Remiamos vaikų stovyklos: mokame visi, atostogauja tik savi?

Remiamos vaikų stovyklos: mokame visi, atostogauja tik savi?

Klaipėdos savivaldybė šiais metais skyrė 14 481 eurą vaikų poilsio programoms organizuoti ir įgyvendinti, kad vaikai, leidžiantys vasarą mieste, turėtų galimybę dalyvauti įvairiausiose veiklose. Minėta suma paskirstyta penkiolikai vasaros stovyklų. Bet ar įmanoma į jas patekti?

"Vakarų ekspresas" atliko eksperimentą - pabandėme užregistruoti į paramą gavusias stovyklas 11 metų mergaitę, nelankančią jokio būrelio paramą gavusiose įstaigose.

Nors, anot Savivaldybės tarnautojų, stovykla, kuriai skiriama miesto parama, turėtų būti prieinama visiems vaikams, taip, deja, daugeliu atveju nėra.

Savivaldybės pinigai - ledams

Kategoriškai priimti ne savo ugdytinę į vasaros stovyklą atsisakė Adomo Brako dailės mokykla, Klaipėdos miesto imtynių sporto klubas "Kova". Uždaras stovyklas tik savo ugdytiniams organizuoja Labdaros ir paramos fondas bei Dvasinės pagalbos jaunimui centras, Klaipėdos vaikų globos namai "Rytas", labdaros ir paramos fondas "Dienvidis".

Klaipėdos miesto bėgikų sporto klubui "Maratonas" ir VšĮ Klaipėdos lengvosios atletikos akademijai skirtas finansavimas sporto stovykloms gamtoje organizuoti. Abiem įstaigoms atstovaujantis Romas Beržinskas iš pradžių tvirtino, jog abi stovyklos skirtos tik klubo ir akademijos lankytojams, tačiau neatlyžus nusileido, jog galbūt priimtų ir šių įstaigų nelankantį vaiką.

"Vienos savaitės trukmės stovykla Smiltynėje birželį bus skirta tik sportuojantiems vaikams, o kita stovykla rugpjūčio 3-12 dienomis numatoma Lapių kaime, Klaipėdos rajone. Joje galėtų dalyvauti ir nesportuojantis vaikas, nes stovyklos programoje numatyta ne tik sportuoti, bet ir nuotykių kupini naktiniai žygiai, žygiai su baidarėmis, išgyvenimo gamtoje mokymai, kuriuos ves pranciškonas brolis Evaldas", - pasakojo R. Beržinskas.

Anot pokalbininko, lengvosios atletikos treneriai su vaikais dirbs visuomeniniais pagrindais, tačiau už stovyklą Lapiuose reikės papildomai mokėti, nes Savivaldybė skyrė tik ketvirtadalį reikalingos sumos. Tiesa, įstaigų vadovas kol kas negalėjo pasakyti, kiek konkrečiai kainuos stovykla, ir pažadėjo, kad treneriai susisieks asmeniškai vėliau.

Savivaldybė parėmė ir sporto klubo "Okinava" siūlomą sporto stovyklą. Ši stovykla su nakvynėmis, maitinimu 4 kartus per dieną ir užsiėmimais vyks nuo birželio 28 d. iki liepos 3 d. Melnragėje, stovyklavietėje "Žiogelis 2". Stovykla skirta daugiau ikimokyklinio amžiaus vaikams nuo 4 metų. Stovyklos atstovė informavo, jog į stovyklą numatoma priimti 35 vaikus, su kuriais dirbs 4 treneriai. Viena grupė bus vyresnių vaikų iki 14 metų. Vakar į šią stovyklą jau buvo užregistruota 30 vaikų - taigi laisvos likusios 5 vietos. Stovyklos programoje - Rytų kovos menų užsiėmimai, košės virimas, daug įvairių žaidimų ir prizų, laisvalaikis ir treniruotės paplūdimyje.

"Juk nedrausi vaikui saldainio, jeigu jis padėtas ant stalo. Leisime stovyklautojams bristi į jūrą iki kelių. Numatyta tokia treniruotė su treneriu, kuris yra ir gelbėtojas", - atsakė į abejonę dėl ikimokyklinukų maudynių sporto klubo atstovė.

Paskutinė detalė apie šią stovyklą, kuriai Savivaldybė skyrė 1500 eurų paramą, - jos kaina yra 145 eurai.

"Savivaldybės skirtų lėšų užteko tik prizams, staigmenoms, ledams ir vaisiams nupirkti", - paaiškino pokalbininkė.

Vaikų vasaros irklavimo treniruotes organizuojančios VšĮ Irklavimo centro atstovė patikino, jog 11 metų mergaitė - dar per maža irklavimo sportui.

"Vaikai patys nešiojasi sporto inventorių - valtis ir irklus. Mergaitei bus per sunku. Paprastai pas mus sportuoja paaugliai nuo 13 metų, tačiau, jeigu domisi, gali pabandyti lengvesnį baidarių ir kanojų sportą. Ateikite bet kurią dieną po pietų nuo 15 valandos į Irklavimo centrą prie Danės upės. Tegu pabando. Užsiėmimų kaina simbolinė - 3 eurai per mėnesį", - itin maloniai kvietė VšĮ Irklavimo centro atstovė.

"Organizuokite draugus"

Jeigu nepavyks sportuoti - gal vasarą būtų galima praleisti kūrybiškai. Pasiskambinome į Žvejų rūmuose veikiantį dailės klubą "Guboja", kurio organizuojamai vasaros dienos stovyklai "Kokios vasara spalvos?" Klaipėdos savivaldybė skyrė paramą. Dailės klubo atstovė patikino, jog į vasaros dienos stovyklą, kuri vyks nuo birželio 15 iki 27 d. pirmiausia priimami studiją visus mokslo metus lankantys vaikai, tačiau gali prisijungti ir nauji 7-12 metų amžiaus vaikai. Iš viso planuojama į stovyklą priimti 15-18 klaipėdiečių.

"Tai dienos stovykla, kuri vyks nuo 10 iki 15.30 valandos. Iki pietų daugiausiai piešime. Išbandysime įvairias dailės technikas - piešime, tapysime, spausime grafikos lakštus. Po pietų laikas bus skirtas aktyvesnei veiklai, eisime sportuoti į šalia esančių globos namų "Rytas" stadioną, lankysime dailininkų dirbtuves, važiuosime prie jūros", - trumpai apibūdino stovyklos veiklą pokalbininkė.

Dailės klubo "Guboja" darbuotoja dar pridūrė, jog stovyklos metu numatytas maitinimas vieną kartą per dieną - pietus vaikai gaus "Debreceno" prekybos centro kavinėje. Todėl už stovyklą tėveliai turės mokėti papildomai, tačiau kiek konkrečiai kainuos stovykla, ji pasakyti kol kas negalėjo.

Kūrybišką laisvalaikį vaikams žada ir Lietuvos dailės muziejaus Klaipėdos laikrodžių muziejus. Telefonu atsiliepusi muziejininkė intrigavo, jog muziejaus kieme atidaryta vasaros žaidimų aikštelė, kurioje vyks užsiėmimai, taip pat stovykloje numatytos laikrodžių gamybos dirbtuvėlės, dėlionės laikrodžių tema. Muziejininkė sakė, jog vasaros dienos stovykloje vaikas gali praleisti nemokamai visą darbo dieną nuo 10 iki 16-17 val. ir visą savaitę nuo antradienio iki penktadienio, tačiau... pavieniai vaikai nepriimami. Užsiėmimai organizuojami ne mažiau kaip 10 vaikų grupėms. Kai pasakiau, kad pas mane tik vienas vaikas, pokalbininkė pasiūlė - "Organizuokite draugus".

Nuo birželio 15 d. iki rugpjūčio 14 d. Klaipėdos viešosios bibliotekos Girulių skyriuje (Šlaito g. 10A) organizuojama vaikų vasaros dienos stovykla "Žalioji biblioteka". Iš viso stovykla vyks 4 pamainomis. Jos organizatoriai žada pasitelkti į pagalbą įvairių sričių specialistus ir su vaikais statyti smėlio pilis, žiūrėti ir kurti spektaklius, rungtis viktorinose, mokytis įvairių rankdarbių, lipdyti, skaityti knygas ir piešti jų herojus, leisti aitvarus, daryti gerus darbus, bendrauti ir pramogauti. Gaila, tačiau mūsų 11-metė šią stovyklą jau išaugusi, nes ji skirta 7-10 metų vaikams. Be to, vakar taip ir nepavyko prisiskambinti nurodytu telefonu, kad būtų galima išsiaiškinti daugiau stovyklos detalių ir šansus į ją patekti.

Savivaldybės paramą gavo ir Klaipėdos vaikų laisvalaikio centrui (KVLC) priklausantis klubas "Žuvėdra". Deja, "Žuvėdroje" atsakymas buvo trumpas: "Vasaros stovyklos - tik klubo nariams." Šio klubo atstovė nukreipė pas įstaigos direktoriaus pavaduotoją ugdymui Andreaną Chariutiną. Jis informavo, jog KVLC organizuoja vaikų vasaros dienos stovyklą Melnragėje (Molo g. 60). Pirmoje pamainoje, kuri numatyta nuo birželio 8 iki 19 d., vietų nėra, o antroje pamainoje nuo birželio 22 iki liepos 3 d. vietų dar yra, tačiau turime paskubėti atvykti į įstaigą parašyti prašymą ir pateikti sveikatos pažymą.

Dienos stovykla vyks nuo 10 iki 14 val. Stovyklos programoje - kiekvieną dieną vis kita išvyka. Suplanuota, jog stovyklautojai aplankys Klaipėdos tvirtovę "Memel-Nord", dalyvaus edukaciniame užsiėmime Klaipėdos pilies muziejuje, draugiškose boulingo varžybose, apsilankys Klaipėdos "Mini Zoo" zoologijos sode, sportuos "Kar-kar" nuotykių parke, bandys seną gintaro gaudymo amatą, lankysis Kuršių nerijos nacionalinio parko gamtos ir Lietuvos jūrų muziejuose, Klaipėdos universiteto Botanikos sode. Formaliai stovykla - nemokama, tačiau iš tiesų nemokamas tik transportas, o išvykos kainuos apie 20 eurų. Be to, stovykloje nenumatytas maitinimas.

Kas ieško - tas randa

Klaipėdos miesto saviraiškos centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Albina Butkinienė iš pradžių taip pat nuvylė pareiškusi, jog vasaros užsiėmimai skirti pirmiausiai būrelius centre lankantiems vaikams. Pasiteiravusi, kokio amžiaus mano dukra, pasiūlė: "Gal keramiką pabandykite, bet kad keramikos studijos vadovai turi 80 savo ugdytinių. O atėjusiam iš gatvės sudėtinga pritapti... Pasižiūrėkite mūsų interneto puslapyje - ten parašyta, kokie užsiėmimai atviri miesto vaikams. Aš mintinai neatsimenu."

Atsivertus pasiūlytą nuorodą - lentelė, kurioje surašyti visi centre birželio-rugpjūčio mėnesiais vyksiantys užsiėmimai, užima 12 puslapių. Čia iš tiesų yra gana daug ir įvairių veiklų, kurios organizuojamos miesto vaikams nemokamai įvairiomis savaitės dienomis. Per vasarą čia galima pasimokyti animacijos ir dizaino pradmenų, grafinio dizaino ir modeliavimo, fotografijos, medijos ir kinematografijos, galima lankyti avia- arba automodeliavimo, automobilizmo, motociklų ar mopedų vairavimo užsiėmimus, susipažinti su gėlėmis floristikos užsiėmimuose. Nuo birželio 3 iki 26 d. nuo 10 iki 13 val. 3 kartus per savaitę veiks atvira dienos stovykla "Mes kūrėjai", kurioje kiekvieną dieną bus organizuojama vis kitokia veikla: lipdymas, piešimas, tapyba ant veido, šaškių turnyras, talentų šou fotografija, žaidimai ir kt.

Į šiame centre, įsikūrusiame Smiltelės g. 22, vykstančius vasaros užsiėmimius, anot A. Butkinienės, net iš anksto registruotis nereikia. Be to, jie yra nemokami.

Taigi, iš 15 Klaipėdos savivaldybės paremtų stovyklų patekti su tam tikromis išlygomis bet kuris miesto vaikas gali tik į aštuonias...

"Turėtų būti prieinamos visiems"

Nijolė LAUŽIKIENĖ, Savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė
Savivaldybės parama vaikų vasaros poilsio stovykloms šiais metais buvo atnaujinta po krizinių metų pertraukos. Jos tikslas - gerinti vaikų vasaros poilsio stovyklų prieinamumą ir kokybę. Norisi, kad kuo daugiau miesto vaikų, tiek lankančių, tiek nelankančių įvairius būrelius, mokslo metais, būtų įtraukti į organizuotą vasaros poilsį, tačiau tuomet iškyla tokių stovyklų kokybės klausimas. Jas organizuojantys vaikų laisvalaikio klubai ar nevyriausybinės organizacijos neturi išteklių, kvalifikacijos užimti daug vaikų, o juos samdant smarkiai išauga stovyklos kaina. Todėl Savivaldybė skiria paramą. Manau, kad stovykla, kuriai skiriama Savivaldybės parama, turėtų būti prieinama visiems miesto vaikams ir tai turėtų būti įrašyta paramos teikimo nuostatuose.

PASITEISINIMAS. Anot kai kurių stovyklų organizatorių, Savivaldybės skirtų lėšų užtenka tik prizams, staigmenoms, ledams ir vaisiams nupirkti, tad tėvai turi primokėti.

SCANPIX nuotr.

GALIMYBĖS. Iš 15 Klaipėdos savivaldybės paremtų stovyklų patekti su tam tikromis išlygomis bet kuris miesto vaikas gali tik į aštuonias.

SCANPIX nuotr.

Šiemet Savivaldybės išdalinta parama

Paraišką teikiančios organizacijos pavadinimas Programos pavadinimas Skiriama suma eurais
Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykla " Surask dvaro raktą" 530
Klaipėdos miesto dailės klubas "Guboja" " Kokios vasara spalvos?" 500
Klaipėdos miesto bėgikų sporto klubas " Maratonas" Sporto ir poilsio vaikų vasaros stovykla 1 000
Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras " Vasara priklauso mums" 1 280
Sporto klubas "Okinava" " Sportas natūralioje aplinkoje" 1 500
Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimui centras " Pilnos rieškutės žemuogių 4" 2 343
Klaipėdos vaikų globos namai "Rytas" " Piešiu, sportuoju, keliauju - matau pasaulį kitaip" 500
Labdaros ir paramos fondas "Dienvidis" Vaikų dienos centro "Dienvidis" vasaros dienos stovykla 1 207
VšĮ Klaipėdos lengvosios atletikos akademija Sportas gamtoje: fizinės, dvasinės ir psichologinės pusiausvyros ugdymas 900
Klaipėdos miesto imtynių sporto klubas "Kova" Sportinė sveikos gyvensenos stovykla 550
VšĮ Klaipėdos irklavimo centras Vaikų vasaros irklavimo treniruočių stovykla 600
Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka "Ž alioji biblioteka" 200
Klaipėdos jaunimo centras " Aktyvistų vasara" 1 387
Laikrodžių muziejus (Lietuvos dailės muziejaus padalinys) " Laisvalaikis Laikrodžių muziejuje" 674
Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras " Vasara palapinėje" 1 310

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder