Paskutinėmis registracijos dienomis - sujudimas

Paskutinėmis registracijos dienomis - sujudimas

Jau kurį laiką Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) netrūksta interesantų, delsusių iki paskutinės akimirkos užregistruoti savo dujinius, senovinius ar šaunamuosius ginklus, kurių kinetinė energija yra nuo 2,5 iki 7,5 džaulio.

Žinia, toks reikalavimas Seimui pakeitus Ginklų ir šaudmenų įstatymą buvo numatytas dar nuo 2011 m. kovo 1 dienos, tačiau vėliau šios nuostatos įsigaliojimas nukeltas iki šio sausio 1 dienos, o paskui dar buvo pratęstas iki liepos 1 d.

Klaipėdos apskrities VPK Licencijavimo skyriaus viršininko Žiginto Narmonto teigimu, dauguma žmonių savo ginklų registracija pasirūpino jau pernai. Vis dėlto ir šiuo metu pagyvėjimas Licencijavimo skyriuje jaučiamas. Čia vidutiniškai per dieną apsilanko 50 žmonių, norinčių registruoti savo ginklus. Tarp jų yra ir vyrų, ir moterų. Pastarosios dažniausiai įteisina dujinius ginklus. Ž. Narmontas tikina, jog aktyvesni yra vyresnio amžiaus žmonės.

Norint legalizuoti ginklą, privalu turėti asmens dokumentą, registruojamą ginklą. Taip pat reikia gauti pažymas, patvirtinančias, kad žmogus neturi psichikos sutrikimų ir nėra priklausomas nuo narkotikų ir alkoholio. Gyventojams, pasak Ž. Narmonto, jau ne kartą buvo pranešta apie ginklo registracijos svarbą ir bausmes, taikomas už šio įstatymo ignoravimą. Jis tikisi, jog dauguma gyventojų spės laiku registruoti savo ginklus ir pažeidėjų neatsiras.

Pasak advokatų kontoros AVERUS advokato Regimanto Špelverio, žmonėms, kurie po liepos 1 d. neturėdami policijos leidimo, disponuos dujiniu pistoletu (revolveriu), taip pat ir šaudančiais guminiais šratais, nedidelės galios (2,5 - 7,5 J) šaunamuoju ginklu, senoviniu ginklu ar jo kopija, bus taikoma baudžiamoji atsakomybė - grės areštas arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų (priklausomai nuo turimų ginklų skaičiaus).

R. Špelveris pabrėžia, kad būtina atkreipti dėmesį ir nepainioti "šaunamojo ginklo, kurio galia 2,5 J - 7,5 J" ir "pneumatinio ginklo" (dar liaudyje vadinamo "orinuku") sąvokų.

"Dažnas gali pagalvoti, kad jo turimas pneumatinis ginklas, kurio galia iki 7,5 džaulio, patenka į šaunamojo ginklo sąvoką, tačiau taip nėra. Tokių ginklų registruoti ir jiems turėti leidimų nereikia. Esminė savybė, skirianti pneumatinį ginklą nuo šaunamojo - pneumatinio ginklo paleidžiamos kulkos ar kitokio sviedinio kryptingas judėjimas atsiranda dėl suspausto oro ar kitų dujų jėgos, o šaunamojo ginklo - dėl sprogstamųjų medžiagų degimo", - sako advokatas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder