Potvyniai Klaipėdoje tampa galvos skausmu

Potvyniai Klaipėdoje tampa galvos skausmu

Ketvirtadienį paryčiais uostamiestyje iškritus gausesniam kritulių kiekiui patvino dalis Klaipėdos. Viena pagrindinių potvynio priežasčių - medžių lapai. Tačiau konstatuota, kad dalis miesto nuotekų tinklų nepritaikyti tokiam vandens kiekiui surinkti.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio kabinete problemai spręsti buvo sukviesti specialistai. Prieita prie bendros išvados, kad artimiausiu metu reikės galvoti ne tik apie investicijas, bet ir apie mobilesnį darbą valant gatves ir aplinką.

Patvino centrinė dalis

"Nenoriu nieko kaltinti ir mėtyti strėlių, bet tikrai įdomu sužinoti, kodėl susidarė tokia situacija. Nustebino, kad šį kartą problemų nebuvo po Herkaus Manto gatvėje esančiu viaduku. Visgi darbai rezultatų davė. Tačiau esama situacija nėra patenkinama ir vaistų ilgam laikui neturime. Reikia rimtai paruošti namų darbus", - sakė G. Neniškis.

Pasak "Klaipėdos vandens" Tinklų departamento vadovo Mariaus Martinaičio, ketvirtadienį ryte tarp 6 ir 9 val. buvo užfiksuota iš viso 16 pranešimų apie apsemtas vietas.

Nors apsemtos vietos skirtingos, visos koncentravosi aplink miesto centrą ir senamiestį: Taikos prospekte, Sausio 15-osios, Danės, Daukanto, Mokyklos, Birutės, Ryšininkų, Dubysos, Liepų, Naujosios Uosto, Kauno gatvėse.

M. Martinaičio teigimu, 10 pranešimų buvo susiję su užsikišusiomis lietaus surinkimo grotelėmis, kurios buvo užneštos lapais. Kiti 2 atvejai išsisprendė be darbuotojų įsikišimo - atvykus į vietą vanduo jau buvo subėgęs į nuotekų tinklus.

Dar dviejose apsemtose vietose - ties Taikos pr. 11 ir Sausio 15-osios g. 7 namais - tiesiog nebuvo įrengta lietaus surinkimo tinklų. Ten - žemos vietovės, tad vandeniui paprasčiausiai nebuvo kur subėgti.

"Mokyklos gatvėje vienas atvejis toks, kad vandens kolektorius buvo pilnas ir daugiau surinkti vandens negalėjo. Blogos būklės tinklas ties Taikos pr. 38 namu. Ten nuotekų surinkimo tinklas priaugęs šaknų", - sakė M. Martinaitis, kuris pridėjo, kad Jo situacija mieste stabilizavosi tik apie 10-11 val.

Jo teigimu, vietų, kuriose reikia spręsti problemas, yra ne viena ir ne dvi. Štai Šilutės plente iš dalies problema turėtų išsispręsti įrengtus paviršinių nuotekų kolektorių. Tačiau yra problemų ties Malūno tvenkiniu ir Smiltelės upeliu, kur vanduo nespėja nubėgti ar tiesiog nenubėga.

"Kai kuriose vietose mus riboja kolektorių pralaidumas. Reikėtų investicijų, nes nespėjama surinkti vandens. Tarp tokių vietų - Dubysos ir Kauno gatvės.

Patys probleminėse vietose statėme aukštesnes lietaus surinkimo groteles. Jos lapais užsineša mažiau. Tokių grotelių įrengėme 30 skirtingose miesto vietose. Šiandien apsemtose vietose nefigūruoja tos vietos, kur groteles įrengėme. Tai šiek tiek džiugina", - sakė M. Martinaitis.

Ragina lapus valyti kruopščiau

Buvusio "Klaipėdos vandens" direktoriaus Leono Makūno teigimu, lapų problema yra tik viena visos problemos sudedamųjų dalių. Tačiau ir ties šia problema jis ragino sutelkti daugiau dėmesio.

"Yra 4 potvynių priežastys: kai kuriose vietose nėra nuotekų tinklų, tam reikia investicijų. Kita problema - nepakankamas nuotekų tinklų pralaidumas. Taip pat - sulūžę ar užsikišę tinklai. Ketvirta problema - užkištos grotelės.

Šią problemą galima išspręsti tik organizacinėmis priemonėmis. Neužteks vien tik prašyti gatvių valytojų geriau valyti gatves. Bet reikia kalbėti apie tai, kad prieš lietų užtvindomos vietos būtų papildomai nuvalytos. Lapų problema iš esmės nėra išspręsta", - sakė L. Makūnas.

Pasak darbų rangovų "Ecoservice Klaipėda" ir "Klaipėdos želdinių", neretai darbams atlikti trukdo automobiliai. Kai grotelės užstatytos transporto priemonėmis, darbuotojai negali nieko padaryti.

"Gatves valome švariai, žinome problemines vietas. Tačiau tikrai yra vietų, kur lapai įtakos neturi ir vanduo tiesiog nesubėga. Purvas nuo gatvių ne tik išdulka, bet ir atsiduria kanalizacijoje", - sakė "Ecoservice Klaipėda" direktorius Laimonas Žemaitis.

Problemų netrūksta

Į diskusiją įsiterpusi Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė turėjo ne itin gerų žinių, mat šiuo metu probleminių vietų sąraše yra 59 adresai.

"Bent pusėje jų yra avarinė nuotekų tinklų būklė. Kiekvienais metais sąrašas pasipildo. Kasmet sutvarkome 3-4 objektus. Kitąmet galbūt pavyks sutvarkyti 6.

Kalbant apie gatvių ir lapų valymą, atakuojame rangovus, kad didintų pajėgumus. "Ecoservice" praėjusią naktį ruošėsi dvigubinti darbų pajėgumus. Tikimės, kad spalio pabaigoje į gatves išriedės 4 mechanizuoto vakuuminio valymo mašinos. Tačiau šiandien visiškai išspręsti esamą problemą būtų nerealu", - teigė I. Šakalienė.

Administracijos direktorius G. Neniškis priminė 2017 metų rudens įvykius, kai skendo ne tik miesto centras, bet ir pietinė dalis. Tąkart buvo skelbiama ekstremali situacija. Savivaldybės vadovas viliasi, kad šį rudenį tokių pasekmių pavyks išvengti.

"Jei bus stipresnių liūčių, problemos gali būti dar didesnės. Prašyčiau pakilti iš miego ir pasiruošti darbams. Pastangos turi būti kryptingos, kad problemų turėtume maksimaliai mažiau", - sakė G. Neniškis.

Susitikime taip pat svarstyta apie planą konkrečiose vietose riboti automobilių eismą, kad tam tikromis dienomis gatvių valytojai galėtų švariai nuvalyti gatves.

RAGINIMAS. Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis visas puses ragina nesikratyti atsakomybės ir problemą spręsti surėmus pečiais. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder