Policijos pastatas nyksta akyse

Policijos pastatas nyksta akyse

Ketvirtadienį gausios ugniagesių pajėgos išskubėjo į senamiestį, kur užsiliepsnojo buvęs Klaipėdos vyriausiasis policijos komisariatas. Kol kas gaisro priežastis dar nežinoma, tačiau menininkų bendruomenė sunerimusi - pastatas nyksta, o mainai tarp Turto banko ir Savivaldybės vyksta lėtai.

Ugniagesiai žinią apie gaisrą gavo 17.37 val. - degė pastato antras aukštas ir stogas. Įvykio vietoje dirbo 15 ugniagesių.

"Gaisras kilo trijų aukštų mūriniame pastate, mansardinėje dalyje esančioje patalpoje. Liepsnos persimetė ant stogo. Gaisro metu išdegė patalpa, kurioje kilo gaisras, pastogė. Ugniagesiai, norėdami sustabdyti gaisrą, nuardė beveik 200 kv. metrų stogo dangos. Gaisras buvo suvaldytas 18.16 val., likviduotas apie 20 val., o baigiamieji darbai truko iki pusės pirmos nakties", - informavo Prevencinės veiklos poskyrio vyresnioji inspektorė Aurelija Maslauskienė.

Kol kas priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai aiškinasi gaisro priežastį.

Gaisro metu vertingų daiktų nesudegė - tik šiukšlės, seni baldai, tad ir gaisro padaryta žala, tikėtina, nėra labai didelė.

  • Didžiulis kompleksas, esantis Jūros g. 1, laikomas svarbiausiu Naujosios Uosto gatvės senosios architektūros akcentu. Kultūros paveldo registre jis įvardijamas kaip teismo rūmų ir kalėjimo pastatas, kurio ištakos siekia 1857 m.
  • Pastatas liko tuščias 2015-ųjų metų rudenį, kai policijos komisariatas išsikėlė į naujas patalpas Kauno gatvėje.
  • Valstybės įmonė Turto bankas keletą kartų nesėkmingai bandė jį parduoti aukcionuose.
  • Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos miesto taryba pareiškė, kad yra pasiryžusi buvusį policijos komisariatą perimti iš Turto banko arba pastatą nupirkti, kad jame galėtų įsikurti uostamiesčio menininkai, negalintys savęs realizuoti kitose miesto erdvėse.

Žinia, buvęs policijos pastatas kol kas dar priklauso Turto bankui, tačiau jau netrukus mainais už kitus nekilnojamojo turto objektus jį perims uostamiesčio Savivaldybė. Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, jog dėl gaisro perdavimo procesas neturėtų užstrigti. "Ar dėl šio įvykio kas nors keisis, informacijos neturiu", - tvirtino jis. Tikėtina, kad pastatas Klaipėdos miestui atiteks šį rudenį.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė mano, jog gaisro priežastys galėjo būti dvi: netvarkingi elektros įrenginiai arba į pastatą patekę ir galbūt lauželius ten kūrenę žmonės. Viešosios tvarkos sergėtojai apleisto pastato būklę apžiūri keletą kartų per savaitę ir jie ne kartą ten užfiksavo žmonių pėdsakus, nuolat aptinka išplėštas angas patekti į vidų.

"Po kiekvieno apsilankymo atrandame atplėštą langą, duris ar kokį kitą įėjimą. Tuomet iškart savininkui pateikiame reikalavimus susitvarkyti. Jeigu per mūsų duotą terminą savininkai to nepadaro, tuomet jiems taikoma administracinė atsakomybė. Tačiau šiuo atveju mes neturime įrodymų, kad ketvirtadienį vakare tas pastatas buvo atviras ir prieinamas laužams kūrenti, rūkyti ir nakvynei", - "Vakarų ekspresą" informavo K. Vintilaitė.

Menininkų iniciatyvinės grupės atstovas Tomas Kiauka apgailestavo, kad pastatas tiesiog nyksta akyse. "Galbūt šis atvejis padės greičiau vykdyti procedūras ir miestui perimti pastatą. Aš nežinau visos biurokratinės sistemos, bet reikia greičiau suktis. Širdis plyšta, žiūrint į nykstantį vieną unikaliausių Klaipėdos objektų. Tikėkimės, kad gaisrai nepasikartos. Apdegus stogui ir pilant ant jo beprotišką kiekį vandens, pastato būklė tampa katastrofiška. Gaila, kad Turto bankas nesugeba jo apsaugoti", - apgailestavo jis.

T. Kiauka spėja, kad gaisrą sukėlė benamiai, kurie ten lupa senus laidus, degina plastmasinį apvalkalą ir, matyt, metalą parduoda.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder