Pilietiškumą skatins skundais

Pilietiškumą skatins skundais

Nauja tvarka, kai prie šiukšlių konteinerių Klaipėdos kiemuose nebegalima palikti stambių atliekų ar padangų, galioja dar tik kelias dienas. Tačiau gyventojai jau ėmėsi skųsti taisyklių nesilaikančius pažeidėjus. [CITATA]

Pagal nuo sausio 1-osios uostamiestyje įsigaliojusias naujas atliekų tvarkymo taisykles, gyventojams, skirtingai nei jau buvo įprasta, draudžiama prie šiukšlių konteinerių palikti naudotas padangas bei stambias negabaritines atliekas - senus baldus, panaudotas statybines medžiagas ir panašiai.

Taisyklių nesilaikantiems asmenims gresia baudos, siekiančios iki 2 tūkst. litų. O nepavykus rasti pažeidėjo, baudą gali tekti mokėti namo administratoriui ar bendrijai, t. y. visiems namo gyventojams.

Tokia tvarka sulaukė ir kai kurių klaipėdiečių pasipiktinimo.

"Štai stovi keturi šiukšlių konteineriai Karoso gatvėje. Nepažymėti, kuriems namams jie priklauso. Aplink konteinerius dar yra aibė visokių įstaigėlių, biurų. Iš visur kaip skruzdėlytės žmonės tempia į konteinerius įvairias šiukšles. Bet ar visi jie už tai moka?

Dažnai matau, kaip privažiuoja automobiliai, sustoja, išmeta šiukšlių maišelius ir ramiausiai nuvažiuoja. Po to bangomis plūsta "bomžai", atriša, išardo tuos maišelius, susimeta į savo krepšius, kas jiems reikalinga, ir eina prie kitų konteinerių. Vėjas po to išnešioja gėrybes po visą gatvę... Štai toks vaizdelis kiekvieną dieną - tikras "komunizmas" prie "niekieno" konteinerių. Bet mokam už tai mes, konkretūs gyventojai. Be to, laukia, kaip rašote, mūsų ir nauji mokesčiai už kitų keliamą netvarką!", - teigiama redakcijai parašytame klaipėdiečio Pragiedrulio laiške.

Panašių gyventojų skundų sulaukėme ir daugiau.

Ragina skųsti pažeidėjus

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės teigimu, nors naujosios atliekų tvarkymo taisyklės galioja dar tik kelias dienas, jau sulaukta pažeidėjus skundžiančių gyventojų skambučių.

"Žmonės tapo aktyvūs po šių taisyklių priėmimo. Mes jau sulaukėme kelių skambučių - gyventojai pranešė automobilių, atvažiuojančių bei išmetančių statybines šiukšles prie konteinerių, numerius. Pagal numerį galime surasti, kas yra šios priemonės valdytojas. Tad nustatant pažeidėją tikrai problemų nekils. Visais kitais atvejais bus mūsų galvosūkis, kaip surinkti įrodymus, konstatuojančius, kad konkretaus namo ar bendrijos gyventojas tai padarė", - sakė K. Vintilaitė.

Anot tarnautojos, jau pirmosiomis metų dienomis suaktyvėjęs gyventojų pilietiškumas rodo, jog skundų dėl neleistinai kiemuose išmestų stambių atliekų tik daugės. Tačiau kitų būdų, kaip priversti taisyklių nesilaikančius miestiečius tapti sąmoningais, esą nėra.

"Gyventojai patys turi būti budrūs. Tikiuosi sąmoningumo. Beveik beprotiškai skamba šiandien mano lūkestis, bet žmonės turėtų vadovautis taisyklėmis, - sakė K. Vintilaitė.

- Aš skundą laikau labai normaliu dalyku - tai bendruomeniškumas, pilietiškumas... Mano vadovaujamo skyriaus pareiga - dėti visas pastangas, jog nustatytumėme kaltininką. Kad tai bus labai sudėtinga - faktas. Jei bendrijos ar namo administratoriai nenori gauti baudų, mes visi kartu turime užsiimti auklėjamuoju darbu. Vis dėlto didžiausią prevenciją atlieka administracinė atsakomybė. Tikrai nėra stebuklingų metodų, leidžiančių didmiestyje nustatyti kaltininkus."

Vedėjos teigimu, gyventojai aktyvūs turėtų būti ir tuo atveju, jei mato, kad jų namo buitinių atliekų konteineriais naudojasi iš kitur atvykę žmonės.

KAIP? Senas padangas nuo naujųjų gyventojai gali išmesti tik specialiose didelių gabaritų atliekų aikštelėse. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Jei mato, kad atvažiavo automobiliu specialiai pasinaudoti konteineriu - atidarė bagažinę ir maišą švyst - be abejonės, šio pažeidėjo automobilio numeris mums būtų labai svarbi informacija. Pranešėjai neturėtų bijoti, mes jų duomenų neatskleidžiame, - pažymėjo K. Vintilaitė. - Jei duomenis gausime anonimiškai, tai ir nubausti pažeidėjo negalėsime. Kartais žmonės būna piktavališki, kerštauja vieni kitiems. Ir mes turime vadovautis patikimais įrodymais."

Kol kas nebaus

Pasak savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Daivos Berankienės, pasakyti, ar naujosios taisyklės jau davė naudos - dar per anksti.

"Šiuo metu situacija mieste nėra bloga. Tačiau vežėjai dar nespėjo išvežti visų iki Naujųjų metų susikaupusių stambiųjų atliekų. Po švenčių reikia apsivalyti, užfiksuoti ir tik tada žiūrėti, ar gyventojai laikosi naujų atliekų tvarkymo taisyklių", - pažymėjo savivaldybės darbuotoja.

D. Berankienės teigimu, kol kas nesilaikančiųjų naujų taisyklių tikrai niekas neskubės bausti. Tačiau ateityje bus imamasi šių drastiškų priemonių, mat esą tik taip pavyks išugdyti gyventojų sąmoningumą.

"Pažiūrėkime į Šveicariją, Vokietiją, į šalis, į kurias mes norime lygiuotis - ten skundžia kaimynai vieni kitus. Tikriausiai kitaip mes vienas kito neišauklėsime", - sakė vedėja.

Pereinamasis laikotarpis

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad priimti naujas atliekų tvarkymo taisykles mieste paskatino kelios priežastys.

Iki šiol savivaldybė sulaukdavo daug gyventojų skundų. Mat iki dabar stambiosios atliekos iš daugiabučių kiemų būdavo išvežamos kartą per savaitę. Tačiau gyventojai didžiąsias atliekas išmesdavo kada jiems patogu, ir prie šiukšlių konteinerių susikaupdavo maži savavališki sąvartynai. O šiemet įsigaliojo Aplinkos ministerijos patvirtinti minimalūs komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kokybės reikalavimai, numatantys, kad stambiosios atliekos iš gyventojų turi būti surenkamos tik du kartus per metus.

Taip pat rugsėjį mieste pradėjo veikti trys naujos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės - Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A ir Plieno g. 13.

Pagal naujas atliekų tvarkymo taisykles, šiemet dar numatytas pereinamasis laikotarpis, tad didžiosios atliekos mieste iš gyventojų vis dėlto bus surenkamos kartą per mėnesį. Tiesa, stambiąsias atliekas reikės palikti nebe prie šiukšlių konteinerių, kaip buvo iki šiol, o specialiai tam numatytose vietose. Atliekų išvežimo grafikai ir jų surinkimo vietos bus skelbiami iš anksto.

Tuo metu jau nuo 2015-ųjų stambiosios atliekos bus surenkamos tik du kartus per metus.

Senas padangas nuo naujųjų gyventojai gali išmesti tik minėtose specialiose didelių gabaritų atliekų aikštelėse.

D. Berankienės teigimu, gyventojams taip pat bus suteikta galimybė už atskirą simbolinį mokestį išsikviesti atliekų tvarkytoją, kuris per dešimt darbo dienų atvažiuos ir iš gyventojo senąjį baldą ar kitas stambiąsias atliekas paims. Gyventojams mokėti reikės tik už atvykimą ir atliekų paėmimą. Numatoma, kad ši paslauga kainuos apie 10 litų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder