Pirmoji žalioji banga bus Minijos gatvėje

Pirmoji žalioji banga bus Minijos gatvėje

Jau kitų metų vasarą Klaipėdos Minijos gatvėje turi būti įdiegta šiuolaikiška eismo valdymo sistema - vadinamoji žalioji banga, apie kurią kalbama daugiau negu dešimtmetį.

Įgyvendinus projektą Klaipėda taptų antruoju šalies miestu po Vilniaus, kur eismas būtų organizuojamas žaliosios bangos principu. Žalioji banga - tai transporto srautų valdymas, sankryžų darbo režimo koordinavimo metodas, kai transporto priemonės važiuodamos nustatytu greičiu sankryžas įveikia nestoviniuodamos prie šviesoforų. Pirmajame etape žalioji banga apims 21 sankryžą nuo Dariaus ir Girėno g. susikirtimo su Sportininkų g. iki Minijos g. ir Jūrinininkų pr. sankryžos.

"Šios sutarties pasirašymas yra seniai lauktas įvykis. Po ilgo bylinėjimosi teisme ir užsitęsusių derybų, atsirado viltis jau netrukus turėti rezultatą. Koordinuota eismo sistema - dar vienas svarbus žingsnis siekiant, kad šiuolaikinės technologijos padėtų sukurti patrauklias aplinkybes gyventi mieste", - sako Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Susiderėjo su latviais

Savivaldybės administracija ir Latvijos "SW Baltics AS" pasirašė paslaugų pirkimo sutartį dėl programinės įrangos diegimo. Pagal ją perkamas sistemos atviro kodo programinės įrangos įdiegimas, darbuotojų mokymai ir garantinė priežiūra, sistemai suteikiama neribotą laiką galiojanti licencija su 5 metų atnaujinimais.

"Naujoji Klaipėdos eismo valdymo sistema bus gerokai modernesnė, negu dabar veikiančios Lietuvoje, ji ne tik leis vairuotojams per trumpesnį laiką įveikti greito pravažiavimo koridorių, tačiau realiu laiku uždegs žalią šviesą vėluojančiam viešajam transportui, suteiks galimybę žalią koridorių padaryti specialiajam transportui bei parinkti tinkamiausią eismo reguliavimo režimą srautams suvaldyti autoįvykio metu. Klaipėda pasirinko techninius sprendimus, kokius dabar renkasi tokie miestai kaip Stokholmas, Geteborgas ir Malmė", - sakė Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Sutartis, kurios vertė daugiau negu 1 mln. eurų, finansuojama iš Europos Sąjungos komisijos programos "Horizon 2020" projekto PORTIS ir Savivaldybės biudžeto lėšų.

Pirmasis etapas

Pasak G. Neniškio, įsigijus programinę įrangą, pirmiausia ji bus išbandyta vienoje bandomoje sankryžoje. Jau kitų metų pradžioje bus skelbiamas rangovo konkursas visoms sankryžoms pertvarkyti.

"Reikia pakeisti šviesoforų valdiklius, sankryžų ženklinimą, įrengti kameras, radarus, nutiesti šviesolaidžius, galbūt pakeisti kai kuriuos šviesoforus, pertvarkyti įvažas, atlikti kitus darbus", - vardina G. Neniškis. Anot jo, įgyvendinat pirmąjį etapą kartu bus ruošiamasi ir dar dviem: žalioji banga bus diegiama Taikos pr. ir Šilutės pl. transporto arterijose.

"Buvo skaičiuota, kad visom trim arterijoms žalioji banga kainuos apie 6 milijonus eurų, tačiau realios sumos paaiškės tik po konkursų", - sako G. Neniškis.

Anot jo, kitiem dviem etapams reikia ne tik parengti techninius projektus, bet ir ieškoti finansavimo šaltinių. Tikimasi gauti pinigų iš ES fondų. Optimistinės prognozės yra, kad visi trys projektai bus įgyvendinti jau 2022 metais. Diegiant žaliąją bangą Šilutės pl. bus atsižvelgiama ir į sankryžos su Baltijos pr. projekto įgyvendinimo tempus.

"Atliekant sistemai diegti reikalingus darbus, neišvengiamai bus trikdomas eismas, todėl labai svarbu viską vykdyti etapais, kad būtų išvengta transporto spūsčių", - pastebėjo G. Neniškis.

Pradėjus veikti žaliajai bangai, laiką taupys vairuotojai, efektyviau veiks miesto viešojo transporto sistema, mažės oro tarša.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder