Piešinys sudomino paveldosaugininkus

Piešinys sudomino paveldosaugininkus

Praėjusį savaitgalį ant Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos fasado neteisėtai atsiradęs piešinys privalo būti pašalintas. Taip nusprendė uostamiesčio Savivaldybės viešosios tvarkos sergėtojai.

Šį precedento neturintį atvejį taip pat ėmėsi tirti Kultūros paveldo departamentas (KPD), patvirtinantis, kad už neteisėtą kultūros paveldo objekto išmarginimą gali būti skirta nemenka bauda.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad vietoje planuotos išpiešti sovietinės, netolimoje ateityje planuojamos nugriauti sporto salės sienos Pilies gatvėje "EDIT Klaipėda Street Art" festivalio organizatoriai be Klaipėdos valdžios leidimo darbus perkėlė ant piliavietės rytinės kurtinos fasado.

Savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys aiškino, jog organizatoriams pritaikyta administracinė nuobauda. Kol kas "už savavališką teplionę" pirmą sykį nusižengėliams skirtas tik įspėjimas ir pateiktas reikalavimas per mėnesį panaikinti piešinį. Už antrą panašų nusižengimą grėstų bauda iki 600 eurų.

Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška patvirtino, kad piliavietė yra paveldo objektas, tad bet kokį piešinį ant jos fasado būtina suderinti su KPD. Be to, toje kurtinos vietoje netrukus įsikurs kavinė, tad, pasak V. Juškos, organizatoriai piešinį esą turėjo suderinti ir su kavinės savininkais, kurie jau išsirinko lauko terasoje atsirasiančių staliukų, kėdžių, iškabos stilių ir įvaizdį.

KPD Klaipėdos skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas tikino pirmadienį surašęs apžiūros aktą, netrukus sprendimą dėl įvykio priims departamento vadovai. Gali būti, kad piešėjams bus skirta bauda nuo 300 iki 560 eurų.

"Nemanau, kad piešinys atsirado iš piktų kėslų. Kita vertus, toks savavališkas veiksmas primena piktybinius sienų tepliotojus, - teigė L. Kavaliauskas. - Man kaip menininkui šis grafitis tikrai įdomus, tačiau tai, kaip jis atsirado, yra netoleruotina. Anksčiau ši piliavietės dalis buvo bunkeris, kuriame Antrojo pasaulinio karo metais vokiečiai buvo įkūrę sandėlį, kur, tikėtina, buvo laikoma amunicija."

Festivalio rengėja Ūla Ambrasaitė aiškino, kad rytinės kurtinos fasadą tiek menininkas iš Italijos, tiek organizatoriai palaikė tobula alternatyva. Anot jos, buvo kilusi mintis išpiešti minėtos sovietinės sporto salės fasadą, tačiau tai esą būtų buvęs tik formalus darbo atlikimas, neatsižvelgiant į kontekstą ir vietą.

"Mes visuomet ieškome vietų, kurios pačios papildytų piešinį. Menininkui piliavietės fasadas iškart krito į akis, nes ši siena yra apželdintame pylime, priešais - vanduo. Nors ir žinojome, kad tai paveldo objektas, tačiau nusprendėme, kad daug žalos nepadarysime, nes siena buvo šviežiai nudažyta. Taigi sugrąžinti jai pirminę išvaizdą nebūtų sudėtinga", - aiškino Ū. Ambrasaitė.

Pasak jos, gatvės meno projektai yra gana sunkiai įgyvendinami dėl ilgai trunkančių teisinių procedūrų. Kartais leidimą piešti ant tam tikros sienos gauti užtrunka pusmetį.

"Gal ir atrodo, kad tai buvo įžūlus, savavališkas elgesys, tačiau tikrai galėsime sienai grąžinti pradinę išvaizdą", - teigė pašnekovė.

Iš viso šešiems festivalio projektams įgyvendinti Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė 40 tūkst. eurų. Paklausta, kokia dalis finansavimo atriekta būtent šiam, regis, netrukus išnyksiančiam projektui, organizatorė atsakyti negalėjo. Tik paminėjo, kad dažams pinigų skyrė rėmėjai, o svečią apgyvendino KKKC Parodų rūmai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder