Planuoja valyti Smeltalės upelį

Planuoja valyti Smeltalės upelį

Klaipėdos miesto savivaldybė planuoja valyti Smeltalės upelį. Jo vaga užžėlusi augalais, dalis grunto užteršta naftos produktais, upelį teršia ir gyventojai, į jį leidžiantys nuotekas.

Praėjusiais metais buvo parengti poveikio aplinkai vertinimo atrankos dokumentai, kad būtų galima išvalyti upės ruožą iki Minijos gatvės.

Ketvirtadienį vykusiame Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė sakė, kad norima prašyti, jog nebūtų reikalingas pilnas poveikio aplinkai vertinimas ir užtektų jau parengtų dokumentų.

"Tai užtruktų apie metus. Į šitą atranką jau sudėta tiek medžiagos, kad nebūtų ką dar į poveikio aplinkai vertinimą pridėti", - sakė R. Jievaitienė.

Pasak jos, iki 2023 metų rudens galima teikti paraiškas ir uosteliui valyti. Tad jeigu šiemet būtų atlikta poveikio aplinkai vertinimo atranka, kitąmet būtų galima ruošti techninį projektą ir pradėti organizuoti darbus.

Uostelio akvatorijoje upės srovė nuolat neša, plauna ir perklosto dugno nuosėdas, todėl praėjusiais metais pasiūlyta upės ruožą išvalyti nuo susikaupusių dugno nuosėdų ir perteklinės augalijos.

Nustatyta, kad keliose vietose dugno nuosėdos nestipriai užterštos naftos produktais. Užteršto grunto yra apie 1 200 kub. m. Šį gruntą numatoma atskirai nuo kito grunto išsiurbti žemsiurbe, apdžiovinti ir išvežti į grunto valymo aikštelę Kiškėnų kaime.

Tačiau posėdyje dalyvavę visuomenės atstovai atkreipė dėmesį, kad projekto pavadinime kalbama apie akvatorijos dugno gilinimo darbus. Baiminamasi, kad tai gali panaikinti natūralią upės vagą, o jei dugnas bus gilinamas daugiau, nei įtvirtintos krantinės, joms gali būti padaryta žala.

Atkreiptas dėmesys į tai, kad upelį teršia ir gyventojai. Bendrovės "Klaipėdos vanduo" atstovai teigė, kad tikrinami papildomi žmonių prisijungimai iš daugiabučių ir privačių kvartalų. Buvo rasti bent 4 teršėjai, kurių nuotekos tekėjo tiesiai į Smeltalę. Dar įvairiose vietose imami mėginiai siekiant išsiaiškinti naujus teršėjus.

"Sulaukėme momento, kai reikia būtinai išvalyti dalį upelio nuo Minijos gatvės iki Smiltelės gatvės, nes jau tai turi įtakos miesto apsėmimui per dideles liūtis - net iki Debreceno gatvės", - kalbėjo "Klaipėdos vandens" atstovas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder