Piliavietę išmargino neteisėtai

Piliavietę išmargino neteisėtai

Į Klaipėdą iš sostinės šiemet persikėlęs gatvės meno festivalis "EDIT Klaipėda Street Art" nustebino kūrybiškumu. Vietoje planuotos išpiešti sovietinės, netolimoje ateityje planuojamos nugriauti sporto salės sienos Pilies gatvėje, organizatoriai be Klaipėdos valdžios leidimo darbus perkėlė ant piliavietės rytinės kurtinos fasado.

Anksčiau platintame organizatorių pranešime buvo tvirtinama, kad sporto salę dailins jūrinius motyvus savo darbuose naudojantis italas Romos Tellas.

Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis patvirtino, kad piešinys ant piliavietės fasado, kur netrukus pradės veikti kavinė, šį savaitgalį atsirado neplanuotai.

"Buvo svarstomi visai kiti gatvės meno festivalio objektai, tačiau susiklosčius neplanuotai situacijai, organizatoriai turėjo žaibiškai veikti ir, prisiėmę atsakomybę, nusprendė piešinį perkelti ant piliavietės sienos", - sakė pašnekovas.

Iš užsienio atvykus menininkui priešais piliavietę esančios sporto salės siena pasirodė esanti netinkama, nes jos paviršius buvo pernelyg grublėtas, o išnuomotas kranas esą nepasiekė reikiamo pastato aukščio. N. Lendraitis pasakojo, kad organizatoriai jam aiškino, jog tinkamo krano nepavyko rasti visame Vakarų Lietuvos regione. Kaip organizatoriai šių aplinkybių nenumatė anksčiau - neaišku.

Tad norėdami išnaudoti pirmadienį iš Klaipėdos planavusio išvykti svečio meninius sugebėjimus, organizatoriai ieškojo kitos "drobės" - savaitgalio pavakarę jie kreipėsi į Savivaldybę prašydami paieškoti alternatyvios vietos. Skambučio sulaukė ir N. Lendraitis, ir vyriausiasis miesto dailininkas, ir Savivaldybės administracijos direktorius, tačiau leidimas piešti ant piliavietės nebuvo suteiktas.

"Padiskutavę su direktoriumi nusprendėme nesuteikti leidimo, nes šiuo atveju tai būtų neteisingas poelgis kitų asmenų, kurie norėtų ir planuotų ką nors ten daryti, atžvilgiu", - sakė N. Lendraitis.

Savivaldybė iš organizatorių taip pat sulaukė prašymo raštu leisti ant sienos palikti piešinį, tačiau greičiausiai festivalio rengėjams kūrinį teks likviduoti. Ar už tokį viešosios tvarkos pažeidimą jie gaus baudą, dar neaišku.

Beje, "EDIT Klaipėda Street Art" kaip vienas iš "Lietuvos kultūros sostinė" projektų iš Klaipėdos savivaldybės gavo 40 tūkst. eurų.

Paklaustas, ar toks akibrokštas nepaskatins pareikalauti grąžinti finansavimą į miesto biudžetą, N. Lendraitis ragino nedramatizuoti situacijos.

"Finansavimas festivaliui jau suteiktas. Dabar jiems liks per tam tikrą laiką tą sieną grąžinti į buvusią padėtį. Kaip miestietis aš gal ir norėčiau, kad liktų šis piešinys, bet kaip valstybės tarnautojas, atsakingas už viešąjį administravimą, manau, kad reikia laikytis viešąjį gyvenimą reglamentuojančios tvarkos", - sakė jis.

Festivalio vadovė Ūla Ambrasaitė "Vakarų ekspresui" kol kas atsisakė komentuoti, kokiomis aplinkybėmis piešinys atsirado ant piliavietės sienos.

"Kol kas vyksta procedūros, taigi apie šį piešinį galėsime kalbėti vėliau. Tik po keleto dienų galėsime pasakyti, koks tolesnis jo likimas", - sakė ji.

Piešinio atsiradimas nebuvo derinamas ir su Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriumi Jonu Geniu. Apie tokį akibrokštą išgirdęs nustebo ir VšĮ "Klaipėdos šventės", atsakingos už rytinėje piliavietės kurtinoje įrengtos konferencijos salės veiklą ir projekto "Lietuvos kultūros sostinės" programos koordinavimą, vadovas Romandas Žiubrys.

Savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis komentavo, kad informacija, gauta pirmadienį, kol kas nagrinėjama.

Iš viso festivalio "EDIT Klaipėda Street Art" metu planuota sukurti 6 viešojo meno darbus. Birželį menininkas Seikon iš Gdansko vizualiai pakeis KKKC Parodų rūmų fasadą, o klaipėdietis menininkas ABran imsis išpiešti visą namą Liepų gatvėje. Gegužės pradžioje buvo pristatytas menininko iš Pietų Afrikos Respublikos ištapytas keltas "Baltija".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder