Parko medžius pažymėjo protesto kryžiais

Parko medžius pažymėjo protesto kryžiais

Pagaliau pradedami Gargždų parko tvarkymo darbai žavi ne visus. Internete plinta peticija, kuria reikalaujama išsaugoti kelis šimtus esą planuojamų nukirsti sveikų medžių.

"Gargždiškiai džiaugiasi dėmesiu ir investicijomis parkui, tačiau neramina planas iškirsti 400-500 sveikų, brandžių medžių vien dėl to, kad parke būtų įrengta nauja infrastruktūra. Reikalaujame nekirsti sveikų ir brandžių parko medžių vien dėl to, kad būtų nutiesti nauji takeliai ar įrengtos poilsio erdvės. Parke šimtamečiai medžiai privalo būti saugomi, o infrastruktūra pritaikyta prie dabar augančių brandžių medžių. Nepritariame sprendiniams, kurie nėra tvarūs žiūrint į ilgalaikę perspektyvą", - teigia peticiją sukūręs Klaipėdos rajono politikas Viktoras Kura.

Kitur nurodoma, kad dėl projekto bus paaukota apie 100-200 medžių.

Prieš medžių kirtimą protestuojantys gargždiškiai ant planuojamų nupjauti medžių pakabino kryžius su kvietimu išsaugoti medžius.

Plakatai su kryžiumi ir užrašu "Už Gargždų parko medžių išsaugojimą!" pakabinti ant 70 iš 220 medžių, kuriuos, pagal projektą, ketinama nupjauti jau šią žiemą.

Socialiniuose tinkluose pasklidusios fotografijos šokiravo gargždiškius - jie ėmė aktyviai pasirašinėti po internete paskelbta peticija. Trečiadienio vakarą peticiją buvo pasirašę beveik 400 žmonių.

Pasak V. Kuros, stabdyti sveikų medžių kirtimą parke bandoma ir kreipimusi į LR Aplinkos ministeriją, Klaipėdos rajono merą, diskusijomis su visuomene. Steigiama ir iniciatyvinė grupė, į kurią kviečiami jungtis visi aktyvūs gargždiškiai, siekiantys išsaugoti parke augančius sveikus medžius.

Klaipėdos rajono savivaldybė praėjusią savaitę gyventojams dar kartą pristatė pirmąjį parke vyksiančių darbų etapą - jame augančių želdynų pertvarkymą ruošiant erdves būsimai infrastruktūrai.

Rengiant projektą medžių būklę parke vertinęs miškininkas Vytautas Bardauskas sakė pirmiausia ieškojęs žmogaus gyvybei pavojų keliančių ir sergančių medžių.

"Iš pirmo žvilgsnio kai kurie sužymėti medžiai atrodo sveiki, tačiau, patikrinę juos specialiais prietaisais, radome nemažai tuščiavidurių, išpuvusių želdinių. Medis gali sverti ir kelias tonas, tad įsivaizduokite, kokį pavojų jis kelia. Tik laiko klausimas, kada gali atsitikti nelaimė", - anksčiau sakė V. Bardauskas.

Pasak jo, dalies medžių teks atsisakyti, nes jie pasodinti virš komunikacijų, pavyzdžiui, elektros tinklų, kitų šaknys ardo takus. Be to, vietomis juos reikės retinti, nes dabar suaugę guotai primena lentoms auginamus medžius, t. y. jie auga tiek tankiai, kad užgožia vienas kitą. Sykiu saulės negauna ir parko paklotė, vietomis neauga jokia žolė, kiti augalai.

Tvarkant parką bus siekiama, kad jis išlaikytų istorinę atmintį, memorialinę erdvę. Tačiau norima jį papildyti ir keliomis naujovėmis, pavyzdžiui, netoli Minijos upės vingio bus įveistas vyšnių sodas. Nuo pavasarinių potvynių nešmenų kaip barjeras jį saugos juodalksnių giraitės, kurios grupelėmis išsidėstys palei upės pakrantę iki pat žemutinės parko terasos. Čia žydinti narcizų pieva pasipildys saulutėmis. Parke sužydės ir neužmirštuolės.

Pirmasis parko tvarkymo projekto etapas kainuos apie 330 tūkstančių eurų, kituose etapuose numatyta skirti dar 800 tūkst. eurų.

Miesto parke reikia nutiesti naujus takus, sutvirtinti šlaitus, įrengti regyklas į Minijos upę ir piliakalnį, sutvarkyti parko apšvietimo sistemą, atnaujinti ir pagerinti vaikų žaidimo aikštelę.

Savivaldybė žada, kad dėl visų darbų bus tariamasi su miesto bendruomene, atsižvelgiant į jų siūlymus, kuriuos pokyčius būtina laikyti prioritetiniais.

Klaipėdos rajono savivaldybės komentaras

Apie Gargždų parko tvarkymą kalbama jau beveik dešimtmetį. Šios iniciatyvos ėmėsi būtent miesto bendruomenė ir 2011 m. buvo parengta parko vystymo galimybių studija. Į ją buvo įtraukti miestiečių pasiūlymai, kaip tvarkyti parką, kaip jis turi atrodyti ir kas jame turėtų atsirasti. Būtent pagal šią studiją, kuri įvertinta net Aplinkos ministerijos už bendruomenės įtraukimą į procesą, ir buvo rengiamas parko tvarkymo projektas.

Paskutinį kartą parkas tvarkytas daugiau nei prieš pusšimtį metų. Todėl ši erdvė ne tik sulaukėjusi, bet ir čia esanti infrastruktūra yra blogos būklės, pavyzdžiui, takai aptrupėję, laiptai supuvę. Norima nutiesti ir atnaujinti takus, sutvirtinti šlaitus, įrengti regyklas į Minijos upę ir piliakalnį, sutvarkyti parko apšvietimo sistemą, atnaujinti vaikų žaidimo aikštelę, įveisti juodalksnių giraites, vyšnių sodą, narcizų, neužmirštuolių pievas.

Parkas bus tvarkomas trimis etapais. Šiais metais prasidės pirmasis, kurio metu bus tvarkomi parko želdynai. Siekiant objektyviai įvertinti medžių būklę, buvo atliktas dendrologinis jų vertinimas. Šios srities specialistai pirmiausiai ieškojo žmogaus gyvybei pavojų keliančių ir sergančių medžių. Jie buvo patikrinti specialiais prietaisais, kurie parodė, kad iš pažiūros sveiki medžiai iš tiesų yra tuščiaviduriai, išpuvę ir sveria po kelias tonas bei kelia pavojų žmonių sveikatai ar net gyvybei.

Kita dalis medžių bus šalinama dėl to, kad auga virš komunikacijų – elektros tinklų, šalia pėsčiųjų takų, kuriuos šaknys yra iškilnojusios ir apgadinusios. Tad norint atnaujinti senuosius takus ir užtikrinti, kad jie tarnautų ne vieną dešimtmetį, būtina paruošti ir gerą pagrindą t. y., atlikti žemės kasimo darbus, kurių metų medžių šaknys būtų pažeistos ir jie nudžiūtų. Iš viso planuojama pašalinti 213 medžių, tačiau per parko tvarkymo etapus bus atsodinti net 256 klevai, ąžuolai, skroblai, liepos t. y., daugiau, nei kad bus išvalyta.

Praėjusią savaitę Savivaldybė kartu su želdynų ir ekspertais, miškininkais visuomenei surengė dar vieną parko tvarkymo pristatymą. Buvo išsamiai atsakyta į visus kylančius klausimus ir paaiškinta, kiek medžių bus šalinama, kas bus daroma, kokiais etapais ir kodėl šie pokyčiai yra būtini. Taip pat pažadėta, kad dalyvaujant gyventojams dar kartą bus ištirta dalis medžių, jog žmonės patys galėtų įvertinti jų būklę.

Diskusijos su bendruomene dėl parko sutvarkymo vyksta jau dešimtmetį. Tai vienas iš projektų, kuriame miesto bendruomenė dalyvauja itin aktyviai, todėl Savivaldybė ir toliau sieks, kad šis bendradarbiavimas išliktų glaudus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder