Reikalauja stabdyti Bastionų tilto statybą

Reikalauja stabdyti Bastionų tilto statybą

Dalis (daugiausia aplink būsimą Bastionų gatvę ir tiltą gyvenančių) klaipėdiečių kartu su istoriku Dainiumi Elertu dėl tokių miesto valdžios planų kreipėsi į ministrus, premjerą ir net prezidentę. Esą žadami projektai neatneš jokios naudos miestiečiams, o šitaip neva propaguojami vieno nekilnojamojo turto vystytojo interesai.

Tačiau miesto valdžios atstovai tokius veiksmus laiko nešvariais priešrinkiminiais žaidimais, o suorganizuotą diskusiją - šališka, nes į ją net nebuvo pakviesti.

Siūlė alternatyvas

Prieštaraujančių naujajam tiltui ir gatvei yra visai nemažai - į istoriko D. Elerto paskaitą "Skiriantys tiltai" pirmadienio vakarą susirinko keliasdešimt klaipėdiečių, tarp kurių buvo matyti ir Klaipėdoje dėl įvairių dalykų nuolat protestuojančių visuomenininkų veidai.

Visgi susitikimo metu nebuvo apsieita be politikavimo - susitikimo metu pasirodė ir miesto Tarybos opozicionierė Nina Puteikienė. Ši frakcija dar gegužės pabaigoje su analogiškais argumentais buvo kreipusis į tas pačias institucijas prašydama stabdyti projektą. Galiausiai diskusija pasibaigė liberalų Simono Gentvilo ir Artūro Šulco nuotraukų demonstravimu, sykiu aiškinant, kad šių politikų ausys neva kyšo galimai proteguojant vieną investicinę įmonę.

"Planuojamas tiltas ir gatvė turės rimtą poveikį kultūros paveldo būklei, pablogins ekologinę padėtį, gyvenimo kokybę, turės poveikį nekilnojamojo turto vertei ir paveiks susisiekimo sistemą", - savo pristatymą pradėjo D. Elertas.

Istorikas rėmėsi ir Klaipėdos miesto susisiekimo plėtros galimybių studija, kurioje esą pripažįstama, kad šiame istoriniame centre yra susiformavęs gatvių tinklas ir užstatymas. Esą sykiu pripažįstama, jog ši vieta yra kultūros paveldas, apie kurio užstatymą turima duomenų net iš XVIII a. dokumentų.

"Bet kokie žemės darbai yra susiję su kultūrinio sluoksnio ardymu. Sykiu nukentėtų ir seniausi pastatai, pavyzdžiui, garsusis Bangų gatvės 11 namas, kuris yra pažymėtas 1837 metų žemėlapyje", - aiškino D. Elertas.

Esą valdininkai leisdami statyti Bastionų tiltą ir gatvę įteisina istorinės vietos naikinimą. Istoriko manymu, šios statybos neišspręs įsisenėjusios problemos dėl taršos ir vibracijos Tiltų gatvėje - problema iš vienos senamiesčio vietos tiesiog bus perkelta į kitą vietą.

D. Elerto teigimu, šis projektas turėjęs būti daug mažesnis - esą iš pradžių šnekėta tik apie pėsčiųjų tiltą, vėliau pradėta kalbėti apie 2 juostų kelią, o dabar norima pastatyti net 4 eismo juostų kelią ir tiltą. Jis atkreipia dėmesį, jog srautą nukreipus per tiltą problemų kils ir kitoje upės pusėje - esą kris Liepų, J. Karoso gatvių, Laivų skersgatvio gyventojų turto vertė, jie kentės nuo taršos.

Priminta ir tai, kad studijoje pažymima, jog susisiekimo atžvilgiu šis tiltas neduos naudos.

Buvo prabilta ir apie "nepatogias alternatyvas" - esą tiltą būtų galima statyti tolėliau už Mokyklos gatvės tilto sujungiant Klemiškės, Garažų gatves ir Šiaurės prospektą. Arba naują tiltą būtų galima statyti šalia virš Joniškės gatvės esančio seno geležinkelio tilto.

Diskusijos metu žmonės rašėsi ant kreipimosi į ministrus, premjerą ir prezidentę prašydami stabdyti lėšų skyrimą minėtam projektui. Rašte, kaip ir susitikimo metu, užsiminta, jog Klaipėdos valdžia esą proteguoja daugiabutį šalia būsimos Bastionų gatvės žadančios statyti UAB Šiaulių banko turto fondo interesus. Nutiesta gatvė ir iškilęs tiltas neva gerokai pakeltų investicinę grąžą ir sukurtų patogią aplinką naujiesiems gyventojams. Esą tokia lobistine veikla galimai užsiima miesto Tarybos narys Simonas Gentvilas ir vicemeras Artūras Šulcas.

"Šmeižtas ir subjektyvumas"

Tokie kaltinimai minėtųjų politikų nenustebino. A. Šulcas tvirtino juos girdintis ne pirmą kartą, ir tai laikė nešvariais priešrinkiminiais žaidimais.

"Sakau aiškiai - neturiu jokių sąskaitų Šiaulių banke, santykių su tomis įmonėmis ir nesu susijęs su tais sklypais. Tai - elementarus šmeižtas prieš rinkimus", - sakė politikas.

S. Gentvilas sakė minėtą diskusiją laikantis subjektyvia - nei jis, nei A. Šulcas nebuvo kviečiami išsakyti savo nuomonės ir apsiginti. Jis neslėpė, jog žino ir apie UAB Šiaulių banko turto fondo projektus, tačiau tai esą nėra vienos įmonės interesų propagavimas.

"Padėsiu kiekvienai įmonei, kuri yra pasiruošusi investuoti senamiestyje, taip pat - ir minėtai bendrovei. Žinau jų projektą, esu šnekėjęs su projekto vadovu ir esu pasiruošęs padėti kiekvienai įmonei, nes būtent per Kultūros paveldo departamento sudėtingus procesus senamiesčio nepasiekia investicijos. Ir minėtas atvejis buvo trikdomas ir marinuojamas, tačiau tai tik vienas iš daugelio simptomų", - sakė politikas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder