Piliavietėje verda darbai

Piliavietėje verda darbai

Klaipėdos piliavietėje apsilankę savivaldos atstovai domėjosi, kaip vyksta pilies atkūrimo darbai. Pasidžiaugta, kad procesas nestovi vietoje, bet matoma ir problemų - užstatoma aikštelė, greta riogso apleistas pastatas.

Šiuo metu vykdomi šiaurinės kurtinos atkūrimo darbai, sparčiai kyla ir vadinamasis Friedricho bokštas.

"Netikslinga palikti bokštą tokį, koks jis buvo. Nutarėme, kad būtų gerai jį įveiklinti įrengiant ten ekspozicinę salę. Einant ratu būtų nedidelė salė, kurioje būtų eksponatai ar edukaciniai ekranai. Šis projektas pareikalaus papildomų lėšų, skaičiuosime, kiek reikėtų dar investuoti, žinant, kad ateityje bus atstatomi visi pilies bokštai", - kalbėjo Savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

Bokštui sutvarkyti prireiks apie 200 tūkst. eurų. Ketinama ant jo įrengti kupolą, kad būtų natūralus apšvietimas. O visos kurtinos atkūrimas atsieis apie 4,5 mln. eurų.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys sakė, kad tvarkant piliavietę reikia apžiūrėti ir aplinką - šiuo metu prie pat tvarkomos teritorijos yra senokai apleistas pastatas, bet griauti jo negalima, nes pirmas aukštas yra saugomas paveldas.

"Mes prie jo įpratome per tiek laiko, bet tai yra vienas pirmųjų vaizdų, kuriuos pamato kruiziniais laivais atvykę turistai", - būtinybę imtis priemonių nurodė J. Genys.

Miesto mero Vytauto Grubliausko teigimu, minimas pastatas - buvusi senoji irklavimo bazė - tampa krislu akyje ne tik turistams, bet ir miestiečiams.

"Nors tarsi akis ir priprato, siūlysiu Savivaldybės administracijai, kad jokių diskusijų negalėtų būti. Reikia rasti lėšų tam pastatui restauruoti, nes negalima sutvarkyti piliavietės ir tik tada pastebėti, kad paliktas kažkoks šašas, kuris taps akibrokštu. Pastatui tvarkyti skirtą eilutę bus siūloma įtraukti į kitų metų biudžetą", - sakė jis.

Preliminariais skaičiavimais, apleisto pastato sutvarkymas gali kainuoti apie milijoną eurų.

Be to, reikia sutvarkyti ir įvažiavimą į piliavietės aikštelę, kuri dabar tampa "laukinio parkavimo" vieta visiems norintiesiems. Tai esą yra netoleruotinas dalykas. Kalbėta ir apie tai, kad prie takelio, kuriuo kopiama į viršų, turi atsirasti saugumą užtikrinantys turėklai.

Anot mero, įvairių spręstinų klausimų bus tol, kol bus užbaigtas visas kompleksas. Sykiu jis pasidžiaugė, kad darbai kurtinoje vyksta visu tempu - jau pasibaigę archeologiniai kasinėjimai, tikimasi, kad kitąmet bus sutvarkytos požeminės komunikacijos ir bus kalbama tik apie įrengimo darbus.

Viliamasi, kad 2017 metų pabaigoje ar 2018-ųjų pradžioje ši piliavietės dalis bus visiškai sutvarkyta.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder