Prisiekė pirmieji savanoriai-šauktiniai

Prisiekė pirmieji savanoriai-šauktiniai

Penktadienį Klaipėdoje prisiekė pirmojo šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai.

Klaipėdos universiteto miestelio aikštėje kario priesaiką Lietuvai ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionui davė 495 kariai, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Iškilmingoje rikiuotėje priesaikos tekstą visų karių vardu perskaitė bei pagarbą bataliono kovinei vėliavai atidavė labiausiai per tris savaites tarnyboje pasižymėjęs karys, jaunesnysis eilinis Artūras Dūda. Šia priesaika karys įsipareigoja ne tik ištikimai tarnauti savo šaliai, vykdyti vadų įsakymus, bet ir negailėdamas jėgų ir net gyvybės ginti savo valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę.

„Studijuojant užsienyje stipriai pradėjo formuotis tautinė savimonė ir atsirado namų ilgesys. Stebėdamas besikeičiančią geopolitinę situaciją pajutau pareigą prisidėti prie Valstybės gerovės, prie jos saugumo, todėl ir nusprendžiau atlikti privalomąją karo tarnybą, įgyvendindamas savo, kaip Lietuvos piliečio, teises ir pareigą,“ – po ceremonijos sakė A.Dūda, cituojamas KAM pranešime.

Iškilmingai rikiuotėje Klaipėdos universiteto aikštėje išsirikiavusius karius pasveikino krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio Dragūnų bataliono vadas majoras Viktoras Bagdonas.

J.Olekas, ceremonijoje kreipdamasis į karius pažymėjo, jog jų ryžtas atlikti privalomąją karo tarnybą rodo, kad jaunimas „jaučia atsakomybę už savo šalį, pareigą ir meilę tėvynei“.

„Tai nenugalimas ginklas ginant savo laisvę ir nepriklausomybę nuo kylančių grėsmių”, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos universiteto rektorius prof. habil. dr. Eimutis Juzeliūnas, kariuomenės atstovai, statutinių organizacijų vadovai, kiti svečiai.

Renginys vyko Klaipėdos universiteto erdvėje, kur ilgą laiką buvo įsikūrusios kareivinės, nuo 1923 iki 1934 metų buvo dislokuotas 7-asis pėstininkų Žemaičių kunigaikščio Butigeidžio pulkas.

Pirmojo šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą Dragūnų batalione pradėjo rugpjūčio 24 dieną. Visi iš įvarių regionų suvažiavę 495 jaunuoliai šią tarnybą atlieka savanoriškai.

Seimas šį pavasarį Valstybės gynimo tarybos siūlymu grąžino privalomąją karo tarnybą. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į geopolitinę situaciją - Rusijos veiksmus Ukrainoje ir išaugusį karinį aktyvumą Baltijos jūros regione.

Šiemet planuojama pašaukti 3 tūkst. jaunuolių.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder