Reprezentaciniai festivaliai - be opozicijos pasiūlymų

Reprezentaciniai festivaliai - be opozicijos pasiūlymų

Vakar vykęs Klaipėdos miesto tarybos posėdis baigėsi pykčiais. Valdantieji patvirtino reprezentacinių Klaipėdos miesto festivalių finansavimo tvarką ir atmetė opozicionierės Ninos Puteikienės siūlymus, nors ji tvirtino, esą dokumentas netenkina kultūrininkų bendruomenės ir net gali sukelti korupcijos riziką.

Politikai nusprendė gerokai padidinti reprezentaciniams Klaipėdos festivaliams skiriamą finansavimą. Jiems nuo šiol bus galima skirti nuo 20 iki 100 tūkst. eurų (ankstesnė riba - nuo 7,2 iki 20,2 tūkst. eurų). Tikimasi, jog tai leis didinti reprezentacinių Klaipėdos festivalių meninę kokybę bei žinomumą.

Anot Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės, ankstesni skaičiai buvo patvirtinti prieš daugelį metų, kai finansavimo galimybės buvo visai kitokios, o šiais laikais norint surengti festivalį skiriamų lėšų esą tiesiog nepakaktų.

Tačiau N. Puteikienė su kai kuriais kultūrininkais parengė alternatyvų projektą. Ji siūlė naudoti ne "festivalių", o "kultūros renginių" terminą, kad dėl finansavimo galėtų varžytis kuo daugiau renginių. Jos nuomone, siekiant didesnio skaidrumo lėšos turėtų būti skiriamos ne Savivaldybės administracijos direktoriaus, o Tarybos sprendimu. Taip pat pasiūlyta neleisti pretenduoti į lėšas, jei renginiuose prekiaujama alkoholiu.

Neįtiko ir paraiškas vertinančių ekspertų skyrimo tvarka.

"Išeina taip, jog skirsto tie patys, kurie yra Kultūros ir meno taryboje, patys vadovauja festivaliams, teikia paraiškas, jas eksportuoja ir įgyvendina. Čia galima įžvelgti ir korupcijos apraiškų", - tvirtino politikė.

Miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Arvydas Cesiulis sutiko, jog kai kurios N. Puteikienės mintys išties logiškos ir vertos svarstymo. Tačiau dauguma politikų atmetė ne tik jos pasiūlytą alternatyvų projektą, bet ir siūlymą įtraukti į ją į naujos tvarkos ruošimo procesą. 17 balsavus "už" ir po 4 "prieš" bei susilaikius buvo pritarta Savivaldybės administracijos parengtai tvarkai.

Tai sukėlė nemenką opozicijos pasipiktinimą. Jos atstovai dėl tokios įvykių eigos puolė kaltinti nuo klausimo svarstymo ir balsavimo nusišalinusį merą Vytautą Grubliauską, kurio žmona vadovauja reprezentaciniu laikomą Klaipėdos pilies džiazo festivalį organizuojančiai įstaigai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder