio Lėbarto kapo Joniškės kapinėse.

12 val. vyks žuvusiųjų pagerbimo ceremonija Skulptūrų parke, prie paminklo 1923 m. sukilimo dalyviams.

15 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje bus pristatytas leidinys, parašytas lietuvių ir anglų kalbomis "Kova dėl Klaipėdos: įvykiai ir žmonės". Paroda tuo pačiu pavadinimu apkeliavo visą šalį, buvo Seime, o paskutinė jos kelionės stotelė - Dragūnų batalione.

Na, o sausio 15 d. 18 val. į Klaipėdos koncertų salę pakvies Mažosios Lietuvos simfoninis orkestras, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras. Koncerte - ištraukos iš A. Bražinsko operos "Kristijonas" ir A. Remesos VI simfonija "Prisikėlimas". Opera, sukurta 1983 m., iki šiol buvo pastatyta tik vieną kartą. Noveles apie K. Donelaitį skaitys aktorius Rimantas Pelakauskas.

Donelaičiui pagerbti

Tautos dainiui paminėti bus skirta apie 20 renginių, tenkinančių ir akademinės bendruomenės, ir senjorų ar jaunimo poreikius.

Sausio 10 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje vyks folkloro spektaklis "Jau saulelė", kurio scenarijaus autorė ir režisierė - Dalia Kisieliūnaitė. Bus skaitomi Donelaičio poemos "Metai" fragmentai, rūstų žodį tars liuteronų evangelikų kunigas Jonas Liorančas.

Sausio 17 d. 14 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje prasidės seminaras ir projektas "Kelionė į istorinę Prūsiją". Į projektą įtraukta 10 Klaipėdos krašto kultūros centrų ir muziejų, taip pat Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejus.

Bus atidaryta paroda apie K. Donelaičio epochą Prūsijoje, rodomas 15 minučių trukmės filmas apie rašytoją. Parodoje - ir rekonstruotas Prūsijos žmonių apavą bei drabužiai. Veiks amatų dirbtuvės ir atvirukų paroda.

Tarp visus metus kas mėnesį vyksiančių renginių apie poetą - konferencijos, meno akcijos ir Klaipėdos jaunimo teatro projektas "Donelaitis mieste". Tai bus teatralizuoti gatvės pasirodymai, į kuriuos jaunieji aktoriai stengsis įtraukti ir miestiečius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder