Pirmas reidas ant ledo: kontroliuojančiųjų daugiau nei žvejų

Pirmas reidas ant ledo: kontroliuojančiųjų daugiau nei žvejų

Penktadienį Klaipėdos miesto savivaldybės iniciatyva surengtas pirmas reidas ant Malkų įlankos ledo. Nors žvejų tebuvo tik vienas kitas, vis dėlto aplinkosaugininkai pagavo vieną įtartiną asmenį, neturėjusį leidimo, kuris vaikščiojo ant ledo su grąžtu ir įžūliai tvirtino nežvejojantis.

Reide dalyvavo ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai. Uosto priežiūros skyriaus viršininkas Juozas Saudargas įsitikino, kad žvejai nelipa ant laivybos kanalo, tad bausti jų nebuvo už ką. Ledas tvirtas, jiems jokios grėsmės nebuvo. Arti farvaterio būti nepatartina, nes vilkikas nuolatos laužo ledus, tad ledas gali būti įtrūkęs.

"Šiemet dar nepasitaikė, o pernai teko varyti žvejus ir iš kanalo. Žmonės suprato, kad ten žvejoti negalima, ir bausti neteko", - sakė J. Saudargas.

MAŽIAU. Aplinkosaugininkas Virgilijus Olšauskas sako, kad pažeidėjų tarp žvejų mėgėjų anksčiau būdavo kur kas daugiau.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys į reidą atvyko su liniuote. Pamatavęs eketėje ledo storį, sakė, jog jis esąs 10 cm. Žvejys jokiu būdu nesutiko ir netgi įkišo pliką ranką į eketę norėdamas įrodyti, jog ledas kur kas storesnis. Galų gale sutarta, kad ledo storis - 17 cm.

Šiemet surengtas pirmas patikrinimas dalyvaujant ir kitų institucijų atstovams. Žiūrėta, ar žvejai ant ledo elgiasi saugiai, ar laikosi žvejybos taisyklių, ar netrukdo uosto darbui.

"Šiandien nebuvo daug žvejų toje vietoje, kur anksčiau jie rinkdavosi masiškai. Vienoje vietoje būdavo susibūriavę daugiau nei 30 žmonių, kas draudžiama, jeigu ledo storis nesiekia 30 cm. Gal šalta, bet žvejai sako, kad ne itin kimba žuvys. Kai prasideda kibimas, tada jie jau nieko nebežiūri, puola stačia galva", - sakė V. Valys.

Jo teigimu, panašūs reidai bus atliekami ir toliau, vienas planuojamas jau kitą savaitę. Žadama pasitelkti į pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės laivą ant oro pagalvės, kuris gali slysti ledu ir atlikti kontrolę iš Kuršių marių pusės. Jau žinoma, kad ten šiuo metu stintos eina.

Miesto Saugaus elgesio ant ledo taisyklės sako, kad asmenys būdami ant ledo neturi sukelti pavojaus sau ir kitiems, negalima ant ledo važiuoti motorizuotomis transporto priemonėmis, negalima ant jo lipti, jeigu storis nesiekia 7 centimetrų, ir t. t. Už tų reikalavimų nesilaikymą yra numatyta administracinė atsakomybė.

Be to, žvejams ant ledo rekomenduojama turėti smaigus, kad nutikus nelaimingam atsitikimui turėtų galimybę išsigelbėti.

Aplinkosaugininkai turėjo ne itin malonų pokalbį su žveju, neturėjusiu leidimo žvejoti. Jis įrodinėjo, kad žuvų negaudo, rodė, jog jo kabliukai sausi, o paklausęs, ar negalima vaikščioti ledu, ir neišgirdęs atsakymo, tiesiog nuėjo sakydamas einąs pasivaikščioti. Aplinkosaugininkai nusekė paskui ketindami išsiaiškinti, ar jis tikrai neturi leidimo. Vyras nevykdė teisėtų inspektoriaus reikalavimų parodyti leidimą, tad jam grėsė bauda.

Pasak Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresniojo specialisto Virgilijaus Olšausko, asmuo, esantis arčiau nei 25 metrai nuo vandens, privalo turėti metinį žvejo leidimą.

Aplinkosaugininkai ir vieni atlieka reidus, šie vykdomi gana dažnai, galima sakyti, kiekvieną dieną. Tad jiems šis reidas šiemet jau nebe pirmas. Jau pasitaikė pagauti ir taisyklių pažeidėjų. Pavyzdžiui, tokių, kurie žvejojo su gyva žuvele. Tai daryti draudžiama nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d.

V. Olšausko teigimu, žvejų, kurie neturėtų leidimų, nebėra taip masiškai kaip anksčiau, tačiau vienas kitas pakliūva.

Aplinkosaugininkai tikrina, ar nežvejojama su ne mėgėjiškos žūklės įrankiais, t. y. tinklais arba vadinamaisiais televizoriais. Anksčiau tokių būdavo daugiau, o dabar pasitaiko tik vienas kitas.

SITUACIJA. Tikrintojai apstojo žmogų, neturintį leidimo žvejoti, bet nežvejojantį, tik vaikščiojantį ant ledo su grąžtu ir meškere.

Taip pat tikrinta, ar žvejai turi metinius leidimus žvejoti, kiek įrankių naudoja. Stintų žvejai gali turėti 4 įrankius, kurių bendras kabliukų skaičius negali viršyti 12.

Beje, keli ant ledo buvę žvejai, pamatę gausybę tikrintojų, išsilakstė į visas puses.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder