Pastatą nuo vandalų saugos freska

Pastatą nuo vandalų saugos freska

Vakar miestiečiams oficialiai pristatytas sieninės tapybos kūrinys - freska papuoštas Vilniaus dailės akademijos (VDA) Klaipėdos fakulteto pastatas Daržų gatvėje.

VDA Klaipėdos fakulteto dekanas Alvydas Klimas tikino, jog idėją iškėlė ir siekė įgyvendinti Sauliaus Jusionio asociacija, o akademija tebuvo rėmėjai - leido panaudoti sienas.

Pats architektas-dizaineris S. Jusionis, savo vardo asociacijos vadovas, paaiškino, jog piešinio ant sienos idėja kilo stebint įsisenėjusią problemą.

"Buvo problemiška su sienomis - jas vis "peckiojo", reikėjo mokėti baudas, buvo bandoma uždažyti, bet dažai - brangūs", - pasakojo S. Jusionis.

Anot pokalbininko, asociacija parengė projektą ir gavo dalinį Lietuvos kultūros tarybos finansavimą, tačiau dar teko pridėti savų lėšų. Iš viso darbai atsiėjo daugiau nei 30 tūkstančių litų.

S. Jusiono teigimu, didžiąją dalį sumos sudaro išlaidos gruntiniams ir pigmentiniams dažams. Tačiau, pokalbininko nuomone, palyginti su užsieniečių kuriamais darbais, tokios išlaidos atrodo juokingos - dažnai vien dažams profesionalai išleidžia tokią ar net didesnę sumą.

Vis dėlto daugiau problemų nei pinigai sukėlė biurokratinis aparatas - dauguma leidimų piešiniui ant sienos buvo gauti dar liepą, bet paskutinieji leidimai darbams buvo išduoti tik lapkričio antroje pusėje.

"Kai tik gavome paskutinį leidimą, tą pačią dieną pradėjome dirbti. Oficialiai darbus baigėme gruodžio 10-ąją, po to buvo tik smulkūs darbeliai", - sakė projekto organizatorius.

Jis tikino, kad yra minčių pasikviesti pasaulyje gerai žinomų menininkų, kad šie savo darbais papuoštų Lietuvos uostamiestį, tačiau kelią tam užkerta biurokratija. Esą dokumentai tvarkomi nepaaiškinamai ilgai ir užsieniečiams trūksta kantrybė laukiant leidimo dirbti.

Naujasis piešinys ant sienos užima per 200 kvadratinių metrų plotą, jį kūrė keturi menininkai. Viename piešinio fragmente matoma mieganti mergina, kitame - nežinia kieno ranka, traukianti antklodę nuo miegalės.

"Projektas vadinasi "Spektras", bet piešinio pavadinimas - "Sapnas". Mergina sapnuoja, o kiekvienas pats tegu susigalvoja, ką ji sapnuoja, kas ją žadina. Kiekvienas improvizuos taip, kaip norės", - sakė S. Jusionis.

Kartu, jo teigimu, norima paskatinti Klaipėdos studentus aktyviau veikti: "Studentai yra vangūs, apsnūdę, norime, kad ir jie pabustų. Reikia, kad jie pabustų, padarytų ką nors, pasidomėtų."

S. Jusionis tvirtino, kad miestiečių reakciją nelengva nuspėti, bet kol kas akivaizdu, kad piešinys patinka įvairaus amžiaus žmonėms.

"Dirbdami negalėjome atsiginti. Jau eina ir fotografuojasi", - dėmesiu džiaugėsi idėjos autorius.

Pasak jo, apleistas pastatas, kone šiukšlynas, tapo akiai patrauklia vieta, kuri turėtų tapti tikru traukos objektu.

Be to, S. Jusionis mano, kad naujasis piešinys padės kovoti su sienų terliotojais, mieste paliekančiais savo ženklus ar piešiančiais menkos vertės piešinius - esą yra nerašyta gatvės menininkų taisyklė, jog gadinti kito menininko darbo nevalia.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder