Prie geležinkelio stoties - didelė bomba

Prie geležinkelio stoties - didelė bomba

Ketvirtadienį uostamiesčio policijai ir kariuomenės išminuotojams teko atlikti išskirtinę ir itin pavojingą užduotį - sunaikinti apie 250 kg sveriančią Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinę bombą, aptiktą šalia Klaipėdos autobusų stoties. Kol darbavosi kariškiai, teko evakuoti aplinkines įstaigas ir daugiabučius.

Didžiulį sprogmenį užvakar popiet sklype S. Nėries gatvėje aptiko čia darbavęsi statybininkai. Iš po žemių išlindęs itin aprūdijęs daiktas juos paskatino išsikviesti policiją. Pareigūnai, įvertinę įspūdingo dydžio radinį, pasikvietė kariškius. Visgi pradėjus temti rastos bombos neutralizavimą nuspręsta atidėti iki ketvirtadienio ryto. Sprogmenį nuo aplinkinių akių per naktį saugojo jaunas policijos pareigūnas.

Įspūdingas radinys

Operacijai vadovavęs Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Nerijus Alekna patvirtino, jog kariškiai į įvykio vietą atvyko ketvirtadienį paryčiais, prieš 6 valandą.

"Buvo tamsu, radome policininką, kuris per naktį sprogmenį saugojo. Apie pusę aštuonių Savivaldybėje buvo pasitarimas, o 9 valandą ryto buvo duota žalia šviesa operacijos pradžiai", - įvykių chronologiją atkūrė kariškis.

Radinį apžiūrėję išminuotojai patvirtino, jog tai - didelio kalibro, net 250 kg sverianti rusiška Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinė bomba. Pats sprogmuo buvo paveiktas korozijos, tad nuspręsta nekelti pavojaus ir jį išvežti tik neutralizavus sprogdiklius. Kariškiai išsikvietė papildomas sprogmenų neutralizuotojų pajėgas, atsivežė daugiau įrangos, o policijai evakavus gyventojus ir aplinkinių įstaigų darbuotojus, uždarius gatves, prasidėjo operacija. Specialistai išmontavo sprogmens sprogdiklius ir juos čia pat susprogdino. Pats sprogmuo po to buvo įkeltas į sunkvežimį ir prieš 11 val. galutinai sunaikintas Kairių poligone.

"Šiais metais tai tikrai viena iš įspūdingesnių operacijų. Praeityje Klaipėdoje buvo rasta nemažai įvairiausių sprogmenų, nes šiame regione Antrojo pasaulinio karo metais vyko gana daug mūšių ir kariuomenės paliko savo pėdsaką iki šių laikų. Randama bombų, artilerijos sviedinių, granatų, kitų sprogmenų", - sakė N. Alekna.

Kariškiai dėl sprogmenų pernai sulaukė per 1,1 tūkst. iškvietimų - vidutiniškai po 3-4 per dieną. Kapitonas pripažįsta, jog balandį dažniau tenka važiuoti neutralizuoti sprogmenų, tačiau tokio dydžio bombų aptinkama tik kelis kartus per metus.

Užtruko 20 minučių

Operacijai taip pat vadovavęs policijos Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga patvirtino, jog vakar prieš 9 val. ryto buvo pradėta nemenka gyventojų ir aplinkinių įstaigų darbuotojų bei lankytojų evakuacija.

"Evakavome geležinkelio stotį, iš dalies autobusų stotį, aplinkinius gyvenamuosius namus, šalia esančią kavinukę ir Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakultetą", - sakė A. Leliuga.

Nemažos pareigūnų pajėgos ėjo per gyventojų butus ir prašė laikinai palikti savo būstą. Kariškiai buvo žadėję, kad operacija užtruks daugiausia valandą, tad žmonės nesiskundė.

Kol kariškiai nukenksmino sprogmenį, teko uždaryti Priestočio ir S. Nėries gatves, kitas 100 metrų nuo įvykio vietos esančias mažąsias gatveles.

Pasak viršininko, operacija praėjo itin sklandžiai - kariškiai sprogdiklius išsuko ir susprogdino per 20 minučių, dar šiek tiek užtruko bombos įkėlimas į mašiną, tad gyventojai namo galėjo grįžo anksčiau nei jiems žadėta.

Kariškiai ir policijos pareigūnai gyventojus kasant daržus, atliekant statybas, vaikštinėjant miške ir panašiai ir aptikus daiktą, panašų į sprogmenį, prašo jokiu būdu jo nekrapštyti, nebandyti "atidaryti" ar judinti. Tokiu atveju reikėtų išsikviesti specialiąsias tarnybas telefonu 112, kad jie, įvertinę situacijos rimtumą, ir priimtų sprendimą.

Informacija

Manyta, jog S. Nėries gatvėje rastas sprogmuo yra 1943 m. pagaminta rusiška aviacinė bomba "FAB-250". Ji išsiskyrė tuo, jog galėjo būti tvirtinama prie nedidelių karo lėktuvų, o Afganistano karo metu ji buvo mėtoma net iš sraigtasparnių.

"FAB-250" ir jos modifikuotos versijos buvo "populiariausia" aviacinė bomba XX a. Sovietų Sąjunga jų buvo pagaminusi tiek daug, jog galiausiai nustojo sprogmenis žymėti serijos numeriu. Šio tipo bombą, be Sovietų Sąjungos, naudojo daugybė šalių, tarp jų Kuba, Iranas, Indija ir kt.

Maždaug 1,2 m ilgio, 30 cm pločio bomba buvo užpildoma trotilu, tačiau Antrajam pasauliniam karui einant į pabaigą jos užpildas iš taupumo ir skubėjimo būdavo pakeičiamas salietra ir kitomis sprogiomis medžiagomis.

Didžiulė bomba stipriai aprūdijusi ir pavojinga. Egidijaus Jankausko nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder