Po skirtų baudų tikisi nuvalytų gatvių

Po skirtų baudų tikisi nuvalytų gatvių

Klaipėdos miestą valančioms įmonėms Klaipėdos savivaldybės administracija vakar skyrė tūkstantines baudas.

"Finansinės sankcijos visus priverčia pasukti galvą, greičiau judėti ir imtis veiksmų. Jeigu yra kritinė situacija, reikia dirbti lanksčiau, ieškoti didesnių pajėgų. Miestą valančios įmonės privalo užtikrinti saugų eismą. Tai savaitgalį ir pirmadienį nebuvo padaryta", - įsitikinusi Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos specialistus vakar miestiečiai atakavo skundais dėl nevalytų gatvių ir šaligatvių.  

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja ir pati savaitgalį tikrino miestą valančių įmonių darbą.

Baudžia antrą kartą

"Aš pati savaitgalį važinėjau per Klaipėdą. Šeštadienį 8 val. per visą miestą nuvažiavau iki Naujojo turgaus. Po to dar kartą dieną pervažiavau ir jau skambinau atsakingoms įmonėms, nes toks gatvių valymas netenkina. Tiek savaitgalį, tiek pirmadienį situacija Klaipėdos gatvėse buvo prasta, valytojai su užduotimi užtikrinti saugų eismą nesusitvarkė", - konstatavo I. Šakalienė.

Vedėja nesuprato, kodėl įmonės dirbusios per naktį, kai buvo snygis, darbą baigė 6 val. ryte. "Nieko keista, kad per porą valandų iki rytinio eismo piko gatvės vėl buvo užpustytos. Gatvės turėjo būti intensyviai valomos būtent paryčiais bent jau iki 7 val., nes vėliau, per rytinį eismo piką, jau to neįmanoma daryti. Pikta, kad tai kartojasi ne pirmą kartą. Vos tik didesni krituliai - taip situacija nevaldoma. Manau, kad taip yra dėl prastos vadybos", - samprotavo I. Šakalienė.

Vakar Klaipėdos savivaldybės administracijoje įvyko pasitarimas su Klaipėdą valančių įmonių atstovais, kurio metu buvo išsakyti priekaištai dėl nekokybiško darbo. Užfiksuota, kad gatvės valomos buvo ne tada, kai to labiausiai reikėjo. Taip pat buvo pastebėta, kad valytuvai nedirbo visu sutartyje numatytu pajėgumu. Vietoje 10 mašinų  - gatves valė tik po 6 mašinas kiekvienoje miesto dalyje.

Bendrovėms UAB "Ecoservice" ir UAB "Žemkasa", valančioms šiaurinę ir pietinę miesto dalis mechanizuotu būdu, skirtos po 5 000 Eur baudos, pėsčiųjų takus valančiai bendrovei "Klaipėdos želdiniai" skirta 1 950 Eur bauda.

Pasak I. Šakalienės, tai jau antroji bauda šiais metais miesto valytojams. "Sausio viduryje 1 500 Eur dydžio baudos buvo skirtos už nepakankamą mechanizuotą gatvių valymą abiem šį darbą atliekančioms įmonėms ir 300 Eur dydžio bauda už netinkamą šaligatvių valymą.

"Tada buvo nevalyta viena kita gatvė. Šįsyk - kone nepravažiuojamas visas miestas. Net jei pravažiuojamas, tai  eismo sąlygos labai apsunkintos. Taip neturi būti. Tikimės, kad po baudų skyrimo, pamatysime akivaizdų skirtumą", - įsitikinusi Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Miestas, anot pašnekovės, skiria dideles lėšas tiek rankiniam, tiek mechanizuotam valymui, tad tokios paslaugos - netenkina. Už Klaipėdos miesto gatvių mechanizuotą valymą gruodžio mėnesį yra sumokėta 167 334,65 Eur, už bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio tvarkymo paslaugas už gruodžio mėn. sumokėta 123 534,03 Eur.

Valė per snygį

"Tokiomis ekstremaliomis sąlygomis, kai paryčiais mieste vienu metu buvo ir snygis, ir pustymas, neįmanoma užtikrinti, kad gatvės iš ryto bus puikiai nuvalytos. Tai neįmanoma. Per snygį ir pustymą valyti gatves - bergždžias darbas, nes po 15 minučių ten, kur buvo nuvalyta, vėl būna tiek pat sniego", - tvirtino UAB "Ecoservice" Klaipėda, valančios šiaurinę Klaipėdos miesto dalį, direktorius Laimonas Žemaitis.

Vis dėlto, anot pašnekovo, bendrovės mašinos, valančios ir barstančios gatves, darbavosi visą naktį. "Dirbame be jokių pertraukų pilnu pajėgumu jau ne pirmą savaitę.

Gatves valo ir barsto aštuonios mašinos. Jeigu iš viso nevalytume ir per snygį - būtų buvę visai nepravažiuojamų ruožų.

Pirmadienio rytą šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje visos gatvės buvo pravažiuojamos, tačiau slidžios. Užtikrinti eismo saugumo nesugebėjome dėl per didelio sniego kiekio.

Tokiu atveju situacija turėtų būti vertinama objektyviai, praėjus kuriam laikui po snygio ir pagal sutartį su Savivaldybe, keliai turi būti nuvalyti per 4 val. po snygio", - aiškino direktorius.

Kova su vėjo malūnais

"Mūsų darbas - kova su vėjo malūnais arba Sizifo darbas. Kai sninga dvylika valandų ir iškrenta tiek sniego, tai valai ir nesimato, kad būtum valęs. Kai nuvalome šaligatvius - susidaro tokie loviai ir juos vėl užpusto. Tik tada kai snigti liaujasi - pasimato, kaip, kur ir kas nuvalyta", - tikino Gediminas Valašinas, bendrovės "Klaipėdos želdiniai" direktorius.

Pasak pašnekovo, įmonės technika ir darbuotojai visu pajėgumu, ir dar pasisamdę pagalbą aikštelėms valyti, dirbo visą savaitgalį iki sekmadienio 16 val. "Mums svarbu, kad ant pėsčiųjų takų nesusidarytų storas, žmonių sutryptas sniego sluoksnis, nes prasidėjus atlydžiui jis virstų ledu ir tada padaugėtų traumų, kaip buvo Vilniuje ir Kaune.

Bet sekmadienį vėl prasidėjo snygis su pūga ir paslėpė visus mūsų darbo ženklus. O dar kelininkai ant siaurų šaligatvių, autobusų stotelių suverčia visą nuo važiuojamosios dalies nuvalytą sniegą. Tai ypač apsunkina mūsų darbą tose vietose, kuriose nėra žalių juostų tarp gatvių ir šaligatvio", - teigė pašnekovas.

DARBAS. Laiku ir kokybiškai nuvalyti šaligatvius Klaipėdoje nepajėgiama.

Virginijos KESMINĖS nuotr.

Pirmadienį, anot G. Valašino, bendrovės pajėgos į darbus kibo nuo 4 val. ryto. "Mums svarbu, kad šaligatviai būtų nuvalyti ir saugūs. Pradėjome darbus nuo tų gatvių, kuriose didžiausias pėsčiųjų srautas. Paskui valome šalutines gatves, dviračių takus.

Dirbame tik tada, kai liaujasi snigti, nes valyti snygio metu - tuščias darbas", - aiškino G. Valašinas.

Skirtingai nei kelininkams, mums Savivaldybė moka tik už vieną kartą per dieną valomus šaligatvius. O kelininkams  - už kiekvieną pravažiavimą", - svarbią detalę atskleidė G. Valašinas.

"Esame ne Afrikos valstybė. Gyvename Šiaurėje ir nereikia sniegu stebėtis. Gyventojai taip pat turėtų į gatvę išeiti su atitinkama avalyne, o ne su aukštakulniais. Visur vienu metu būti negalime.

Pagal sutartį, po snygio per 6 val. turime sutvarkyti centrinę miesto dalį, per 8 val. - visa kita. Dar šiąnakt pasnigs, o po to jau prognozuoja lietų ir nutirps tas sniegas", - vakar samprotavo G. Valašinas.

Savaitgalį nedirba

Penkis su puse šimto daugiabučių namų aptarnaujančios UAB "Vitės valdos" direktorius Vaidas Barakauskas teigė, kad šią savaitę darbo krūvis kiemsargiams išaugo dvigubai ir net trigubai.

"Reti pas mus atvejai, kad gyventojai patys imtų kastuvą į rankas ir padėtų valyti. Visi tikisi, kad net po didžiausios pūgos, rytui išaušus, daugiabučių namų kiemai bus jau nuvalyti. Tad pirmadienį bendrovės technika ir kiemsargiai plušo nuo 5 val. ryto", - sakė pašnekovas.

Tačiau net didžiausioms pūgoms užklupus bendrovė nedirba savaitgalį.

"Pagal darbo užimtumo grafiką kiemsargiai negali viršyti darbo valandų. Jeigu dirbs savaitgalį, tai nedirbs pirmadienį. Taip pat darbas savaitgalį žymimas dvigubu tarifu, todėl savaitgalį kiemai nebuvo valomi", - aiškino V. Barakauskas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder