Populiariausi vardai - Liepa ir Herkus

Populiariausi vardai - Liepa ir Herkus

Praėjusiais metais klaipėdiečiai tėveliai nebuvo itin originalūs. Savo vaikams dauguma jų suteikė ankstesnių metų populiariausius vardus. Tačiau kai kurie vaikus išdrįso pavadinti ir tokiais vardais: Celina, Dilija, Eidanu ar Vilandu.

Klaipėdos miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė "Vakarų ekspresą" informavo, kad pernai net 15 mergaičių buvo pavadintos Liepomis, kiek mažiau - Emilijų. Trečioje vietoje pagal populiarumą tapo Elija, Sofija, Austėja, Gabija, Amelija, Ema, Ieva ir Izabelė.

Populiariausių berniukų vardų dešimtukas: Herkus (15 vaikų), Domas, Jokūbas, Nojus, Arnas, Benas, Jonas, Markas, Adomas ir Danielius.

Lyginant su 2016-ais metais, tokie pat populiarūs vardai išliko Sofija, Amelija, Emilija, Austėja, Liepa. Berniukų - Herkus, Domantas, Jonas, Matas, Danielius, Dominykas, Lukas. Panašūs vardai dominavo ir 2015-aisiais. Tačiau iš dešimtuko šiemet iškrito Matas ir Lukas, kurie buvo itin populiarūs daugelį metų.

Tarp retesnių mergaičių vardų, kuriuos savo vaikams suteikė klaipėdiečiai: Celina, Dilija, Sunita, Iglė, Abigailė. Berniukų - Ajus, Eidanas, Vilandas.

"Tėvai dažniausiai tvirtai žino, kokį vardą suteikti savo atžalai. Jų pasirinkimą kartais lemia pažįstamas žmogus tokiu pat vardu, ir tai jiems kelia teigiamas asociacijas. Taip pat įsimena populiarių vardų skambesį, kuris ausiai su laiku tampa malonus", - mano G. Misevičienė.

Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus specialistai gali daryti įtaką, registruojant vardą, tik tuomet, jei pasirinktas vardas neatitinka lietuvių kalbos rašybos, mergaitei suteikiamas berniuko vardas (arba atvirkščiai) ar jis yra įžeidžiantis. Tačiau, laikantis tokių taisyklių, tėvai yra laisvi sugalvoti vardus, kurių dar nėra buvę.

"Žinoma, nepatartina dėti tokių vardų, kurie sunkiai ištariami ar kirčiuojami, yra neįsimenami. Juk būna, kad patiems vaikams sunku susigyventi su savo vardu. Taip pat kalbininkai siūlo pagalvoti apie vardo ir pavardės sąskambį. Nerekomenduojama dėti vaikui mažybinio vardo, jei panašiai ir dėl to juokingai skamba pavardė", - teigė pašnekovė.

Kasmet Klaipėdoje pakeičiama vidutiniškai 10-15 vardų.

Iš viso praėjusiais metais užregistruoti 2 295 vaikai. 2016 metais jų buvo 2 244.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder