Padidėjo senolių atskirtis

Padidėjo senolių atskirtis

Maltos ordino iniciatyvai šiemet bus kur kas sudėtingiau atlikti savo misiją - pamaitinti ir pabendrauti su vienišais senoliais. Pandemija ne tik apribojo eilinių gyventojų tarpusavio bendravimą, bet ir dar labiau nuo visuomenės ir artimųjų atskyrė senyvo amžiaus žmones.

Lietuvoje yra daugiau kaip 620 tūkst. pensinio amžiaus žmonių, tarp kurių tūkstančiai vienišų ir nepriteklių išgyvenančių.~Pranešime spaudai teigiama, kad, jeigu pandemijos situacija nepagerės, kas antras, įprastai per Kalėdas lankydavęs savo tėvus ar senelius, šiemet to nedarys. Tokius duomenis atskleidė "Spinter tyrimų" atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Nuo lankymo dažniau susilaikys vyresni, didžiųjų miestų ir didesnes pajamas gaunantys respondentai.

Maltiečių vadovė Klaipėdoje Loreta Jurkuvienė teigia, kad situaciją apsunkino ir iniciatyvos "Maltiečių sriuba" atsisakymas. Kasmet Teatro aikštėje šios organizacijos iniciatoriai ir savanoriai už simbolinę auką vaišindavo gyventojus sriuba. Tokiu būdu būdavo surenkamos lėšos vienišiems seneliams lankyti ir jiems maitinti. "Šiuo metu pinigus renkame kitokiu būdu. Aukojimas persikėlė į virtualią erdvę. Paaukoti galima interneto puslapyje maltieciai.lt ir trumpaisiais numeriais 1410 - auka 10 eurų ir 1418 - auka 3 eurai", - kalbėjo vadovė.

Šiemet prie Klaipėdos maltiečių prisijungė ir Inga Grubliauskienė, kurios dėka prie šios akcijos prisijungė ir restoranai bei kavinės. "Šios įstaigos verda sriubą, o viena mūsų organizacijos mergina ją pasiima ir išvežioja seneliams", - pasakojo L. Jurkuvienė.

"Pandeminė situacija šiemet tikrai viską labai apsunkino. Nes ir patys senoliai labai saugosi, o ir mes patys norime juos apsaugoti. Tai kontaktas šiemet bus visiškai minimalus. Tiesiog paduosime maistą ir važiuosime toliau", - apie susidariusią situaciją kalbėjo pašnekovė.

Pasak L. Jurkuvienės, maltiečių lankomi seneliai yra silpnos sveikatos ir turi gretutinių ligų, todėl ilgesnio įprasto pabendravimo šiais metais teks atsisakyti. "Labai gaila, kad taip yra. Jiems tikrai labai trūksta šilumos, bendrystės ir gero žodžio. Bet nieko pakeisti, deja, negalime", - pasakojo vadovė. Tačiau, anot pokalbininkės, seneliai supranta esamą padėtį.

Klaipėdoje maltiečiai kasmet lanko 40 vienišų senjorų. Tikimasi, kad per šį kalėdinį laikotarpį pavyks surinkti 260 tūkstančių eurų paramos. Ši suma reikalinga tam, kad maltiečiai galėtų globoti skurdo, ligų, vienatvės kamuojamus senyvo amžiaus žmones.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder