Profsąjungos nenuleidžia transparantų

Profsąjungos nenuleidžia transparantų

Prie Seimo valdančiąją daugumą sudarančių partijų būstinių uostamiestyje vėl protestavo Klaipėdos profesinių sąjungų atstovai. Kaip ir anksčiau, reiškiamas pasipiktinimas dėl esą skubotai norimo priimti naujojo Darbo kodekso ir kitų socialinio modelio įstatymų projektų.

Pirmadienį vidudienį prie Klaipėdoje esančių "Tvarkos ir teisingumo", socialdemokratų ir Darbo partijų būstinių buriavęsi Klaipėdos profesinių sąjungų atstovai kaip ir vasaros pradžioje reikalavo, kad keičiant darbo santykius reguliuojančius įstatymus būtų užtikrintos darbuotojų teisės.

Praeiviai į žaliomis liemenėmis apsivilkusius piktetuotojus reagavo gan abejingai, tik vienas kitas pasidomėjo, dėl ko jie protestuoja. Pastarieji peikė Lietuvos laisvosios rinkos institutą, kuris esą gina turčių interesus, Vyriausybę, kuri neva teikia neišbaigtą, teisininkų kritikuojamą ir su Trišale taryba iki galo nesuderintą įstatymo projektą. Piktintasi ir tuo, kad socialinio modelio postulatai neva nėra konkretizuoti ir viešai pateikti visuomenei.

Vienas iš piketo organizatorių, AB "Švyturys" profesinės sąjungos komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas aiškino, kad šiuo metu darbininkams labiausiai nerimą kelia iš naujausių socialinio modelio įstatymų projektų dingusios anksčiau darbuotojams žadėtos apsaugos.

"Tokiu atveju garantijas turėtų prisiimti valstybė. Dažnai minimas Danijos pavyzdys, bet žiūrėkime - jei ten atleidžia, išmokama ta pati mėnesio atlyginimo dydžio kompensacija, o po to nerandant darbo dar 2 metus mokama buvusio atlyginimo dydžio pašalpa. Pas mus per pirmą mėnesį nesusiradęs darbo būsi išmestas iš Darbo biržos ir negausi jokių pašalpų", - piktinosi R. Tamošauskas.

Vyras svarstė, kad, remiantis Danijos pavyzdžiu, reikėtų didinti mokesčius. Nors Danijoje mokesčiai vieni didžiausių, tačiau tie pinigai esą užtikrina darbuotojo saugumą ir šiam nereikia bijoti prarasti savo darbo.

Priėmus naujus įstatymus ne tik bus nurėžtos garantijos, bet ir neva sužlugdytos profesinės sąjungos. Esą dabartiniu projektu siekiama panaikinti profsąjungų įstatymą, tad organizacijos nebegalės gauti informacijos iš darbdavių, nebeturės tinkamų įrankių ginti darbininkų interesus.

"Ką jie pateikia kaip pranašumus - naujas darbo sutarčių rūšis, lankstesnį darbo laiko reguliavimą ir panašiai, galima padaryti pakeitus 3 straipsnius dabartiniuose teisės aktuose", - šnekėjo R. Tamošauskas.

Beje, Seime jau pradėti svarstyti socialinio modelio projektai kol kas sunkiai skinasi kelią. Vien Seimo Teisės departamentas Darbo kodeksui yra pateikęs 152 pastabas, kurių 40 yra sisteminio pobūdžio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder