Pirmąją vėtrungę iškėlė "Klaipėdos nafta"

Pirmąją vėtrungę iškėlė "Klaipėdos nafta"

Priimdama stichijos atsiųstą iššūkį AB "Klaipėdos nafta" bendrovė sausio 31 d. pirmoji iškėlė autentišką, pagal senąsias pamario tradicijas Kintų meistro išraižytą vėtrungę. Bendrovės teritorijoje ketinama sukurti vėtrungių alėją.

Kokią kryptį rodo vėtrungė

"Norėjome prisidėti prie iniciatyvos šiuos metus paskelbti Vėtrungių metais ir dalyvauti miesto įvykiuose. Prieš 170 metų Klaipėdos miesto burmistras Ernstas Vilhelmas Berbomas išleido įsakymą Kuršių marių žvejams ženklinti laivus stačiakampio formos ženklais su dviejų skirtingų spalvų geometriniu piešiniu.Vėtrungės gale turėjo būti pritvirtinta raudonos ir baltos spalvos audeklinė uodegėlė, kad matytųsi iš tolo. Vėtrungėje yra ir Lietuvos herbas Vytis, ir uostamiesčio simbolis - švyturys", - sakė AB "Klaipėdos nafta" generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Į iškilmę atvykęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pasveikino AB "Klaipėdos naftą", vykdančią veiklą prie uosto vartų ir šiais metais planuojančią įgyvendinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą, kad ji pirmoji atsiliepė į miesto kvietimą tapti Vėtrungių metų draugais.

"Kitoms vėtrungėms sunku būtų pralenkti jūsiškę išradingumu. Vėtrungė yra tarsi metraštis - praeities, dabarties ir ateities", - sakė meras, palinkėjęs, jog vėtrungė visada rodytų teisingą kryptį.

Sekant tradicija

Pagal tradicijas kiekvienas žvejas gamindavo savo vėtrungę, kurioje atvaizduodavo jam svarbius dalykus. "Klaipėdos naftos" vėtrungė, pagaminta kintiškio meistro Lauryno Juodeškos (3K Grupė) komandos rankomis, atspindi bendrovei ir jos veiklai artimą simboliką. Priešvėjinėje vėtrungės dalyje išraižyta strėlė, primenanti jūros bangas ir rodanti kryptį, bei SGDlaivas-saugykla. Pavėjinėje dalyje išraižytos naftos produktų talpyklos, Klaipėdos švyturys bei Klaipėdos miesto architektūrą atspindintis pastatas. Vėtrungės viršūnėje - saulė su aliuzija į laivo šturvalą.

"Vėtrungė - tai burinio medinio laivo dalis, tačiau dabar tie "laivai" yra sausumose. Tai žmonės, šeimos, įmonės, kurie gyvena ir kuria, rūpinasi savimi, savais ir aplinka, taip, kaip kažkada žvejai rūpinosi savo šeimomis. Džiaugiuosi, kad man buvo suteikta galimybė pagaminti pirmąją vėtrungę 2014-aisiais, Vėtrungių metais, bendrovei "Klaipėdos nafta", o pagaminta vėtrungė atitinka mūsų požiūrį į jas, kai tradicijos jungiasi su šiuolaikiniu gyvenimu, jo simbolika", - sakė vėtrungių meistras L. Juodeška.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder